Oldal kiválasztása

Hosszú éveken keresztül írtam itt heti szinten a Grace Klinika bravúrjairól és bukásairól, azonban ahogy múlt szeptemberben elindult a tizenhatodik évad, azon kaptam magam, hogy minden egyes epizód után ülök az üres dokumentum előtt, mivel annyira semmitmondók voltak az epizódok, hogy… Hát, nekem sem volt mit mondanom. Ezért aztán megbeszéltük a szerkesztőségben, hogy az idén nem lesznek heti kritikák, hanem majd a végén egy nagy összefoglaló. Aztán szerencsénkre/szerencsétlenségünkre a széria annyi értelmetlen, banális, és dühítő csavart villantott a szezonban, hogy ezt a cikket már nem esett nehezemre megírni. Úgyhogy most következzék a tizenhatodik évad öt legnagyobb baromsága.

1. Bailey terhessége

Oké, első körben ez csak szemétség, nem hülyeség, de azért várjuk ki a végét. Szóval, még viszonylag az évad elején Bailey sejti, hogy elindulhatott nála a menopauza, amikor azonban kivizsgáltatja magát, meglepő híreket kap: igen, valóban menopauzál, de mellette terhes is. Azonban nem sokáig örülhetnek Bennel, ugyanis Bailey alig öt epizóddal később elvetél. Ami önmagában nem hülyeség, csak szemétség, meg nagyjából értelmetlen is (azon kívül, hogy Bailey és Ben szenved miatt, az egész történetszálnak nem sok súlya van). Azonban az egész vetélést a következőképpen mutatják be: Bailey vérezni kezd; Carina megvizsgálja, csak annyit hallunk, hogy „már nincs más hátra, mint várni”; majd nem sokkal később Bailey már ismét utcai ruhában teszi a dolgát. Nézzétek, nem vagyok orvos, de tudjuk, hogy a terhesség már eléggé előrehaladott volt ahhoz, hogy ultrahanggal meg lehessen állapítani a baba nemét. Vagyis hiába hívjuk ezt vetélésnek, annak a magzatnak „meg kell születnie”—ergo nekem egy kicsit nem realisztikus, hogy Bailey mindenféle kezelés/megfigyelés nélkül egyszerűen visszamegy dolgozni, főleg úgy nem, hogy a sorozat korábbi vetélései (Meredith-é, Adele-é) mind orvosi beavatkozást vontak maguk után. Ami meg ismételten azt mutatja, hogy mennyire elmismásolták az írók ezt a történetszálat.

2. Teddy szexualitása

Az évad vége felé van egy epizód, ami—többek közt—Teddy háttértörténetére is fókuszál. Amivel az az egyetlen probléma, hogy ez a háttértörténet tökéletesen ellentmond a karakter teljes eddig narratívájának. A szóban forgó epizódban a kórház több orvosa is egy országos konferencián vesz részt, ahol Teddy összetalálkozik egy régi lakótársnőjével. Ezt követően egy sor flashbackből megtudjuk, hogy a szóban forgó volt lakótárs leszbikus, akinek az élettársa/nagy szerelme (aki szintén ott lakott vele és Teddyvel) a szeptember 11.-ei terrortámadásban vesztette életétt. Eddig minden oké. De aztán az is kiderül, hogy amíg a három nő együtt élt, Teddynek viszonya volt azzal, aki meghalt, mindezt annak a nagy szerelmének az orra előtt, és ez a szerelem annyira meghatározó volt Teddy számára, hogy a halott nő után nevezte el a lányát Allisonnak. Szeretném leszögezni, hogy nem az a baj, hogy akkor most Teddy leszbikus, vagy biszexuális, vagy pánszexuális, vagy mit tudom én, hanem az, hogy a karakter már egy évtizede a show része (jó, 2012 és 2017 közt volt egy jó nagy szünete), de ez idő alatt soha, de soha még csak szóba sem került, hogy ő amúgy a nőkhöz is vonzódik—mindig pasikkal randizott, és még amikor Arizonával és Callie-vel lógott, akkor sem beszélgettek arról, még véletlenül sem, hogy például Scarlett Johansson milyen szexi. Vagy mit tudom én. Rövidre zárva a dolgot, ez egy olyan kaliberű eszetlen és szükségtelen és idióta retcon, ami miatt minden magára valamit is adó író a falba verni a fejét.

3. A szerelmi nagyonsokszög

Nézzétek, értem én, hogy a Grace Klinika kórházi dráma, meg úgy igazából kórházi szappanopera, és kell a kavarás, de mindennek megvan a határa. Egy szerelmi háromszög belefér—gyakran idegesítő, de belefér. A kavarás belefér. De amikor már a résztvevők számát is nehéz fejben tartani egy szerelmi sokszög esetében, akkor már baj van. És na, itt aztán volt baj. Megpróbálom összefoglalni: Amelia terhes, először azt hiszi, hogy Linktől, de aztán kiderül, hogy lehet, hogy Owentől. Owen eljegyzi Teddyt (aki ugye, mint azt az előbb megbeszéltük, lélekben még mindig a halott leszbikus szeretője után epekedik), de közben Teddy meg Tommal kamatyol a vőlegénye háta mögött (mondjuk nálam itt is kicsit elszakadt a cérna, mert nagyon kicsi a tűrőképességem, ha megcsalásról van szó, amit pedig Teddy itt művel, az nettó szemétség), és ha ez még nem lenne elég, akkor az írók még arra is utalgatnak, hogy Link összejöhet Jóval. Azt hiszem, többet nem is kell mondanom.

4. Alex távozása

Azért sokat elmond, amikor már a rajongótábor mondja azt, hogy inkább haljon meg egy szereplő, mert az még mindig karakterhűbb lenni, mint bármi más megoldás. Januárban robbant a hír, miszerint Justin Chambers, aki 2005 óta alakított Alex Karevet, elhagyja a sorozatot. De nem úgy lazán, ráérősen, majd a szezon végén, hanem azonnali hatállyal. Sőt, visszamenőlegesen, ugyanis az utolsó epizódja már novemberben adásba került. (A hivatalos verzió az, hogy a mentális egészsége miatt hagyta ott a sorozatot, de az egész ügy annyira necces, hogy simán el tudom képzelni, hogy a stúdió csak valami botrányt akar eltusolni.) Azért a tisztánlátás érdekében azt szeretném kihangsúlyozni, hogy az egyik utolsó epizódja, a halloweeni rész, azzal ért véget, hogy Alex és Jo végre legálisan is összeházasodott—vagyis nagy öröm és boldogság. A következő héten aztán Alex rejtélyes üzenetet kapott, kijelentette, hogy az anyjának segítségre van szüksége, és elviharzott, hogy utána szó szerint hónapokig ne is halljunk róla. Itt volt az a pont, amikor már köztudott volt, hogy Chambers kiszállt, mire a rajongók elkezdtek imádkozni, hogy akkor inkább halljon meg a karakter. Hát, nem halt meg. Helyette kiderült—és bevallom, én még a részt se néztem meg, annyira kiakadtam–, hogy Alex megtudta, hogy Izzy felhasználta azokat az embriókat, amiket még a kemoterápiája előtt fagyasztottak le és ikreket szült, akiket egyedül nevel. Úgyhogy Alex elment Izzyhez—és kérlek, most képzeljétek ide, hogy dühömben kiabálok—és úgy döntött, hogy suttyomban elhagyja az új feleségét, akit erről egy levélben tájékoztat, hogy a régi szerelmével nevelje azokat a gyerekeket, akinek a létezéséről éveken keresztül nem is tudott. És így húzott le a Grace Klinika tizenhat évadnyi karakterfejlődést a klotyón. Tényleg jobb lett volna, ha Alex meghal.

5. Richard betegsége

A koronavírus miatt megrövidített szezon Richard rejtélyes betegségével ért véget, ami kézremegéssel indult és látszólagos demenciával és hallucinációkkal zárult. Most gyorsan lerántom a leplet a rejtélyes betegségről: miután az orvos kizárják az alkoholizmust és az alzheimert, kiderül, hogy Richard kobaltmérgezést kapott a hibás csípőprotézise miatt. Ami hatalmas nagy orvosi csavar—legalábbis annak tűnik, amíg rá nem jön az ember, hogy ezt a történetszálat már a Doktor House is eljátszotta tíz éve (mondjuk arra ki emlékszik?), plusz csak az elmúlt egy évben a Rezidens és a New Amsterdam is. És hogy ez a három, főleg az utóbbi kettő, sokkal jobban csinálta. Miért is? Mert mind a Rezidens, mind a New Amsterdam egy epizódszereplővel játszotta el, aki alsó középosztály/munkásosztály-beli volt, és akinek amúgy nem volt orvosi tapasztalata, tehát érthető, miért nem volt semmi problémájuk azzal, hogy fém-a-fémen protézist kapnak (ami, mint ahogy azt többször is elmondják ezekben a sorozatokban, olcsóbb, mint a kerámia). Ezzel szemben Richard Webber lazán felsőosztály-beli—csuklóból milliomos, ha saját néven nem is, de a felesége által mindenképpen–, és több évtizedes orvosi tapasztalattal rendelkezik, az ortopédsebész barátokról nem is beszélve, szóval nem sok logika van abban, hogy az olcsóbb protézis mellett döntsön, aminek veszélyeiről már biztos születtek tanulmányok (különben nem dolgozta volna fel a témát négy orvosos sorozat is). Másfelől pedig, és ez éppen annyire illogikus: Richard csípőprotézis-műtétjét sosem látjuk, mivel a műtét nem létezett, amíg diagnosztizálási kísérletek közben az egyik szereplő meg nem említette, hogy ja, amíg Richard három éve Boston csípőprotézist kapott. És most komolyan: egy olyan sorozatban, ahol egy karakter tüsszenteni nem tud anélkül, hogy abból ne legyen fontos történetszál, elhisszük, hogy az egyik főszereplőnek komoly műtétje volt, anélkül, hogy azt valaha is megemlítették volna? Vagyis ismét itt van egy retcon, ami miatt egy magára valamit is adó író a kardjába dőlne.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.