Oldal kiválasztása

A közösség a legnagyobb hiánycikk a koronavírus járvány idején, hiszen szinte mindenki otthon van, a barátokkal való találkozást, a közös személyes pillanatokat most mellőzni kell. Erről szól az Amigos Alapítvány és a POKET csapatának közös kezdeményezése, amelynek keretében „Amigos egy POKET oldalban – avagy barátság a négy fal között” néven irodalmi pályázatot hirdetnek. A legjobb műveket egy különleges kiadványban publikálják majd.

Nagy hiánycikk most a közösség, és a közösségi élmény, hiszen akik csak tehetik otthon vannak, nincs lehetőség személyes találkozásokra. A jelenlegi helyzetben egészen hasonló érzések fogalmazódhatnak meg az emberekben is, mint a kórházban gyógyuló gyerekekben. Ennek a párhuzamnak az alapgondolatából született  az Amigos és a POKET közös kezdeményezése és irodalmi pályázatának ötlete: az Amigos egy POKET oldalban, avagy barátság a négy fal között.

A két szervezet missziója elsőre különbözőnek tűnik, pedig a kiindulópont mindkét helyen ugyanaz: a közösség erejében hisznek. Az Amigos a gyerekeket teszik boldoggá, a POKET pedig az olvasás élményét népszerűsíti a közösség erejével.

Az otthoni karantén alkalmat és időt enged sok kreatív időtöltésre, például az írásra is. Az irodalmi  pályázat célja, hogy ebben a mindenki számára rendkívüli időszakban összefoglalja ezeket a vegyes érzéseket. A lehető legszélesebb közönséget szeretnék megszólítani: mindazokat akik igyekeznek a szépséget keresni a négy fal között, vagy akár azokat a középiskolai tanárokat, akik a gyerekeknek “szerethető irodalom háziként” ajánlják a pályázatot, és azokat is, akik a szorongásaikat szeretnék oldani az írással. 

A pályázatra maximum 150 szavas műveket várnak, kötetlen formában. A beérkező írások zsűrizésében a POKET szakmai csapata vesz részt partnerként, a legjobb műveket pedig egy különleges kiadványban publikálják.

“Maszk, kesztyű, fertőtlenítő spray. Ezekkel az eszközökkel szereltem fel magam amikor elfogott ugyanaz az érzés, mint amikor az “Amigo-bevetésre” öltözöm be egy steril osztályon. Majd hazatértem és rájöttem, hogy itthon hasonlóan vagyok bezárva, mint egy gyerek a kórházban, hiányoznak a barátaim, magányosnak érzem magam és vágyódom a “régi életemre”. Most mindannyian átérezzük, milyen a négy fal között tölteni heteket, akár hónapokat, átjár minket a hiány, szorongás, vágyakozás érzése, ami aztán össze fogja kötni a generációkat, egy közös emlék, élmény, tapasztalat az, amit most gyűjtünk. Miért ne írhatnánk le mindezt, örökíthetnénk meg a jövő generációinak a jelenünket? Ezzel a gondolattal hívtam fel Hasit, mit szól hozzá, benne lennének-e a közös gondolkodásban” – mondta Forgács-Fábián Sára, az Amigos megálmodója.

“Mindig örülök, ha az Amigosról hallok vagy meglátok egy Amigos kitűzőt a városban. Hiszek abban, hogy ez az ország tele van jóindulatú és tenni akaró emberekkel, és nagyon boldog vagyok, amikor ezek az emberek egy cél érdekében egymásra találnak. Azt hiszem, hogy a POKET csapata is kicsit ilyen, ezért volt nagy öröm, hogy nem csak bízunk egymásban, hanem inspiráljuk is egymást annyira, hogy elindítsunk valami közöset“ – mondta Vecsei H. Miklós színművész, a POKET zsebkönyvek kitalálója.

Szerző

Watchaholics
Blog könyvekről, filmekről, sorozatokról, és minden egyéb jóról az internet gráciáinak digitális tollából!