Oldal kiválasztása

Március közepén a járványhelyzetre reagálva bezártak a kulturális intézmények, így a mozik is, nagy bánatunkra. Igazság szerint mi nem szoktunk minden héten moziba menni, de havonta egyszer megejtettük eddig is. Egy kicsit most már kezdett hiányozni a dolog. Valószínűleg nem csak mi voltunk ezzel így, és az üzemeltetők oldaláról is elindult valami, hiszen valamikor az elmúlt időszakban valakinek az az ötlete támadt, hogy ha már így alakult, akkor legyen Távmozi.

És lett is Távmozi, amelyben jelenleg a Művész, a Toldi, a Puskin, a Tabán és a Kino Cafe art mozik vesznek részt. A lehetőséget férjem találta a minap és úgy gondolta, hogy hát miért is ne mehetnénk egy jó mozizós randira a hétvégén, ha máshova nem, hát legalább a nappaliba.

A https://film.artmozi.hu/ weboldalon keresztül lehet elérni a filmeket, akarom mondani a kínálatot. Jelenleg a résztvevő mozikban napi két filmet vetítenek. Az oldal igazán felhasználó barát. Valójában nem teszel mást, mint hogy online megveszed a mozijegyedet, annyi különbséggel, hogy most nem főre vásárolsz, hanem monitorra. Vásárlás után kapsz egy e-mailt, a film kezdete előtt pedig egy órával be lehet lépni a mozi társalgójába, ahol lehet beszélgetni a többi várakozó mozizóval és a mozi munkatársaival is. Parádés megoldás, hogy a rendszer random kioszt mindenkinek egy nevet – színészek, karakterek, rendezők stb. neveit – így teljesen inkognitóban cseveghetsz a többiekkel. Vagy éppen mondhatod azt, hogy Te bizony Kevin Spacey-vel vagy éppen Jessica Jonesszal beszélgettél este a mozi előtt. Egyébként pedig, ahogy az a megküldött e-mailben is szerepel (ez a jegyed amúgy), a mozi bejáratánál igazi jegyszedő üdvözöl és a filmet is igazi mozigépész vetíti.

Higgyétek el, megvan a hangulata annak, ha nem csak simán belövöd a Netflixet – amivel amúgy nincs gond, mert nagyon szeretjük mi is –, hanem megveszed a jegyedet, csevegsz a többiekkel, majd belépsz a moziterembe – mert bizony tényleg belépsz abba a moziterembe ám –, előtte odakészítetted már az üdítőt és a rágcsálni valót, aztán megnézel egy filmet úgy, hogy nem tudod azt bármikor megállítani. Szóval, ha ki szeretnél menni a „teremből”, akkor meg kell kockáztatnod, hogy bizony lemaradsz valami fontosról. Aki fokozni szeretné a mozihatást, annak tudom javasolni, hogy pakoljon az útba székeket is.

Egyébként pedig nem csak simán mozizol, hanem segítesz is ezzel az art mozik fennmaradásában, hogy amikor túl jutunk ezen a helyzeten, akkor vissza tudjunk ülni azokba a kényelmes székekbe. Talán akkor majd mosolyogva kutatjuk azokat az embereket, akikkel együtt várakozunk a filmre és felvetődik bennünk, hogy vajon velük beszélgettünk-e a távmozizások alkalmával a társalgóban?

Mi első filmnek a magyar gyártású Valan – Az angyalok völgye (2019) című filmet választottuk, amelyet a Kino Cafe munkatársai hoztak el nekünk. Köszönjük, tök jó élmény volt!
Szóval mozira fel, mert attól, hogy itthon kell maradni, még nem kell lemondani minden kulturális programról.