Oldal kiválasztása

Ti gondolkodtatok már azon, hogy milyen érzés lehet könyvszereplőnek lenni? Én már elgondolkodtam, hogy az író, ha engem választana a története szereplőjének, akkor vajon milyen lennék? Ugyanígy néznék ki? Esetleg másként? A személyiségemet megtartaná vagy változtatna rajta? És vajon milyen lenne az a történet, amibe az én karakterem beleilleszkedne?
Egy biztos. Olvasó leányzóként hatalmas élmény egy olyan könyvet olvasni, amelyben megtalálom a nevem, mint egy fontos szereplő.

De hogy is van ez? Történt ugyanis a minap, hogy a Rólad Szól Könyvek megálmodója, Orsi megkereste a blogot, hogy felajánljon egy lehetőséget számunkra, mégpedig az első kiadott könyvüket, Dr. Garzó László & Szabó Orsolya: Az arany Krisna című kötetét most, amennyire lehet, ránk szabnák. Mondanom sem kell, melyik könyvmoly ne örülne egy ilyen lehetőségnek, így pár napon belül meg is érkezett postán az Az arany Krisna kötet, amelynek karaktereihez a Watchaholics blog némely bloggerinája adta nevét és bizonyos külső jegyeit.

A történet maga egy krimi, amely Budapesten játszódik most, a XXI. században. A gyújtópont nem más, mint egy rablógyilkosság. Ugyanis a Szépművészeti Múzeum egy időszakos tárlatán több értékes kincs és relikvia között kiállításra kerül a felbecsülhetetlen értékű arany Krisna szobor. A szobor értéke nem csak pénzben igen magas, de bizonyos körökben az eszmei értéke is olyan hatalmas, hogy azért talán még gyilkolni is érdemes. A sztori főhőse egy igen elhivatott hadnagy, aki nem adja fel a nyomozást és kitart a végsőkig, azonban nem csak az ő bőrébe lehet bebújni, hanem bizony több másik karaktert is meg kell formázni, mint pl. a hadnagy beosztottját, a Szépművészeti Múzeum kurátorát, a szakmai segítséget nyújtó orientalistát, a bűnügyi laboránst és a történet egy másik főszereplőjét, a riportert is.
A kötet igazán gyorsan haladós, mivel nem túl hosszú, nem éri el a 200 oldalt, azonban a történet íve egész jól adagolt, se nem túl zsúfolt, se nem túl laza. Egyszerre izgalmas és olyan „vártam volna azért még tőle valamit” típusú. Helyenként kicsit elnagyolt, de maga a sztori alakulása és a felépítése nálam összességében jó 75%-ot elért.

Mosolygásra adhat okot egy ilyen könyvnél talán a karakterekről beszélni, de muszáj, mert a karakterek jellemét nem feltétlenül az olvasó(k) alakítják. Inkább csak a nevüket és a külső jegyeket kölcsönzik a szereplőknek, aminek következtében vagy sikerül magunkra ismerni, vagy nem. Ez egy kicsit talán zsákbamacska. Ami meglepő volt, hogy a történet tartalmazott bizonyos eseményeket, momentumokat, amelyek az életben is hasonlóképpen alakultak. Ezek a jelenetek kifejezetten megmosolyogtattak, mert pusztán a véletlen műve volt mind. Azonban a karakterek többsége csekély eséllyel lesz olyan, mint aki a nevét adja hozzá, mégis úgy gondolom, hogy hatalmas élmény a saját nevünkkel szembe találkozni egy könyv oldalain. Hát mégis ki ne örülne ennek? Na ugye?

judyt_olvasosarok (instagram): fotó a könyvről

Forrás: judyt_olvasosarok (instagram)

Azt mindenképp le kell szögezni, hogy egy ilyen kötet – főleg egy könyvmoly számára – abszolút tökéletes ajándék. És mivel az ember szeret hibátlan ajándékot adni, ezért a készítőkre is nagy terhet ró. Nagyon oda kell figyelni, hogy a nevek bizony pontosan szerepeljenek és még véletlenül se maradjon benne másik név. Vagy a külső jegyek ne változzanak meg véletlenül. Szóval magam részéről úgy gondolom, hogy bármennyire is fantasztikus az ötlet, ezzel bizony erős felelősség is együtt jár.

És hát nem kevésbé fontos tényező a küllem sem. Főleg, ha egy ajándékról van szó. Nos a borító teljesen jól illeszkedik a történethez, megvan a misztikus hangulata, azonban sajnos nem tökéletes, mert a maszk kissé pixeles, ami nem igazán előnyös. Sajnálom, kár érte, mert amúgy tényleg jó lenne a borító.

Összegezve, én magam úgy gondolom, hogy az ötlet remek, a kivitelezés viszont nem hibátlan. Ettől függetlenül, ha én bármikor a jövőben kapnék egy olyan könyvet, amelyben a főhőst rólam nevezik el, sőt még arra is figyelnek, hogy úgy nézzen ki, mint én magam, akkor abszolút boldog lennék. Talán ennek a koncepciónak ez is a legnagyobb erőssége, hiszen nem mindennap lehetünk regényhősök. A Rólad Szól Könyvek csapata pedig pont ezt kínálja nekünk, hogy ne csak a saját életünk főszerepét játsszuk el, hanem egy történet erejéig hős hadnagyokká, múzeumi kurátorokká, professzorokká vagy éppen bűnügyi laboránsokká válhassunk.