Oldal kiválasztása

El fog valaha arra a szintre jutni ez a sorozat, hogy ne tudjam tovább dicsérni? Kétlem, bár nem mintha nem élvezném, hogy a Better Call Saul még mindig ennyire jó. Már az előző héten is emelkedett a tét, ami bizonyos karakterek életét illeti, ám most aztán tényleg összecsaptak a hullámok pár ember feje fölött.

A múltkori események után Jimmy (Bob Odenkirk) újra látogatást tesz Lalónál (Tony Dalton), akit hétmillió dollár óvadék ellenében szabadon engednek. Lalónak természetesen – a kartellnek köszönhetően – meg is van ez az összeg, csak éppenséggel a határ másik oldalán. A Salamancák Mexikóban az ikreket (Luis és Daniel Moncada) mozgósítják, hogy szedjék zsákokba a pénzt, a határon viszont már Jimmy feladata áthozni azt, ráadásul titokban. A művelet sajnos rövid idő alatt meghiúsul, és Mike-nak (Jonathan Banks) kell közbelépnie. Kim (Rhea Seehorn) elkeseredettségében váratlan lépésre szánja el magát, aminek komoly következményei is lehetnek a jövőre nézve.

Ritkán adok más nézők, illetve a kritikusok véleményére, de most egyet kell értenem: a Bagman bizony a széria egyik legjobb epizódja. Én nem mennék olyan messzire, hogy a legjobbnak kiáltsam ki, egyrészt azért, mert az utóbbi két évadban voltak olyan felvonások, amik picivel jobban tetszettek a mostaninál. Másrészt pedig azért hezitálok, mert még egy teljes évad hátra van a sorozatból – ha az alkotók hétről-hétre képesek átugrani az amúgy is magasra tett lécet, akkor aztán tényleg nem tudhatunk semmit biztosra. Az viszont tény, hogy amikor már vége lesz a Better Call Saulnak, ezt a részt bizony akkor is sokszor emlegetni fogjuk még.

A Gilligan és Gould által kiépített univerzumban ha lövöldözős jelenet van egy epizódban, az sosem klisés módon, csak az akció kedvéért jelenik meg, hanem nagy jelentőséggel bír. Ebben az esetben a sivatagban történteknek vízválasztó szerepük lesz főhősünk fejlődésében: egy ember személyiségének alakulása sosem lineáris, egy pozitív jellem áttérése a “sötét oldalra” pedig aztán főleg nem az. Jimmy az elmúlt öt évad során rengeteg olyan pillanatot élt át, ami “segített” abban, hogy Saul Goodmanné váljon, de embersége darabjai mégis ott voltak a háttérben. A legújabb fejlemények azonban végképp olyan érzést keltenek a nézőkben, hogy innen már nincs visszaút, mert Jimmy McGill valahol a perzselő sivatag porában maradt.

Eddig is rendkívül izgatottan vártam minden héten az új Better Call Saul részt, most viszont, így a vége felé közeledve, és az eseményeket figyelve, még inkább tűkön ülök.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.