Oldal kiválasztása

Onnan lehet tudni, hogy egy igazán őrületes epizóddal ajándékoztak meg minket ezen a héten a Ki vagy Doki alkotói, hogy egy régi, közönségkedvenc szereplő visszatérése harmadrangú történés volt a cselekményben. A Fugitive of the Judoon padlógázzal rongyolt a nézők arcába, és megadta nekünk azt az igazi „Dokis” érzést, ami után azt sem tudjuk, hol állunk, de roppant izgatottak vagyunk, és futószalagon gyártjuk a teóriákat egészen a következő vasárnap estig.

A galaxis rendőri szerve, a Judoon ismét tiszteletét teszi közelünkben, ezúttal a Földön. Az orszarvú alienek a jelenkori Gloucesterben kötnek ki, ahol egy bizonyos menekültet keresnek, és nem ódzkodnak a fegyverek bevetésétől sem. Ekkor lép közbe a Doktor (Jodie Whittaker) társaival, és megpróbálják megakadályozni, hogy a Judoon felrobbantson egy egész háztömböt, amiben a feltételezett menekült bújkál. A földönkívüliek egy Lee nevű (Neil Stuke) pécéztek ki maguknak, aki csak nagyon nehezen akarja feladni magát. A történet azonban itt nem ér véget, hiszen a Judoon hibát követ el, eközben a Doki útitársait is sorra rabolja el egy rejtélyes idegen.

Mint már említettem, ebben a részben visszatér egy régi, szeretett karakter, akinek a nevét nem fogom elárulni, ahogy azt sem, hogy mi a jelentősége a cselekményre nézve. Annyit viszont elmondok, hogy remek az időzítés, illetve maga a szereplő entréje is, és nagy valószínűséggel viszontlátjuk még a szezon folyamán. Ami a többi csavart illeti – igen, egy meglepetés nem volt elég erre az ötven percre –, én csak kapkodtam a fejemet, és azóta is próbálom összeilleszteni a kirakós darabjait. Azért így az évad felénél már kijelenthetem, hogy Chibnall szépen összeszedte magát showrunnerként és íróként egyaránt.

Egy-két apróság azért böki a csőrömet még mindig. A TARDIS team például ismét alig csinált valamit – a szövegkönyv néha elismeri, hogy ők is ott vannak, de „hasznuk” továbbra is alig volt, egészen az epizód végéig. Az egyetlen ok, amiért nem helyezem magasabbra ezt a problémát a dobogón az az, hogy van egy olyan sejtésem, hogy nemsokára megcsappan majd az útitársak száma, amivel legalább részben megoldódik ez a bibi. A másik zavaró tényező (és ez anblokk igaz erre a szezonra): annyi minden történik, hogy szegény Tizenhármas aligha tud a saját sztorijának a főhőse maradni. Úgy tűnik, hogy minden csak úgy történik vele, de ezekkel nem igazán tud mit kezdeni – remélem ennek lesz is valami kézzelfogható oka, ami nem a rossz írói döntésekre lesz visszavezethető.

A látottak alapján csak még izgatottabb és türelmetlen vagyok a folytatással kapcsolatban, és ez csak jó, főleg egy gyengébbre sikeredett bemutatkozó évad után.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.