Oldal kiválasztása

Idén az Ékősködőkkel nyugatra “berobbant” dél-koreai rendező, Bong Joon-Ho 2017-es nagy dobása az Okja volt. A film történetének középpontjában egy komoly társadalmi problémakör áll: vagyis, mi történik ha egy kislány nevel fel egy génmódosított szupermalacot. A fiktív történet az állatvédelem és a fogyasztói társadalom igényei közötti ellentétet dolgozza fel egy elég különleges köntösben, amiért 2017-ben Cannes-i Aranypálma jelölést is kapott.

Okja Netflixes promóció Koreában

Okja Netflixes promóció Koreában

Lucy Mirando, a botrányairól híres Mirando élelmiszeripari cégcsoport új vezetője átveszi testvérétől, Nancytől, aki felrobbantott egy tavat. Lucy laborjában kifejleszt egy génmódosított disznó-manatee-kutya keveréket, és 26 tesztpéldányt a világ különböző pontjain farmereknek adja nevelésre. Majd 10 év elteltével a reklámkampány keretében kiválaszt belőlük egy győztes példányt. Így kerül az egyik ilyen disznó Mijához, aki nagyapjával együtt él a dél-koreai hegyekben.

Lucy Mirando szerepében Tilda Swinton

Lucy Mirando szerepében Tilda Swinton

 

A 10 éves tesztelés leteltével Lucy Mirandóék visszakövetelik Okját, a közben hihetetlenül nagyra nőtt szupermalacot, akit New Yorkba szállítanak a projektet lezáró szupermalac verseny díjátadó ünnepségre. Ám Mija nem hagyja magát, és szeretett óriása nyomába ered megmenteni őt. A kalandban közben segítségére van az Animal Liberation Front (ALF), vagyis az állatok felszabadításáért harcoló állatvégő jogi szervezet. A szerencsétlen kis csapat két drámaian sikertelen próbálkozás után végül az utolsó utáni pillanatban tudja csak megmenteni a hatalmasra nőtt állatot. Közben persze tönkre teszik a Mirando cég hírnevét és a díjátadó ünnepséget is.

AZ ALF vezetője és Mija a szupermalac feldolgozótelepen

AZ ALF vezetője és Mija a szupermalac feldolgozótelepen

 

Maga a történet lehetne akár a Babe-re emlékeztető aranyos kalandfilm is, de a nyers valósággal és kegyetlen emberi reakciókkal fűszerezett történet miatt keserédes még a végkifejlet is. A bátor Mija határozottan ront keresztül mindenen, csak hogy visszakaphassa Okját, még a szupermalacoknak kifejlesztett húsfeldolgozó üzem sem riasztja el. A Miját alakító gyermekszínész Ahn Seo-Hyun szemrebbenés nélkül sétál el a futószalagon tekergő oldalasok és a feldarabolásra váró állatok között.

Okja megmentése: az utolsó utáni pillanat

Okja megmentése: az utolsó utáni pillanat

Ám a talán sokak számára kevésbé ismert koreai színészek mellett meglepetésként ért, amikor felbukkant Jake Gyllenhaal alig felismerhető karaktere, Dr. Johhny Wilcox, a szupermalac kampány arcát alakító lecsúszott, elmebeteg állatszakértő. Gyllenhaal remekül alakítja a tébolyult figurát, aki megkopott hírnevének hullámait igyekszik meglovagolni. Továbbá ott van még Tilda Swinton, aki felváltva alakítja a hatalmas üzletet megörökölt Lucy és Nancy Mirando egocentrikus, önigazoló szerepét. Emellett még az állatvédők között kisebb szerepben Lily Collins is megjelenik a vásznon, és az Élősködőkkel díjat nyert Choi Woo-Sik pedig az állatvédőkhöz csatlakozó lázadó kamionsofőrt alakít.

Jake Gyllenhaal Dr. Johnny Wilcox szerepében

Jake Gyllenhaal Dr. Johnny Wilcox szerepében

A film egyedi hangulatát nekem a színészek játéka, és a karaktereik tették élvezhetővé. Ugyan az írók (Bong Joon-Ho és Jon Ronson) itt is előre leosztott a jó és a rossz szerepe, de hőseink mégsem annyira hősiesek, és a gonoszt pedig a kapitalizmus és a fogyaszói társadalom kerekei hajtják előre. Állatvédőknek és vegetáriánusoknak nem jó szívvel ajánlom (témája miatt a PETA állatvédő szervezet is folgalkozott a filmmel, bővebben itt), viszont mindenki másnak érdemes megnéznie ezt a szórakoztató, ám egyben elgondolkodtadtó filmet a tehetséges Bong Joon-Ho rendezésében.

Trailer