Oldal kiválasztása

Nem tudtam elmenni ennek a sorozatnak a címe mellett, először komolyan azt hittem, ez valami tudományos műsor lesz a szexről, legalább biológiai mélységekbe ereszkedve. Azért valljuk be, ez nem lenne idegen a Netflixtől, sőt, még az is lehet, hogy már van ilyen műsoruk. Ez viszont nem egy dokusorozat, hanem egy szimpla tinisorozat, ahol a fő hangsúly a szexen van.

Főszereplőnk Otis (Asa Butterfield), a fura, visszahúzódó, introvertált krumpli, aki kellemetlenül érzi magát a szexuális vágytól pulzáló gimisek sokaságában, mivel az anyja, Jean (Gillian Anderson) elismert szexterapeuta, és ez egész más kontextusba helyezi számára az egészet. Annak ellenére, hogy teljes mértékben tapasztalatlan, mégis sokat tud a nemi dolgokról, és igen érzékeny az emberi a kapcsolatokra. Így aztán újonnan szerzett barátja, a kemény és elérhetetlen Maeve (Emma Mackey) kitalálja, hogy Otis legyen az iskola titkos szex tanácsadója, ugyanis a gimi tele van kanos fiatalokkal, akiknek fogalmuk sincs a szexről, hogy mit akarnak ők maguk, vagy hogyan bánjanak a másik emberrel. Eleinte persze az egész nagyon kellemetlen, de egyre többen lesznek, akik felvállalják, hogy segítségre szorulnak, a siker pedig egyre közelebb hozza Maeve-et és Otist, elhanyagolya legjobb barátját, Ericet (Ncuti Gatwa). Emellett pedig mindenkinek vannak a szexen kívül eső személyes problémái is, legyen az családi, anyagi, bár a legtöbbeknél főleg családi, és legtöbbször ebből fakadnak az igazán mély lelki problémák.

Huhh, szerintem még soha nem írtam el ennyiszer egymás után, hogy szex. Na mindegy. Előre leszögezném, hogy imádtam ezt a sorozatot, és nagyon tetszik, amiért ennyire gyermetegen viccesen viszonyul a szex néhány aspektusához, de az egész szexualitást, nemi identitást pedig mennyire felnőtten kezeli. Van egy szereplő, akinek két anyukája van akiknek megvannak a párkapcsolatukon belül a saját problémáik, de nem tipikus “női problémákról” van szó, hanem olyanokról, amiket bármilyen hetero párnál is láthatunk a TV-ben. Emellett pedig senki nem kérdőjelezi meg, hogy jajj, ennek a srácnak biztos azért ilyen meg ilyen az élete, mert két nő neveli. Vagy hogy hiába lóg együtt folyamatosan Otis a nyíltan meleg Erickel, senki nem gondolja, hogy ők egy pár, és ha Ericet szívatják, az azért van, mert bénának tartják egyesek, nem azért, mert a fiúkat szereti.

Emellett pedig van benne bőven tipikus amerikai gimis hierarchiából és egymás cseszegetéséből való konfliktus, amikkel annak ellenére, hogy egyáltalán nem tudok azonosulni, mégis hihetőnk találtam őket. Ami pedig igazán szuper, hogy teret engednek a karakterek jellemfejlődésének, és nem passzírozzák be őket a tipikus sztereotíp formákba. Persze az elején úgy tűnik, hogy igen, de aztán ahogy megismerjük őket, kiderül róluk, hogy mennyire komplexek.

Annak ellenére, hogy a sorozat nagyon okos, tudja, mikor kell lazítani kicsit, és engedni, hogy ne vegye magát annyira komolyan, és vigyen az egyes jelenetekbe egy kis könnyedséget. A tipikusan amerikainak titulált hülyeségekkel kapcsolatban – mint az absztinencia azt jelenti, hogy minden más módon lehet szexelni, csak a tradicionális értelemben nem -, egyenesen képen röhögi sajt magát, amit látni egészen fergeteges.

A színészek szerinte nagyon ütősek, különösen Butterfield és Gatwa azok, akiket imádok, nagyon hihetően adják elő a karakterüket, és az arcmimikájuk is állati szórakoztató.

Összességében, a Szexoktatás egy nagyon okos, velős, de mégis könnyed és szórakoztató sorozat, amit minden tinivel megnézetnék, mert abban a korban valljuk be, mind el voltunk veszve a szexszel meg úgy minden mással kapcsolatban is. Emellett persze idősebb korban is nagyon élvezetes, különösen, ha az ember visszaemlékszik a gimis éveire, és tud magán is röhögni egy jót. Nagyon várom a folytatást, ami történetesen holnap jön ki, én tuti nézni fogom!