Oldal kiválasztása

Az ázsiai kultúrákban nagy szerepe van a spiritualitásnak, szellemeknek és a lélek következő életének. A lélek a halál után is tovább halad a sors útján, kivéve persze ha háborgó érzelmei vagy rendezetlen ügyei miatt a földön ragad. Erre alapozva, a kapcsolódó K-drama sorozatokban általában a félelem, bosszú, megbánás vagy szerelem jelenik meg fő motivációs elemként, de természetesen ennél szövevényesebb és mélyebb történetszálak is gyakran állhatnak a szellemes történetek hátterében. Kattints a továbbra az akción és thrilleren átívelő romantikus ghost story ajánlókért!

 

Black – 블랙 (2017)

Grim repaer Black és Kang Ha-Ram

A Black női főszereplője, Kang Ha-ram (Goo Ara) fiatal kora óta látja az emberek körül ólálkodó kaszást, kinek feladata a lélek túlvilágra eszkortálása. Különleges képességét látomásai adják, melyek egy lehetséges halál képét vetítik előre neki. Ugyan ezek a halálesetek megakadályozhatók lennének, megszeppent főszereplőnk nem sokat tud tenni a sors ellen. A probléma pedig ott kezdődik, amikor egy ilyen kaszás/reaper az emberi világ ügyeibe avatkozik, és felborítja az egyensúlyt. A “Black” vagy 444-es névre hallgató grim reaper társát kutatva érkezik a földre, a hatékonyság kedvérért megszállja Moo-Gang nyomozó testét, aki közel áll Ha-Ramhoz. Black beleszeret Ha-ramba, miközben egy sorozatgyilkos után nyomoznak együtt. Mint ahogy ezt a sorozat címe is sugallja, a Black-nek nem csak a hangulata, hanem a képi világai is elég sötét, egy igazi dark sorozat thriller kedvelőknek. (Kattints a Trailerért!)

 

Posessed – 빙의 (2019) Possessed (Binghui)

Possessed című 2019-es Netflix sorozat már futólag említésre került, ám mivel nem egy tipikus “mello” K-drama (vagyis melodrama), ezért szeretném mégegszer kiemelni az akció kategóriában. A magának való nyomozó, Kang Pil-Sung egy gyanúsított üldözése közben találkozik a médium Hong Seo-Junggal. A nehéz természetű Seo-Jung és a megérzéseire hallgató Pil-Sung végül elkezd együtt dolgozni, és közösen megoldani rejtélyes ügyeket, míg nem végül egy olyan erős, az élők és holtak közti egyensúlyt is felborító lélek keresztezi az útjukat, aki akár a világ végét is elhozhatja majd. Ugyan a női és férfi főszereplőt a közös cél és az események végül egymáshoz sodorják őket, a végkifejlet mégis keserédes. Ennek ellenére a sorozatnak remek a dinamikája és érdekesen mutatja be a mai hétköznapi emberek viszonyát a spiritualitáshoz. (Kattints a Trailerért!)

 

Han Se-Ju, Jeon Seol, és a szellemíró Yoo Jin-Oh

Han Se-Ju, Jeon Seol, és a szellemíró Yoo Jin-Oh

Chicago Typewriter – 시카고 타자기 (2017)

A brilliáns Yoo Ah-In, Go Kung-Pyo és Im Soo-Jung főszereplésével játszódó 16 részes mystery K-drama sorozat a lélek előző életében történtek következményeit, és annak a jelenre való hatását fejti fel. A történet szerint a házasságon kívüli gyerekként nehéz gyermekkorból származó Han Se-Ju (Yoo Ah-In a Six Flying Dragons-ból) író minden műve hatalmas sikert arat, egészen addig, amíg hirtelen jött írói blokkja sarokba nem kényszeríti, és egy titokzatos szellemíró személyében segítségért folyamodik. Minden problémája akkor kezdődik, amikor egy rejtélyes írógép nem landol a bejáratánál. A futár személyében legnagyobb rajongója, Jeon Seol (Im Soo-Jung) örömmel kézbesíti a küldeményt, nem sejtve, hogy mindkettejüket kísértő közös múltjuk kulcsát vitte házhoz. A főszereplők előző életükben az 1930-as évek Koreájában harcoltak a japán megszállás ellen, egy titkos szervezet tagjaiként, életüket adva az ország szabadságáért. A Chicago Typewriter nem csak a történetnek hanem a színészek mesteri alakításának köszönhetően az utolsó pillanatig izgalmas történetet mesél el szerelemről, bajtársiasságről, hazaszeretetről, mely majdnem átível egy egész évszázadot. (Kattints a Trailerért!)

 

Bring It On Ghost! – 싸우자 귀신아 (2016)

A Bring It On, Ghost! vagy Hey Ghost, Let’s Fight! az internet szerint horror, mystery és romantic comedy kategóriába került besorolásra, és ennek megfelelően pedig rengeteg mello elemet tartalmaz, főleg a két főszereplő viszonyában.  Az alaptörténet szerint Park Bong-Pal (Ok Taeck-yeon) öt éves kora óta lát szellemeket, mióta megszállta őt egy, majd a belőle kiűzött szellem bosszúból megölte Bong-Pal édesanyját. Különleges képessége miatt pedig egy magányos egyetemista lett belőle, aki mellékkeresetként szellemirtással foglalkozik, ezzel félretéve egy szemműtétre, amely megszabadíthatja a szellemektől. Aztán minden megváltozik amikor találkozik egy különös szellemmel, Kim Hyun-Jival (Kim So-Hyun). A végzős diáklány, Hjun-Ji szelleme ráakaszkodik Bong-Palra, akivel barátságot kötnek. Miközben közösen űznek el gonosz szellemeket, a kötelék közöttük egyre szorosabbá válik, míg a háttérben Hyun-Ji balesete és az egyetemet behálózó halálesetek Bong-Pal tanárára mutatnak, aki egy szörnyű titkot rejteget. Összességében az izgalmas történet (a félelmetes szellemeket) leszámítva egy kedves coming-of-age történet is egyben, melyben Bong-Pal megtanulja helyén kezelni a képességét és megtalálja helyét a társadalomban.

(Kattints a Trailerért!)

 

Master’s Sun주군의 태양 (2013)

Ugyan ez a sorozat nem annak indul, de valójában a Han nővérek által írt romantikus horror-comedy 17 epizódban. A történet főhősnője Tae Gong-Shil (Gong Hyo-Jin), aki egy súlyos balesetet követően kezd el szellemeket látni, s mivel rettentően fél tőlük, az őt körülvevő lelkek elviselhetetlenné teszik mindennapjait. Ám egy szerencsés véletlen folytán találkozik egy férfival aki fényként tűnik ki a sötétségből Gong-Shil számára, mert amint hozzáért, eltűnnek a szellemek. Ez a látszatra szívtelen Joo Joong-Won egy sikeres vállalkozásokat vezető üzletember, aki mindenben csak a számokat és a hasznot látja. Gong-Shil úgy dönt, hogy mindent megtesz, hogy a lelki békéjének érdekében Jo Joo-Won (So Ji-Sob) közelében lehessen. Így hosszas könyörgés árán végül Joon-won beleegyezik, hogy Tae Gong-Shil a közelében maradhasson, cserébe segít neki visszaszerezni a családi ékszert, ami egy emberrablási kísérlet során tűnt el. A Master’s Sunban So Ji-Sob remekül alakítja a magába zárkózó merev üzletembert, aki a sorozat végére teljesen megnyílik és szerethető karakterré válik. So Ji-Sob egyesek számára az Oh My Venusból vagy a My Secret Teriusból ismert veterán tehetség, aki ezúttal sem okoz csalódást; Gong Hyo‑jin színsznővel karöltve a hátukon elviszik a sorozatot, a rettenetes kosztümök és 2013-as divat trendek ellenére is. (Kattints a Trailerért!)

 

Oh My Ghost – 오 나의 귀신님 (2015)

A szintén a mello vagy romcom kategóriába sorolható Oh My Gostban egy visszahúzódó csalódott szakács asszisztens kerül a főszerepbe; Na Bong-Sun (Park Bo-Young), aki titokban szerelmes a Sun étterem séfjébe, Kang Sun-Woo (Jo Jung-Seok) sztár séfbe. Bong-Sun gyermekkora óta látja a szellemeket, melyet nagyanyjától örököl, aki sámán. Semmitmondó hétköznapjai felborulnak, amikor megszállja egy hirtelen halált halt fiatal lány, Shin Soon-Ae szelleme. A lelkének eltávozásához Soon-Ae célja minnél több férfit elcsábítani, és az egyszerű Bong-Sunban remek áldozatot talált. A séf asszisztens bőrében célpontba veszi Bong-Sun főnökét, Sun-Woo séfet is.  Ám a történet nem ilyen egyszerű, hiszen Soon-Ae hatására munkaatársai és főnöke végre észrevszik a hirtelen személyiség változáson átesett Bong-sunt, de mindeközben pedig a megszálló szellem halálával kapcsolatban  érdekes tények derülnek ki Bong-Sun családjáról… (Kattints a Trailerért!)

 

Along with the Gods: The Two Worlds신과함께: 죄와 벌 (2017)

Mi történik az emberrel a halála után? A lelkünk tovább utazik a jó vagy rossz felé? Számít az, hogy hogyan éltük az életünket? Az Along with the Gods: The Two Worlds két film ezt a kérdéskört dolgozza fel és mutatja be egy lélek végső utazását az őt kísérő grim reaperekkel (vagy más néven kaszásokat), akiknek feladata 49 nap alatt végigvezetni a lelket a 7 főbűn birodalmán keresztül a túlvilágra. A történet szerint a hétköznapi tűzoltó Kim Ja-Hongnak halála után a túlvilágon a 7 főbűn királyságain egyesével kell átjárni, és amennyiben élete során valamelyik főbűnnek behódolt, az adott birodalom ítéletének megfelelően az örökkévalóságig ott vergődhet. Az őt kísérő grim reaperek pedig évszázadokkal ezelőtt nehéz halált halt lelkek, akiknek isten ezt a feladatot adta, hogy hosszú kísérgetés után egyszer békére lelhessenek. Itt megjegyezném, hogy tükörfordításban az első film címe még többet elárul: Together with God – Sin and Punishment. A Ja-Hong történetének folytatása pedig az Along with the Gods: The Last 49 Days. A film Koreában hatalmas sikert aratott, az egyik legnézettebb filmet közé tartozik. Amennyiben felkeltette érdeklődésedet, Kattints a Trailerért!

 

Bring It On, Ghost! (Hye-Ji és Bong-Pal)

Ezzel a cikkel kívánok boldog új évet minden kedves olvasónknak!