Oldal kiválasztása

Újra eljött karácsony ünnepe, az egyik legkedvesebb ünnep a szívemben. A szeretet ünnepeként pedig én is nagyon sok szeretettel állítottam össze a következő listát pár karácsonyi könyvről, amiket jó szívvel ajánlok Nektek.

Nálunk, Magyarországon ugyan a gyerkőcök már tegnap, Szentestén megtalálhatták a meglepetéseket a karácsonyfa alatt, melyeket a Jézuska hozott, Amerikában viszont ma reggel szaladhattak az apróságok megnézni, hogy milyen ajándékot hozott számukra a Mikulás.
Tőlem pedig fogadjátok szeretettel az alábbi könyvajánló listát karácsonyi ajándékként.

 

Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt / A Grincs
Ki ne ismerné Dr. Seuss igazán karácsonyi, vicces és megható történetét az apró Kikről, akik Kifalván laknak. Még ha nem is olvastátok eddig a könyvecskét, melynek első magyar kiadása a Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt, míg a tavaly megjelent újabb kiadás már a rövidebb, A Grincs címet viseli, mégis egészen biztos vagyok benne, hogy láttátok valamelyik filmes vagy animációs feldolgozását, akár az 1966-os animációs rövidfilmet, a Jim Carrey főszereplésével forgatott 2000-es filmet vagy a tavalyi újabb animációs mesét. Akármelyiket is láttátok, olvastátok, vagy ha éppen nem láttátok, nem olvastátok, az biztos, hogy mindenki hallott már a Grincsről, erről a zöld lényről, aki utálja a karácsonyt. Szóval ha valami aranyos karácsonyi történetre vágytok, akkor A Grincs tökéletes választás lehet.
Bár magáról a könyvről még nem írtunk cikket, de a A Grincs (2000) és a A Grincs (2018) filmek értékelőjét megtaláljátok a címekre kattintva.

Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese
Brigitte Weninger huszonnégy mesét tartalmazó könyve úgy működik, mint egy adventi kalendárium. Valójában tényleg az, egy adventi mesekalendárium, amellyel kisebbek és nagyobbak, gyerkőcök és szüleik, nagyszüleik egyaránt a várakozás időszakában, azaz az adventi időszakban egyre jobban hangolódhatnak az ünnepre. A mesegyűjteménynek azonban van egy kerettörténete, melynek főszereplői Vilma és Vili, a két apró manógyerek, valamint nagypapájuk Mózes apó, aki elmeséli ezeket a csodatörténeteket a két apróságnak. Az egyes mesék között pedig olykor-olykor visszatérünk manóékhoz, megismerkedhetünk pár szomszédjukkal, megtudhatunk dolgokat a manók szokásairól, hogy mi is az a kívánságpuncs, de megtanulhatjuk a manók megmosolyogtató köszönését is. Ugyan nem mindegyik mese aratott nálam osztatlan sikert, de a legtöbb igazán kedves kis történet. Például a Csendes éj csodaszép karácsonyi dalnak ismeritek a keletkezését? Ha nem, akkor ebben a kötetben megtalálható ez az igazán szívet melengető történet.

Charles Dickens: Karácsonyi ének
Természetesen nem maradhat ki az ajánlott könyvek sorából Charles Dickens klasszikusa, a Karácsonyi ének címet viselő remekmű, amely fantasztikusan mutatja be a karácsony valódi lényegét. A történet üzenete is egyértelmű, érthető és talán nincs is ennél fontosabb dolog a világon. Nem a tárgyi ajándékokról szól az ünnep, hanem az együtt töltött, tartalmas és boldog percekről, a szeretetről és a barátságról, az egymáshoz való jóságról. Én akkor is vidám és boldog lennék karácsonykor, ha nem ajándékoznánk meg egymást tárgyi dolgokkal, csak az egymás iránt érzett szeretettel és tisztelettel, az együtt töltött percekkel. Nem mellesleg Dickens története visszarepít az időben is, hiszen eredeti megjelenését 1843-ra datáljuk. Bár a történet nem mai, mégis időtálló, abszolút nem kopik meg a fénye, és nagyon sok embernek okulásul szolgálhat Ebenezer Scrooge esete.
Aki bővebben szeretne a Karácsonyi énekről olvasni, az → ide ← kattintva meg is teheti.

Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt
Alex T. Smith könyve – Brigitte Weningeréhez hasonlóan –, szintén egy adventi mesekalendárium. Azonban abban különbözik társától, hogy ez a könyvecske egy mesét tartalmaz huszonnégy és fél fejezetre tagolva, és a fejezetek között mindenféle, az ünneppel kapcsolatos kreatív kézműves foglalkoztatók vannak. Az alkotó valószínűleg nagyobb gyerekeknek tervezhette, akik már önállóan olvasnak, mert sokszor találkozni benne a „Kérj segítséget egy felnőttől!” instrukcióval, de a mese cukiságát tekintve esti mesélőnek is fantasztikus lehet kisebb gyerekeknek. Sőt az apróbb hallgatóság is biztosan szívesen készítene pl. egy egérke újbábot, amivel aztán jókat lehet játszani. Én idén két mesekönyvvel éltem meg az adventi várakozás idejét, ez volt az egyik (Brigitte Weninger könyve pedig a másik). Élmény volt minden nap egy kicsit olvasni abból, hogy Fülöp, a kisegér hogy menti meg a karácsonyt, és hogy micsoda kalandokban van közben része. A kreatív feladatok közül pedig az illatzacskót el is fogom készíteni valamikor a jövőben.

Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás
Tim Burton igazán rendhagyó, eredetileg 1993-ban megjelent, számomra egyszerűen megunhatatlan verses története az ijesztgetést megunó Csontvázy Izsákról (Jack), Zeró kutyusról, a Mikulásról, Karácsonyfalváról és persze Halloweenföldéről. A történet egyszerre aranyos, humoros, abszurd és természetesen szeleburdi. Pont amilyen Izsák, aki úgy dönt, hogy idén bizony ő fog ajándékokat hozni karácsony éjjelén. Nem nevezném tipikus karácsonyi történetnek – mert egyáltalán nem az –, de az egyszer biztos, hogy egyedi. Hangulatát tekintve viszont, ha az ember nem egy szokványos karácsonyi történettel szeretné szórakoztatni magát, hanem valami szokatlanra vágyik, akkor az egyik legjobb választás ez a nagyalakú, keménykötéses könyv, amely tele van csupa aranyos rímmel és Tim Burton rajzaival. Szerintem pedig pont annyira szívet melengető tud lenni, mint amennyire vicces is.
Tim Burton Karácsonyi lidércnyomásáról pedig → ide ← kattintva olvashattok bővebben.

Mezey Katalin (szerk.): Nagy karácsonyi mesekönyv
Mezey Katalin kötete gyerekkorom egyik meghatározó karácsonyi mesekönyve és egyben foglalkoztató könyve volt. Rengeteg jó ötletet lehet találni benne, amivel a gyerkőcöket le lehet kötni, vagy éppen velük együtt lehet alkotni. Gyermekként én is sokszor merítettem ebből a karácsonyi ajándékok ötletét, és leptem meg vele szüleimet, nagyszüleimet. De találhatóak benne receptek is, amelyeket jó móka lehet a kicsiknek a szülőkkel és/vagy a nagyszülőkkel együtt elkészíteni, de akadnak benne karácsonyi díszek is, amit aztán fel lehet akasztani a fára vagy éppen az adventi koszorút lehet vele díszíteni. És persze ebből a kötetből sem maradhatnak ki a mesés történetek, plusz még ebben versek és dalok is vannak. Szóval szerintem ez egy nagyon jó gyűjteményes kötet, viszont azt nem tudom, hogy mennyire könnyen lehet manapság beszerezni, mivel 1990-ben, vagyis 29 éve jelent meg az Officina Nova kiadónál.

Vivien Holloway: A bross
A bross egy rövidke történet, a Winie Langton sorozat 3,5. kiegészítő kötete. A magyar írónő tollából született történet alapján egyértelmű lehet, hogy Vivien szereti karácsony ünnepét, ugyanis a könyvben szereplő tolvajcsaládnál, Langtonéknál kedvesebben és összetartóbban talán nem is ünnepli senki a szeretet ünnepét. Annyi meghittség árad ebből a mindössze 40 oldalból, amennyit kevés könyv képes adni. Az egyszer biztos, hogy a Langton család tudja, hogy miről szól igazán az ünnep. Ha Te is kíváncsi vagy rá, hogy hogy ünnepelnek kedvenc tolvajaim, akkor ragadd kezedbe ezt a kis kiegészítő kötetet.

.

Bízom benne, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődésetek a fenti könyvek valamelyikével. Úgy gondolom, hogy ezek a történetek, ezek a kötetek igazán át tudják adni azt, ahogy én gondolkodom a karácsonyról. Ez egy csodás ünnep, ünnepeljük méltóan, szeretetben, boldogságban, meghitten.

Boldog Karácsonyt kívánok Nektek!