Oldal kiválasztása

Az ünnepek alkalmából összeszedtük nektek, hogy az idén melyik sorozat, film, könyv vagy éppen koncert volt a kedvencünk, remélve ezzel, hogy nektek is ihletet adunk, hogy valami igazán jó dologba fogjatok!

Buttercup

Idén nagyon imádtam a Stranger Things új évadát, csak úgy csöpögött a retro vidámságtól, mégis borzongató lett és izgalmas. Az Eufória sorozat is remekül sikerült, fontos témákra hívja fel a figyelmet, és kellően megbotránkoztató, hogy vonzza a tekintetet. A legújabb kedvencem pedig a Klaus karácsonyi rajzfilm, amit muszáj betennem ide, mert visszaadta a hitemet abban, hogy ma is tudnak igazán gyönyörű, kidolgozott grafikát összekombinálni szórakoztató, jól megírt történettel.

Ami pedig nem idei, de idén ősszel fedeztem fel az Over The Garden Wallt, ami egy zseniális, sötét, csodálatos látványvilágú szimbolikus rajzfilm minisorozat.

byparish

Hogy legyen miből dolgoznom, 2019-ben rengeteg sorozatot és filmet néztem meg. Természetesen főleg ázsiai és K-drama sorozatokat, hogy írhassak róluk, na meg hogy nyelvet tanuljak belőle. Az egyik abszolút kedvencem idén a Six Flying Dragons című történelmi sorozat, ami zseniálisan mutatja be egy birodalmi hatalomváltás mögött rejlő hosszas tervezgetést, ambíciót, erőfeszítést és áldozatot. Yoo Ah-In zseniális színész, aki minden egyes hajszálával játssza Yi BangWon herceget, persze ezt a profizmust más szerepeiben is bizonyította, például a Chicago Typewriterben, ami szintén nagy kedvenc lett.

Kedvenc élményként pedig egyértelműen a BTS londoni, Wembley Arénában adott koncertje van az élen. Ha nem élőben látom, hogy mekkora energia árad a 7 koreai srácból a színpadon, és hogy több mint 40 ezer ember énekli egyszerre a dalaikat, sosem hiszem el, hogy a zene minden társadalmi és kulturális falat ledönt.

Hanama

Nekem nem volt kimondottan sok új, a Hazbin Hotel pilotját ellenben nagyon vártam és az élmény teljesen magával ragadott. Hihetetlen a stílusa és alig várom, hogy folytassák. Anime téren, ami jól sikerült az a Dr. Stone valamint a viking era-val foglalkozó Vinland Saga, ami talán az éve legjobban sikerült darabja is, valamint az új Dororo.

Ixi

Nekem idén egy kicsit rendhagyó kedvencem lett. A Wattpadon bukkantam rá egy fantasztikus horror írónőre, Jakayla Toney-ra, aki ugyan már büszkélkedhet rengeteg “fizetős” írással is, még mindig kitart a Wattpados olvasói mellett is. Idén olvastam tőle a The Lovely Suicide Childrent, ami egy klasszikus, szellemekkel ijesztgetős történetre húz fel egy egyedi és egyben hátborzongató világot. Úgy érzem, jövőre is kell tőle olvasnom.

Judyt

Nekem idén három olyan könyvélményem is volt, ami belopta magát a szívembe. Az egyik Chuck Wendig: Vészmadarak című kötete, ami egy hamisítatlan roadmovie hangulattal operál megspékelve némi misztikummal. A másik a Rammstein billentyűsének, Christian “Flake” Lorenznek az életrajzi könyve, a Villanycigány, míg a harmadik, ami aztán tényleg a szívem legközepéig hatolt, Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete címet viselő története.

Sorozatból a kedvenc könyvem alapján készült sorozat lett az idei nagy befutó, ez pedig a His Dark Materials. Kevés film vagy sorozat tudta eddig hozni ugyanazt a hangulatot számomra, mint amit olvasás közben éltem meg, viszont ez a sorozat fantasztikusan vissza tudja adni az élményt.

De volt egy nagyon jó koncertélményem is – igazából több is volt -, de így év végén volt szerencsém ott lenni a Queen Rock and Symphonic Show-n, ahol a fellépők karácsonyi ajándéka a magyar közönség számára az volt, hogy elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, ahogy azzal 1986-ban a Queen is meglepte a rajongókat.

Lia

2019 erős volt filmekben, több évtizedes korszakok zárultak le (gondoljunk itt a Marvel filmekre, a Star Warsra, vagy sorozatok terén a Trónok harcára), jött a Watchmen és a The Witcher, a Csernobil és a The Mandalorian) nekem mégsem ezek közül került ki a legmeghatározóbb élményem.

Fej fej mellett, holtversenyben végzett az élen a Netflix valaha volt legzseniálisabb sorozata, a Love, Death and Robots, amelynek minden egyes része önállóan tündöklő gyöngyszem; versenybe szállt mellette az Amazon eddigi legsikeresebb sorozata, a Good Omens, ami a kedvenc könyvem lehető legméltóbb vászonra ültetése volt; valamint ezek mellett – hatalmas meglepetésemre – a Carnival Row. Míg az előző két sorozatot nagyon sokan ismerik, addig a Carnival Row kevésbé mainstream, és pusztán a szinopszisa alapján ez nem is csoda. Ráadásul Cara Delevigne-t főszereplőnek felkérni számomra öngyilkos húzásnak tűnt, ezúttal mégis működött, és életében először bebizonyította, hogy képes színészi játékra. Nem is akármilyen szerepben: a Carnival Row egy remekbeszabott történet, ahol gyönyörűen kidolgozott, sötét fantasyvilágba burkolva kapunk egy nyomozós horrort, és mindeközben egy igencsak mély társadalomkritikát. Migránsok, rasszizmus, xenofóbia, elnyomás, valamint az ezeken át érvényesülni vágyó politikusok – a háttérben pedig a legnagyobb lecke: az elnyomott nők dühénél nincs veszélyesebb.

Orlissa

Éppen a minap filóztam rajta, hogy nekem a 2019-es év legmeghatározóbb popkult élményei nem friss művek voltak, hanem olyanok, amiket most fedeztem csak fel, filmek közül például a Bill, könyvek közül pedig Deborah Harkness Mindenszentek-trilógiája. De ha mindenképpen az idei dolgokat nézzük, akkor sorozat-szinten a kedvenc talán a The Big Bang Theory fináléja, filmekből a Marvel Kapitány, képregényekből pedig egyértelműen a Valkyrie: Jane Foster.

SzÁgi

Idei kedvencem egyértelműen Családi bunyó lett, mert adott pillanatban olyat volt képes adni nekem, amire nagyon szükségem volt, emellett filmként is jól össze volt rakva. De a “legjobban várt 2019-es filmek” között általam felsorolt Alita is maradandó filmélményt jelent számomra. Biztos, hogy újra fogom még nézni párszor. Könyvek közül csak nekem volt újdonság María Duenas: Öltések közt az idő című regénye, ami nem csak egy korrekt karakterfejlődést bemutató, kiváló mű, hanem egy kivételesen jól megírt regény is, ezért alig várom, hogy időt szakíthassak a szerző új regényére.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.