Oldal kiválasztása

Már javában dúl benned az ünnepi hangulat, és úgy megnéznél egy jó karácsonyi filmet? Aztán eszedbe jut, hogy a füleden folyik ki a Télapu összes része, ha meglátod Kevint, legszívesebben felrúgnád, és kívülről fújod, hogy “Ne vegyetek drogot! Legyetek popsztárok, és megkapjátok ingyen”? Hányingered van a tipikus karácsonyi családi forgatókönyvektől, mikor minden rokon összegyűlik egy tökéletes ünneplésre, aztán kiderül, hogy mindenki neheztel valamiért a másikra, durván összevesznek, minden elromlik, kigyullad a fa, de a végén mégis mindenki szereti egymást, mert hát szenteste van? Akkor ez a cikk Neked szól, meg nekem is, meg mindannyiunknak, akik imádják a karácsonyi vidámságot, de egyszerűen már ráuntunk arra a néhány filmre, amik minden évben mennek ilyenkor a TV-ben.

Klaus

A Netflix idei saját animációs filmjének pár hete külön cikket is szenteltem, és ha azt olvastátok, tudjátok, mennyire oda voltam érte. A klasszikus Mikulás-mítoszt dolgozza fel egy viszonylag új köntösben, egyszerű, de nagyon szívet melengető történettel és szereplőkkel. Ami viszont a legeslegjobb benne, hogy a grafika annyira csodálatos, hogy eldobod tőle az agyad. Ez a mesekönyvhöz hasonló, festői szépségű látvány párosulva a cuki és vicces sztorival igazi karácsonyi hangulatot teremt otthon. Az elkényeztetett Jespernek egy zord, északi falu postásaként kell dolgoznia, ahol senki nem küld semmit, mert az egész település az évszázados viszályokra épült. Egy magányos öreg úr viszont szívesen adná a kézzel készített játékait a gyerekeknek, akik hamarosan levelek százaival fogják őt ostromolni. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlom, akik szeretik gyönyörű grafikára folyatni a nyálukat, azoknak meg főleg!

A Mikulás karácsonya

Szintén animáció, szintén Mikulás-mítosz, de mégis teljesen más. A Mikulás egy ember gyermek, akit tündérek nevelnek fel, és aki kézügyességének köszönhetően fa játékokat készít a szegény gyerekeknek, akiknek nincs pénzük drága csecsebecsékre. Nagyon régen láttam már, még a TV-ben ment, mikor általános iskolás voltam, de emlékszem, hogy nagyon szerettem, és bevallom, sokkal jobban lenyűgözött a látványa is. Ennek ellenére még mindig nagyon szép, csak az a régi rajzfilmes egyszerűség jellemzi, amire igazából meleg szívvel gondolunk vissza. Idén mindenképpen szakítok rá időt én is, úgyhogy ha láttad már, akkor nosztalgiázzunk együtt, ha pedig nem, akkor egy megnézést mindenképp megér, mert nagyon bájos, kedves, némi fantasyvel megspékelve.

Nyolc nő

Karácsonyi film alibire van szükséged, mert már nem bírod a sok “holly-jolly” csillogást, és legszívesebben valami izgalmas, sötét krimit néznél, gyilkossággal, nyomozással, ármánnyal és intrikával? Ne is folytasd, tudom, mi kell neked. A Nyolc nő egy olyan régi mestermű, amit az ismeretségi körömben nem sokan láttak, úgyhogy feltételezem, annyira nem népszerű, mint lehetne. Tipikus Gyilkosság az Orient Expressen típusú krimi, mikor valaki meghal a társaságban, ahol lehet tudni, hogy senki nem ment se ki se be, és a feszültség lassan felőrli az emberi kapcsolatokat. A családtagok hazaérkeznek az ünnepekre, mindenki vidám, szereti a másikat, de mikor megtörténik a gyilkosság, felszínre kerülnek a régi sérelmek és titkok. Most, hogy ezt leírtam, rájöttem, hogy ez kimeríti a bevezetőben taglalt rettenetes filmminta fogalmát, de mivel nem egy célzottan boldog karácsonyi csodáról van szó, hanem egy karakterdrámával teli krimiről, ez nem idegesítő, hanem nagyon is fontos része a filmnek. Ha ilyenkor is krimiznél, de azért megadnád a módját, nagyon tudom ajánlani.

Szörnyecskék

Vannak, akik szerint a Die Hard karácsonyi film, és vannak, akik hazudnak! – szól az ősi kínai mondás. Ha szereted az ilyesmit, amikor egy film nem a karácsonyról szól konkrétan, de akkor játszódik, van egyfajta ünnepi bája, de saját, ettől független története van, akkor a Szörnyecskék csak rád vár. Nagyon cuki, nagyon vicces, igazi retró klasszikus, minden alkalommal, mikor megnézem, olyan menő retró geek dolgokat ismerő embernek érzem magam, mint amikor a Vissza a jövőbe filmeket nézem, akármennyire is semmi okom erre, akkor is menőnek érzem magam tőle, na. A Szörnyecskék az új Die Hard!

Ollókezű Edward

Egy másik tökre nem karácsonyi film, de azért van benne egy nyilvánvaló, érezhető karácsonyi szellem, főleg a vége felé, mikor ténylegesen ez az időszak van a filmben. Főleg a meleg, kertvárosi, hómentes karácsonynak van valami groteszk bája, mikor fehér takarókat terítenek a tetőre. Ez inkább azoknak tetszhet, akik szeretik a Tim Burton-féle morbid, furcsa, kissé sötét filmeket, és úgy döntenek, ilyenkor ezekből választanak egy ünnepekre valót. Szintén régi klasszikus, fantasztikus a díszlet, Edward megjelenése azóta is ikonikusnak számít. Ha bejön az ilyesmi, akkor nagyon ajánlom karácsonyi bekuckózáshoz.

Az öt legenda

Ez sem konkrétan a karácsonyról szól, de nem mehetünk el a nyilvánvaló “karácsonyiassága” mellett. Főszereplőnk Jack Frost, a rebellis mitikus lény, akit nem látnak a halandók, mert már nem hisznek benne. A többi ünnep képviselőjét viszont a Mumus fenyegeti, aki el akarja törölni őket a Föld színéről, ezért össze kell fogniuk, hogy le tudják győzni, és visszanyerjék az emberek hitét. A karácsony pedig közeleg, és ha a Mikulást is elfelejtik, akkor mindennek vége. Nagyon klassz, izgalmas, szépen kidolgozott animációs film, gyönyörűen részletes karaktertervekkel és ruhákkal, érdekes, újszerű történettel. A Mikulás pedig egy tetkós, kigyúrt menőcsávó, hát kell ennél több?

The man who invented Christmas

Erről is volt mostanában egy külön cikkem, és ezt is nagyon szerettem. Itt tényleg egy igazi, meghamisíthatatlan karácsonyi filmről van szó, amely Dickens történetét meséli el, mikor a Karácsonyi éneket írta. Tele van vicces szereplőkkel, mesés elemekkel, amik az író fejében történnek, ünnepi tanulsággal és gyors, de kidolgozott és indokolt karakterfejlődéssel. Dickens megtanulja, hogy a munka javára nem szabad hanyagolnia a családját, hogy milyen fontos a szeretet, a megbocsájtás és a múltunk elfogadása, az önismeret. Egész komplex mondanivaló egy karácsonyi filmhez képest, nagyon tudom ajánlani.