Oldal kiválasztása

Cells at work, avagy a Volt Egyszer…az élet oktató rajzfilmnek az animés változata. Annak ellenére, hogy elég kétkedve álltam ehhez a sorozathoz, az a tizenhárom epizód igencsak érdekesnek hatott.

Történetünk főhősei AE3803, egy kiváncsi, kedves ámde hebehurgya vörösvérsejt U-1146, csendes ám annál erősebb fehérvérsejt. Miután közösen leszámoltak egy betegséget okozó baktériummal, azután rendszeresen össze hozza őket az élet – ami már csak azért is érdekes, mert mindkét sejtből több milliárd másik van. De persze ebből is akad nem kevés poén forrás. Az epizodikus részekben szerencsétlen emberüket mindig éri valami nyavaja (influenza, allergia, seb stb), amik miatt megbomlik a szervezet rendszere, de gondra semmi ok – hiszen rögvest a szervezet minden egyes részecskéje azon kezd el dolgozni, hogy helyreálljon a rend.

Vicces, ahogy a szereplők jelleme is meg lett alkotva: AE3803 egy aranyos, mindig elnézést kérő (és bajba kerülő) főhősnő, U-1146 a csendes ámde kedves lovag (aki nagyon hasonlít Ginko-ra, a Mushishi főhősére), Makrofág pedig egy igazi angyal arcú nevelőnő – aki egyben az egyik legerősebb behatoló gyilkosa is a szervezetnek. Killer T és NT vicces rivalizálása is ad a humorfaktorhoz, ahogyan a memória sejtek és mások dolgai is. Adva van nekik egy vicces, de pont rájuk illő jellem, ami miatt egyedivé válnak a néző szemében.

Érdekes koncepció az ellenfelekkel. Vannak olyanok, akik úgy törnek be a szervezetbe, mint elefánt a poreláboltba, más pedig ügyesen álcázza magát, és csak akkor fedi fel kilétét, ha felfedezték vagy már elindította a végső fázisát. Persze nem kérdéses, hogy mégha nagy veszteségek árán is, de győznek a kis sejtek és otthonukat újraépítve folytathatják munkájukat – hogy tovább támogassák azt.

Érdekes volt még, az hogy találni olyan videókat, ahol egy valódi orvos, orvosi szempontból elemzi az animét és a vicces vagy túlanimésített dolgokon kívül meglepően pontosak azok, ahogy szervezetünkben dolgozók be vannak mutatva. Ilyenkor tudom azt mondani, hogy akármennyire is abszurd az elképzelés, hitelesen hat és van benne nem kevés hasznos információ érdekes külsőbe csomagolva. Persze, nem emiatt fog mindenki sebésznek vagy gyógyszerésznek menni, de az érdeklődést a téma iránt felkeltheti – és már ez is egy jó kiindulópont.

A Cells at work szórakoztató, aranyos és informatív, de egy-két megvalósítása miatt (a fehérvérsejtek tényleg gyilkolnak) nem tudom kisebbeknek ajánlani, de a tini korosztálynak ez már meg se kottyan.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.