Oldal kiválasztása

79 éve korában elhunyt René Auberjonois a Benson és a Star Trek: Deep Space Nine sorozatok sztárja.

A Tony-díjas színész első komoly filmes  debütálását az 1970-es M.A.S.H. című filmben kapta. A trekkiek körében óriási népszerűségnek örvendett, mivel ő alakította a DS9 alakváltó idegenét Odót.

A színész vasárnap délután, Los Angelesben lévő otthonában hunyt el tüdőrákban. A fia értesítette erről az amerikai sajtót. Auberjonois elsősorban karakterszínészként vált elismertté, már az 1960-as években. Akkoriban még színházban dolgozott. Az 1970-es évektől lett több amerikai tévésorozatnak is a sztárja, majd sitcomok szereplője.

“Valamennyi karakter én vagyok, és szeretem, hogy ez így van” – mondta egy interjújában 2011-ben.

René Auberjonois New Yorkban született, művészcsaládban. Édesapja svájci író-újságíró, nagyapja – akit szintén René Auberjonois-nak hívtak – ismert svájci impresszionista festőművész volt. Édesanyja révén Bonaparte Napóleon francia császárt mondhatta rokonának.      Auberjonois Pittsburghben szerzett egyetemi diplomát, majd 1968-ig vándortársulatokkal járta az Egyesült Államokat. 1968-ban egyszerre három szerepet is kapott a Broadway-n, ahol a többi között sikeresen alakította William Shakespeare Lear király című darabjában a Bolond szerepét.
A művész ismert volt szinkronszínészként és rendezőként is.

Szerző

Watchaholics
Blog könyvekről, filmekről, sorozatokról, és minden egyéb jóról az internet gráciáinak digitális tollából!