Oldal kiválasztása

Mikor 2017-ben kijött az Anette Olzon-Jani Liimatainen alkotópáros első közös lemeze, a The Dark Element, még nem lehetett tudni, hogy a projektnek lesz-e folytatása. A debütáló anyag javarészt pozitív fogadtatásban részesült, én magam is nagyon kedveltem, és reménykedtem benne, hogy nem ez volt az első és utolsó alkalom, hogy a két skandináv metálzenész együtt dolgozott. Nem is kellett olyan sokat várni a második albumra: a Songs the Night Sings most novemberben jelent meg, és tizenegy fantasztikus dalt tartalmaz.

Az új korong is leginkább a dallamos himnuszokra alapoz, amik néhol a szimfonikus, máskor pedig kicsit az elektronikus zenére hajazó elemeket ötvözik. A refrének egytől-egyig megragadnak az ember fejében: a három kislemezes nóta, a nyitó Not Your Monster, az azt követő Songs the Night Sings, majd a lista közepe felé elhelyezkedő The Pallbearer Walks Alone sem kivétel ez alól, így nem csoda, hogy pont ezek jelentek meg legelőször. Azonban a Get Out of My Head, valamint a Pills On My Pillow egy teljesen új szintre emelik a melódiaközpontúságot – az előbbi szinte már átcsap a pop-rock stílusba, az utóbbi pedig remekül egyensúlyozza a kőkemény gitár betéteket a fülbemászó kórussal.

Középtempójú és lassú dalokból is akad azért a repertoárban: az előbbiek táborát olyan számok erősítik, mint például a When It All Comes Down, a kicsit a Reckoning Night éra hangzásvilágát idéző Silence Between The Words, az If I Had a Heart és a You Will Learn, aminek a végét egy igazán epic kiállással fűszereztek meg. A balladákat végül összesen csak két „versenyző” képviseli, a To Whatever End, valamint az I Have to Go – számomra ezekben a nótákban tündököl Anette igazán, és a záró darab az egyik legnagyobb meglepetés az albumon, mind az ének, mind a hangszerelés szempontjából, szerencsére kizárólag pozitív értelemben.

Hogy a kevés negatívumról is essen azért szó: ezzel a lemezzel is ugyanaz a “bajom”, mint az elődjével. Ugyan itt már több a változatosság, mégis javarészt, ha nem is egy, de hasonló kaptafára épülnek a számok. Ennek ellenére a Songs the Night Sings is egy sokszor hallgatós remekmű, meg hát azt se felejtsük el, hogy még mindig egy kezdeti fázisban lévő zenekarról van szó. Ennek tudatában az sem meglepő, hogyha inkább egy biztonságos terepet akarnak kialakítani maguknak, mielőtt nagyon elkezdenének kísérletezni – ha egyáltalán van igényük rá, mert eddig így is remek albumokat hoztak össze.

Őszintén szólva, nagyon jó látni a The Dark Element sikerét, hiszen azt gondolná az ember, hogy a hangzásvilág olyan kombinációkból áll, amin az elitisták húzzák majd a szájukat. Annak végképp örülök, hogy ennek az új projektnek hála, azok a Nightwish rajongók, akik anno fújoltak Anette-re, mára már kezdik megszeretni őt.

 

Dallista:

 1. Not Your Monster
 2. Songs The Night Sings
 3. When It All Comes Down
 4. Silence Between The Words
 5. Pills On My Pillow
 6. To Whatever End
 7. The Pallbearer Walks Alone
 8. Get Out Of My Head
 9. If I Had A Heart
 10. You Will Learn
 11. I Have To Go

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.