Oldal kiválasztása

November 13-15. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt, döntős filmeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája szervezésében.

A versenyben lévő, változatos műfajú műveket a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. Látható lesz a konvenciók és a feminizmus helyzetét vizsgáló észak-macedón szatirikus dráma, az Isten létezik és Petrunijának hívják, a Cold Case Hammarskjöld című dán-svéd oknyomozó dokumentumfilm és a korrupciós botrányt feldolgozó spanyol politikai thriller, A rendszer. A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet 2007 óta minden évben fontos politikai vagy társadalmi jelenségekre reflektáló filmeknek ítélnek oda. A versenyben lévő műveket a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. Az európai filmek népszerűsítése mellett az elismerés kiemelt célja, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa az Európai Unió mind a 28 tagállamába, és összesen 24 nyelven feliratozva az érdeklődők széles köre számára elérhetővé tegye. Magyarországon 2019. november 13-15. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a nemzetközi szakmai zsűri által kiválasztott három döntős filmet, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája szervezésében. A győztes alkotást november 27-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A LUX FILMNAPOK határokon átívelő kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoznak létre, amelyben a résztvevők megtapasztalhatják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitathatják a versenyfilmekben felvetődő témákat. A válogatásban idén a szatirikus társadalmi drámától az az oknyomozó dokumentumfilmen át a politikai thrillerig három zsáner is megjelenik.

Szerző

Watchaholics
Blog könyvekről, filmekről, sorozatokról, és minden egyéb jóról az internet gráciáinak digitális tollából!