Oldal kiválasztása

A K-drama kifejezésről elsőre mindenkinek a romantikus, kiszámítható lovestoryk jutnak az eszébe, és nem éppen az akció/krimi sorozatok. Na de mi történik akkor, ha egy K-drama ismeretlen területre merészkedik? Kattints a továbbra a részletekért!

Ebben a bevezetőben ajánlást olvashattok a Netflix egyik legújabb saját gyártású K-drama sorozatáról, a Love Alarmról, illetve említésre kerülnek még a bucket list-emen szereplő hasonló témájú sorozatok ebben a műfajban. 

A Love Alarm (좋아하면 울리는) 2019 augusztusában látott napvilágot a Netflix keretein belül, és a megszokott koreai epizód szerkezetet elhagyva az első évad 8 résszel jelentkezett. A történet szerint Dél-Koreában napvilágot lát egy úgy társkeresőhöz hasonló applikáció, amely megadott távolságon belül érzékeli a gyengéd érzelmi szálakat. Az app lényege már a sorozat előzeteséből kiderül, melyet ITT tudtok megtekinteni. A sorozat egyébként egy webtoon (koreai online képregény sorozat) adaptáció, melynek azonos című kiadása Youtube-on nézhető formában is elérhető.

Ha valaki bekapcsolja az appot, érzelmeit nem tudja többé eltitkolni a világ elől. A Love Alarm applikáció futótűzként terjed el az országban, és végigkövethetjük, hogy hogyan befolyásolja az emberek életét egy csapat végzős gimnazista életén keresztül. A tipikus szerelmi háromszöget tartalmazó történetszál mellett azonban komolyabb kérdéseket is feszeget az alkalmazás. Az app még jobban kiemeli a női és férfi szépségideálhoz kapcsolódó társadalmi előítéleteket, és ahogy telnek, múlnak az évek, az applikáció egy izgalmas játék helyett a hétköznapi élet elengedhetetlen kellékévé válik. Még a szerelem zálogává és bizonyítékává is átalakul; az esküvőkön fontosabb szerepe lesz, mint a gyűrű cserének! Természetesen ez nem minden, hiszen a társadalom szélére kirekesztett embereket méginkább a depresszió felé sodorja és kivételezik a népszerű emberekkel. 

Ebbe az alaphelyzetbe illeszthető a K-drámák tipikus sémáira épülő szerelmi-háromszög-történet, melynek központjában a szegény és tragikus családból származó Kim Jojo (Kim So-hyun), aki beleszeret a népszerű új cserediákba Hwang Sun-oh-ba (Song Kang). A tinédzser évek nehézségei mellett kapcsolataikat tovább bonyolítja a Love Alarm applikáció, és Sun-oh legjobb barátjának, Lee Hye-yeongnak (Jung Ga-ram) eltitkolt érzelmei.

Kim Jo-jo a gimnáziumi évei után

A tipikus elemekkel dolgozó sorozat érdekességét a mellékszereplők adják, akik rengeteg dimenziót adnak. A nézők számára például elég hamar kiderül, hogy az app fejlesztője valójában Jo-jo szerencsétlen kistermetű osztálytársa, aki szíve választottjának szánta az appot, egy vallomás formájában. Ám erre sosem derül fény, és Cheong Duk-gu többszöri kikosarazás után szó nélkül eltűnik az iskolából. Egyedül Jo-jo tudja, hogy ő fejlesztette az appot, ezért Duk-gu (Lee Jae-eung) távozása előtt egy pajzsot adományoz Jo-jonak, ami blokkolja az appot egy életen át. Később ez nagyban megnehezíti Jo-jo sorsát, ugyanis a pajzs miatt a saját érzelmeit nem tudja mutatni mások felé. Emiatt nem tudja “bizonyítani,” hogy kit szeret valójában. Az első évad utolsó részeiben a gimnazista éveik után pár évvel vesszük fel a fonalat, amikor már szemmel látható az app térhódítása a világban, és a főszereplők is a munka világában próbálnak helyt állni. Már csak ezért is érdemes megnézni, hiszen szinte teljesen életszerű, és akár nem is lehetetlen. Lehet, hogy már létezik is a valóságban a love alarm app?

Akinek pedig ez a típusú disztópia nem a szíve csücske, koreai barátaink tartogatnak más sci-fi sorozatot is a tarsolyukban, mint például a 2017-es Circle, egy sci-fi, ami egyszerre két idősíkon zajlik a jövőben, és földön kívüli technológiák felhasználását dolgozza fel. Valamint a Memories of the Alhambra (2018), melyben a valóság és a gaming világ (augmented reality) közötti határok elmosódása a fő téma. Ezek a sorozatok nem tipikus szerelmi történetek, ezért még mindig bátran ajánlom kezdőknek, akiket a szappanopera stílus nem köt le 😉

Memories of the Alhambra (2018)