Oldal kiválasztása

30 éves jubileumát ünneplik idén Magyarország és a Koreai Köztársaság közötti diplomáciai kapcsolatok. Ennek keretében a Budapesti Koreai Kulturális Központ támogatásával rengeteg koreai kultúrával kapcsoatos programmal találkozhatunk országszerte. Közéjük tartozik az idei Koreai Filmfesztivál is, ahol már 4 helyszínen nézhetünk világszínvonalú, díjnyertes filmeket jelképes, 600 Ft-os jegyáron. Kattints a továbbra a részletekért, és a kapcsolódó koreai filmösszefoglalóért!

Az október 25-31. között megrendezésre kerülő 12. Koreai Filmfesztivált idén a Covrin moziban nyitották meg a cannes-i aranypálma fődíjas Bong Joon-ho legújabb filmjével, az Élősködőkkel (Parasite, 2019). Továbbá a fesztivál idén 4 állandó szekcióval fut. A Friss kategóriában 2019-es filmeket mutatnak be, minden témakörben, a kosztümös thrillertől kezdve a kortárs alkotásokig. A második kategória a Fókusz, melyben minden évben egy speciális tematika köré felépített filmek listája kerül vetítésre. Ezt követi az Arcok, melynek központjában idén az elismert rendező, Bong Joon-ho munkássága került. A negyedik szekció az Extra, ami a “filmtörténeti érdekességek, független- és művészfilmek blokkja”. A filmeket országszerte 4 városban vetítik, Budapest mellett Debrecen, Pécs és Szeged vesz részt az idei filmfesztivál programban.

 

Detective K: Secret Of The Living Dead

Detective K: Secret Of The Living Dead poszter

A filmfesztivál repertoárjából ezúttal egy 2018-as különlegességet választottam; a Detective K: Secret of the Living Dead (조선명탐) filmet a ‘Friss’ szekcióból. A magyarul Csoszoni Nyomozó: Az Élőholtak Titka eredetileg történelmi kalandfilm/vígjáték kategóriába sorolt, de valójában egy vámpír-mítosz tematikára épülő kosztümös film. Röviden összefoglalva; a film egy Sherlock Holmes-ra emlékeztetően komikus, Csoszon korabeli nyomozós akciófilm, melyben Detective Kim Min (Kim Myung-min), a vámpírok és egyéb misztikus lények megszállottja, egy arisztokrata család felkérésére relytélyes módon elégett halálesetek elkövetője után kutat. Közben a gyilkosságok helyszínén újra meg újra feltűnik egy gyönyörű nő, akiről hamarosan kiderül, hogy nagyon is sok köze van a gyilkosságokhoz.

Kim Min nyomozó és a titokzatos hölgy

Ugyan a Csoszoni nyomozó ezzel a filmmel harmadszorra tér vissza a nagyvászonra, hogy megoldjon a rejtélyes gyilkosságok sorozatát, az előzmények ismerete nélkül is követhető a nyomozó története. Amit bizonyít az is, hogy a vetítés alatt Kim Sok-yun rendező filmje magával ragadta a nézőközönséget, a Corvin mozi hangosan nevetett a lehetetlenebbnél lehetetlenebb jeleneteken. Külön kiemelném, hogy a tipikus koreai drámákat és filmeket kifigurázva értelmezte újra a drámai hatásszüneteket és eredetileg romantikusnak szánt szerelmi jeleneteket. Többnyire ezek a forulatok biztosították a komikus jeleneteket, ezért bátran ajánlom mindenkinek, aki régóta csak kíváncsian tekintget a koreai filmek és sorozatok világa felé.

Természetesen a rendezői munka mellett a színész gárda teljesítménye is elengedhetetlen a végeredményhez. Koreai dráma rajongók, vagy visszatérő olvasók számára Kim Ji-Won ismerős lehet Tanya szrepében az Arthdal Krónikák kritikából. Ezúttal a történet szerint a halálból visszatért, kegyetlenül sorsára hagyott, amnéziás hercegnőt alakít. Mellette a 2016-os Six Flying Dragons k-drama sorozat egyik meghatározó karaktere, Kim Myung-Min játssza Kim Min nyomozóként játssza a férfi lead-et. Kim Myung-min a szeszélyes, ám találékony detektív szerepében is remekül helyt áll, ám karaterének jelleméből kifolyólag még a drámainak szánt jelenetekben is nehéz komolyan venni. Ez a kifordított megközelítés adja meg a film különleges, szórakoztató hangulatát, hiszen a drámai jelenetek önmagukat sem veszik komolyan.

A Csoszoni nyomozó vámpírokkal teli kalandjainak előzetese az alábbi linken tekinthető meg.

Egy tipikus jelenet: Kim Min nyomozó hűséges asszisztensével menekül

Egy tipikus jelenet: Kim Min nyomozó hűséges asszisztensével menekül

A cikkhez forrásul a Koreai Filmfesztivál weboldala szolgált.