Oldal kiválasztása

Avagy az a szerepjáték, amit a játékosközösség egyik fele nagyon szeret, a másik fele máglyán égette meg az alkotó stábbal együtt. Bizony, roppant neve ellenére a Final Fantasy XIV online egy eléggé megosztó jelenség az MMO-k világában.

Miután kiválasztottuk milyen faj és harci osztály képviselőjének akarjuk hősünket, a három központi város egyikében találjuk magunkat Eorzea földjén. Egy idő és a gonoszokkal való harcok után kiderül, hogy mi vagyunk az ún. Warrior of Light, akit egy hatalmas kristály választott ki, hogy más bátor kalandorhoz hasonlóan mi is a jó ügy érdekében fellépve harcoljunk a gonoszok ellen,  akik rég elfeledett veszedelmeket akarnak visszhozni a világba -a primalokat. Tehát sok epikus harc, megrengető titkok és töménytelen mennyiségü párbeszéd áll elöttünk – az utóbbi azonban hagy némi keserű szájízt.

Ugyanis ha szereted minél hamarabb skippelni az npc-el való párbeszédeket, akkor sajnos ez nem a te játékod; itt ugyanis minden egyes szövegbubit végig kell olvasni (hasonlóan a Secret World Legends-hez), mert csak akkor ismerjük a már előre sajnos kiszámítható – ennek ellenére még valamilyen szinten érdekes – fő cselekményszálat. Ráadásul annyi interakció van benne, hogy a Biowareel is kezet rázhatnak az alkotók. Ötletnek pedig nem rossz, hiszen ki ne szeretné jobban megismerni a világot, a frakciókat és személyeket, de ha az minden egyes kis dolgoknál el van játszva, akkor már eléggé idegesítővé tud válni – emiatt meg a játékidő látja a kárát.

Másik érdekes dolog pedig a harci osztályok és a különféle mesterségek.Itt ugyanis, bár válasszunk egyet a kezdő classok közül, később eltanulhatunk másokat is és ezeket hasonlóan a Skyforge-oz képesek vagyunk folytonosan változtatni. Persze előtte minden egyes eltanult harcstílust külön-külön fel kell húzni a maximum szintre -és külön ruha és fegyver szettek egész arzenálját kell betárolnunk. A foglalkozásoknál (szakács, horgász, botanikus stb.) ugyanez a felállás, annyi különbséggel, hogy ott nem harcokkal növeljük az xp-t, hanem verejtékes munkákkal, úgy mitn a fegyver/páncélkészítés, főzés vagy éppen a horgászat vagy az alkimia.

A játszható fajok érdekesek a világban, bár egy-kettőn nagyon is érződik, hogy fétiselem – mint például a Shadowbringer kiegészítőben nemrégiben behozott  szexi nyuszilány külsejű Viera faj -, de persze ezek az elemek annyi másik szerepjátékban visszaköszönnek (Blade&Soul, Tera, a már megszűnt Scarlet Blade stb.), hogy ez a veteránabb játékosokat meg sem lepi. Csípheti a szemüket, de nem lepi meg.  A pedig már korábbi játékokból ismert, voltaképpen ősöreg Final-fajok (elezen, lalafel) pedig elmaradhatatlanok ebből a világból.

A harcok, küldetések mennek a megszokott mederben, a szokásosak mellett vannak az ún Fate helyzetek, amik megadott pontokon lévő, időre menő küldetések ahol vagy x számú lényt kell leölni, vagy egy nagyobb bosst – de ezzel sem tudtak újat felmutatni.A grafika nagyon szép, bár olvastam eléggé vicces – ámde jogos – vélemény nyilvánításokat olyanokról is, hogy az elf fajt reprezentáló, csak itt elezen-nek nevezett nép képviselői arci s fizikai jellemzői sokkal inkább emlékeztetnek valamelyik dungeon ijesztő főellenségére, semmint egy szerethető játékos karakterre. 

Bár még mindig él a havi fizetéses tagság, azt tudom mondani, hogy az nem annyira komoly ár ahhoz az élményhez képest, amit a FFXIV képes nyújtani. Jó, összetett történet, látványos harcok és nagy kalandok – ahogyan azt egy Final Fantasy nevet viselő játéktól lehet várni.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.