Oldal kiválasztása

Október 31. és november 6. között 6. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált az Art+ Cinemában (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.). A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra az Art+ Cinema két mozitermében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik.

Magyarországon először a Skandináv Filmfesztiválon mutatják be a felfedező és sarkkutató Roald Amundsen életéről szóló nagyszabású norvég történelmi filmet, az Amundsent. A Déli-sark felfedezését középpontba állító norvég alkotás betekintést enged egy lenyűgöző kutató ellentmondásos személyiségébe.

Szintén premier előtt lesz látható a Kosok rendezője, Grímur Hákonarson új filmje, a Tejháború. Az izlandi alkotás, amelyben egy férjét elvesztő asszony igyekszik megmenti farmját a multiktól, érzékeny női történet Izlandról, tettekről és következményekről.

Ugyancsak hetekkel a magyar bemutató előtt tekinthető meg a tehetséges színésznő, Paprika Steen rendezői munkája, a Családi karácsony című dán vígjáték, amely egy korántsem szokványos családi karácsony történetét meséli el, ahol semmi sem úgy alakul, ahogyan azt szenteste várná az ember.

Különlegesnek ígérkezik A házsártos 2. – Jobb napok című finn komédia egy zsörtölődő öregúrról, aki épp saját halálára készül, amikor unokája váratlanul betoppan az életébe; a Going West című norvég road movie-ban pedig egy munkanélküli zenetanár kel útra apjával.

A fesztiválon műsorra tűzik a Heavy túra című finn vígjátékot, amelyben egy heavy metal banda megpróbáltatásait követhetjük nyomon; a többszörös díjnyertes svéd bűnügyi drámát, a Góliátot; az izlandi A legfehérebb napot, amely drámai erővel ábrázolja egy feleségét gyászoló férfi lelki küzdelmeit; és a Stellan Skarsgard főszereplésével készült, Ezüst Medve-díjas Lótolvajokot – utóbbi országos mozipremierje egybeesik a filmfesztivál bemutatójával.

A 6. Skandináv Filmfesztivál programjában kiváló dokumentumfilmek is szerepelnek. Közülük az egyik legizgalmasabbnak minden bizonnyal az Astrid Lindgren életét feldolgozó Astrid ígérkezik. A dán Dreaming Murakami a világhírű japán szerző, Murakami Haruki történeteinek sajátos világáról és fordítási nehézségeiről szóló, kihagyhatatlan filmes alkotás.

A Best of összeállításban többek között olyan korábbi skandináv sikerfilmekkel találkozhat a közönség, mint az izlandi fekete komédia, A fa alatt, Lars von Trier éjfekete thrillere, A ház, amit Jack épített, a Határeset című svéd természetfeletti bűnügyi film, és a többszörös díjnyertes dán thriller, az Oscar-nevezett A bűnös.

A fesztivál együttműködő partnerei a Dán Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség, a Svéd Nagykövetség, a FinnAgora és a Skandináv Ház.

A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar és/vagy angol felirattal láthatók.

Szerző

Watchaholics
Blog könyvekről, filmekről, sorozatokról, és minden egyéb jóról az internet gráciáinak digitális tollából!