Oldal kiválasztása

Egy kezemen meg tudom számolni azokat a romantikus filmeket, amik képesek voltak engem a képernyő elé ültetni, jobban megfogni. Ezek között is kimagaslik a Flipped – vagy magyarul Változó Szerelem.

A történet az ötvenes évek amerikájában veszi kezdetét, amikor egy család Loski-ék beköltöznek egy békés kis kertvárosi részbe. Ám a család nincsen elragadtatva, ugyanis a szembeszomszédok korántsem azok a zöldfüves, fehér kerítéses emberek. Különösen a család legkisebb tagja Bryce (Callan Mcauliffe) nagyon is felkelti a szomszéd lány Juli Baker (Madeline Carroll) érdeklődését. Próbálja magától elhessegetni a furcsa lányt,ám amikor megjelenik a nagyapja Chet (John Mahoney) az öreg rámutat arra, hogy mennyire is nagyon hibázott, amikor Juli őszinte kedvességével.

Mert ahogy Bryce érdeklődése nőttön-nőtt Juli felé, a lány annál jobban ábrándult ki belőle; rájött, hogy akiért rajongott az csak egy csinos külső, de pont emiatt a fényes páncél miatt csak későn vette észre, hogy a fiú nem az, akinek elképzelte. Ez annál pontnál tetőzik, amikor Brcye Juli kórházban élő nagybátyján csúfolódik, mindezt a lány füle hallatára. Persze később Bryce megbánta amit mondott (meg nem is gondolta komolyan), de akkor már tudta, hogy véglegesen megszakadt a Juli és közte lévő bárminemű kötelék lehetősége.

A film nem véletlen viseli a Flipped nevet eredetileg; Rob Reiner rendező egy remek húzása volt, hogy váltogatta a nézőpontokat, más szemszögből mutatott be jeleneteket. Megengedte, hogy bele láthassunk a szereplők fejébe, és némileg megérthessük cselekedeteik miértjét. Ennek a legjobb példája a film talán legutáltabb szereplője; Mr. Loski. Ahogy Juli fogalmazott olyan “mintha belülről rágná valami”. A keserűség, amit italba fojt és lenéz másokat, akik hajlandóak az álmaikat követni és láthatóan skeresek is benne (pl: Juli két zenész bátyja).

A film végére persze Brcye rájön, hogy igenis kedveli Julit, de akkorra mi nézők már tudjuk, hogy a kikosarazás esélye száz százalék. De itt mutatkozik meg egy jó dolga a fiúnak; akárcsak Juli az elején, most ő nem hajlandó feladni a dolgot. Ráébredt a hibáira, de próbál rajta változtatni. Persze a film végének pozitív lencsengése van, de a nézők számára valamilyen szinten keserédes is lehet – hiszen a való életben ilyen eset olyan ritka, mint a fehér holló.

A film Juli és Brcye kapcsolatán kívül némiképp betekintést nyújt az ötvenes évek felfogásába; ha már nem szép zöld pázsitod volt, valósággal le voltál írva, a vacsora meghívások státuszesemények voltak ( legalábbis a családok nő tagjai számára), és Juli nagybátyja miatt azt is láthatjuk, hogy hogyan vélekedtek azokról is, akik valami probléma miatt a társadalom szemében nem voltak alkalmasak a rendes életre. Emiatt is kontrasztba álítható a két család, mert amíg Bakerék minden megmaradt centjüket arra fordítják, hogy Danielnek (Kevin Weisman) minél normálisabb élete legyen, addig Bryce – apja egy korábbi kirohanását hallva – megriadt attól, hogy vele mi történt volna egy hasonló helyzetben.

A Flipped egy nagyon érdekes film; ha kell vidám, ha kell szomorú, de mindenképpen őszinte. Nem csak egy szempontból mutatja be karaktereit, hanem kerek egész lényként, akivel lehet azonosulni.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.