Oldal kiválasztása

Azoknak, akiket egy akció thriller és a politikai intrikák jobban érdekelnek, mint egy tragikus szerelmi háromszög, a Stranger tökéletes bevezetés a K-drama sorozatok világába. Ugyan Netflixen Stranger címen fut, az eretedi koreai cím (비밀의 숲) inkább a Titkok Erdejének felelne meg. Lássuk is, hogy milyen titkok erdejébe vezet minket ez a sorozat! 

Stranger / Secret Forest promó poszter az eredeti hangul koreai feirattal

Stranger / Secret Forest promó poszter az eredeti hangul koreai feirattal

A történet főszereplője Hwang Si-mok ügyész, akire rábíznak egy gyanús gyilkossági ügyet, amely egy komoly korrupciós botrány megoldásának kulcsává válik. A nyomozásban segítségére van az ambizciózus Han Yeo-ji nyomozónő is, aki minden apró részletre felfigyel. A különböző szálakat összekapcsolva kiderül, hogy egy sorozatgyilkossági ügyről van szó, miután Young Eun-soo ügyésznő kollégájuk is gyilkosság áldozatul esik.

A valódi bűnösök eltesznek láb alól egy hivatalnokot, akit csatornaként felhasználva különböző illegális módszerekkel politikusokat és magas rangú kormánytagokat vesztegettek meg. Többek között fiatalkorú escortok szolgáltatásával, ami hatalmas port kavarna a választások előtt álló politikai elit körökben. Mivel a tettesek keze az ügyészségés a kormány legfelső vezetőjéig felér, mindent megtesznek az ügy eltussolásának érdekében, még az ezzel megbízott Si-mokot is gyanúba keverik. Ám Si-mok különleges személyiségének és pengeéles elméjének köszönhetően a tökéletes ember a titkok felderítésére.

Han Yeo-jin és egy gyanúsított küzdelme rendőrségi nyomozás közben

Ahogy egyre jobban halad előre a nyomozás, úgy bonyolódnak tovább a szálak és fény derül az összekötő kapcsolatokra, melyek hosszú évekre nyúlnak vissza. Miközben a történet folyamatos fordulatokat vesz, az apró nyomok egyre inkább egy irányba mutatnak, Nem is szeretnék több spoilert lelőni, érdemes végignézni ezt a díjnyertes sorozatot. 2017-ben felkerült a New York Times legjobb TV-s sorozatainak listájára, és a mai napig a legmagasabbra értékelt Dél-koreai sorozatok közé tartozik. Hazájában pedig több nagyídíjat és elismerést is bezsebelt a kiadás évében. 

A Si-mokot alakító Cho Seung-woo remekül alakítja az ügyész magának való azemélyiségét, aki egy agyi elváltozásnak köszönhetően képtelen empátiát érezni, nincs szociális érzéke és különböző hangfrekvenciákra is túlérzékeny. Ez ingerszegénységet igénylő környezet sokban nehezíti Si-mok életét, aki emiatt szinte teljesen feladta az emberi kapcsolatok kialakítását. Ezt a merevséget remekül ellensúlyozza a melegszívű Yeo-jint játszó Bae Doo-ra játékosabb karaktere. A korábban említett tipikus K-drámákkal ellentétben ebben a sorozatban nem a romantikus érzelemvilágra került a hangsúly (szerencsére), habár egy hajszál választja el a szereplőket a szerelem szikrájától. Inkább egy annál is mélyebb bizalmi kapcsolat alakul ki kettőjük között, amit izgalmas végigkövetni.

Stranger szereplői: Hwang Si-mok, Han Yeo-jin nyomozónő, Lee Chang-joon főügyész, Seo Dong-jae, Young Eun-soo ügyésznő

Külön kiemelném még az ügyészség munkatársai közül a főügyész “jobb kezét” Seo Dong-jae-t, aki az utolsókig hajlandó elmenni, hogy feljebb kerüljön a ranglétrán. Illetve megjegyezném a ‘főgonoszt’ alakító főügyészt; a sorozat utolsó részei során rengeteg résztletet tudhatunk meg Lee Chang-joon múltjáról és arról, hogy hogyan jutott hozzá a pozícójához. A sorozat közben betekintést nyerhetünk a rendőrség és az ügyészség kegyetlen mindennapjaiba is, teljesen realisztikus ábrázolásban, az asszisztensektől kezdve a felsővezetők munkáján keresztül. A mellékszereplők háttertörénetének kidolgozása kevés sorozatnál sikerül ennyire jól, mint a Strangernél. Az árnyalt karaktereknek köszönhetően több nezőpontból láthatjuk az egész gyilkossági ügyet, és az érintett szereplők érzelmi világát, motivációját. A színészek mindezt remekül jelenítik meg a képernyőn, a gyilkosságok és nyomozások kegyetlen, szürke mindennapjait a sorozat kép világa is tökéletesen tükrözi.

Ezekben az apró részletekben rejlik a titok kulcsa a korrupció erdejében, amit mégegyszer ajánlanék minden sorozatjunkie-nak 😉

Si-mok az ügy lezárása után