Oldal kiválasztása

Legújabb vasárnapi K-drama series értékelőm áldozatául ezúttal egy misztikus, ősi világban, harcosok és sámánok között játszódó történelmi dráma sorozatot választottam. Az Arthdal Chronicles (아스달 연대기) tapasztalt színészeket felvonultató Netflix produkció. Nézzük csak, hogy miről is szól pontosabban…

A történetről röviden

Arth egy mítikus föld, melyet különböző népcsoportok laknak, Arthdal ősi városával a szívében. A törzseket pedig a törzsi tanácsot vezető uralkodó fogja össze, a hitvilágért pedig a White Mountain Tribe felel. Ezt a rendszert tartja össze Sang-eun, akinek hatalmában nem kételkedik senki, ugyanis erős kezű uralkodóhoz híven minden ellenségét térdre kényszerítette már. A neki ellenálló népeket, például Arth mítikus szuper erős lényeit, a kékvérű (szó szerint kék) Neanthalokat pedig (szinte) teljesen elpusztította.

Arthdal Chronicles – Sa-ya, Taeal-ha, Ta-gon, Eun-som, Tan-ya

A történet főszereplői pedig a Neanthal népírtást túlélő félvér ikerpár, akiknek a próféciák szerint sorsfordító feladatai lesznek Arth jövőjében. Egymásról nem tudva, eltérő körülmények között nőnek fel, ám látó képességünknek köszönhetően mégis érzik egymást. A hatalmi harcok közepette rengeteg nehéz döntést kell meghozniuk, főleg Eun-somnak, hogy megmentse a törzsét a teljes megsemmisüléstől, miközben saját múltját és hovatartozását is ki kell derítenie, testvéréről, Sa-yáról nem is beszélve.

Production

A Netflix által készített sorozat idén nyáron került vászonra. Mivel egy képzelt világra épül, fontos, hogy végig hihető maradjon. A koncepció felépítésétől kezdve a kosztümökön, karaktereken és a párbeszédeken át mindennek összhangban kell lennie. Az Arthdal Chronicles jelmezei ebben teljes mértékben remelkelnek, a kék és lila vérű emberhez hasonló lények megjelenésüket és a számukra kitalált nyelvet tekintve teljesen hihetőek. Szerencsére a rendezők többnyire a színszek profiljába vágó karaktereket választottak, ennek köszönhetően végig izgalmas marad Arthdal világa. Nem beszélve a díszletekről és helyszínekről, amit Dél-Korea és Brunei vad tája biztosított. Így a képi világ abszolút történetbe illő, erdőkkel, sztyeppékkel és dzsungellel megtöltve.

Eun-som a legendás fekete lovon (courtesy of Netflix)

Eun-som a legendás fekete lovon (courtesy of Netflix)

Színészi játék

A főszereplő Soong Joong-ki egy Igutu (félig ember, félig Neanthal) ikerpárt alakít, akinek az egyik tagja Eun-som, egy könnyebben szerethető tipikus főhős-figura, aki mindenkit meg akar menteni, és (mássága révén) csak elismerésre és szeretetre vágyik. Ezzel ellentétben testvérének karakterét számomra nehezebb volt elhinni tőle a vásznon, ez mondjuk lehet maga Saya karakterének hibája is, mert egy irritálóan akaratos makacs, furcsa erkölcsi határokkal rendelkező ifjú felnőttet kellene alakítania. A többi szereplőnél sokkal jobban lekövethető a változás. Például a sorozat elején stratégiai zseniként bemutatott ifjú Ta-gon, akinek a haború és apja uralkodása szinte minden gyengéd érzelmet kiölt a lelkéből, egyre nehezebb döntések elé kerül, és egyre több dolgot áldoz fel, hogy megkaparintsa a trónt apjától, Sang-euntól. A Ta-gont alakító veterán színész Jang Dong-gun remekül alakítja ezt a ravasz, számító, ám egy hatalmas titkot őrző háborús hőst.

Emellett a fiatal ikerpár szerelmét alakító Kim Ji-won is remekül alakítja a sámán szerepét, aki a felelősségvállalás és a kötelesség nehézségei ellen lázad, küzd. Tan-ya a Wahan törzs következő sámán látónőjévé kell, hogy váljon, felmenőinek nyomdokába lépve. A törzs és a szerény körülmények között elő nép világa is kiválóan van megjelenítve a képernyőn.

Ta-gon és harcosai

Ta-gon és harcosai

Az eddig 12 epizódból álló sorozat legújabb részei a héten jelennek meg Netflixen, ami kiváló alkalom arra, hogy bárki bekapcsolódjon az Arthdal irányításáért folyó harcba! Katt az előzetesért!