Oldal kiválasztása

A 2016-os Descendants of the Sun nagy port kavart. Egyszerre akció és kórházi sorozat és közben klasszikus K-drama is. Korábbi ajánlónkban már említésre került, de most nézzük meg részletesebben, hogy miről is szól ez a híres sorozat. A 태양의 후예 (Taeyang-ui Huye) több mint 30 díjat nyert Koreában 2016-ban, mellyel minden idők egyik leghíresebb K-drama sorozata az elmúlt pár évből.

Történet – fő szerelmi szálak

Song Joong-ki által alakított Captain Yoo Si-jin ezredes szabadnapján egy utcai verekedés következtében a kórházban köt ki, ahol első látásra beleszeret a beteget ellátó Kang Mo-yeonba. Ezek után útjuk többször kereszteződik, és egymásba szeretnek. Ám sajnos ez sem elég egy működő kapcsolathoz. Yoo Si-jint hívja a kötelessége, és a különleges alakulat ezredeseként folyamatosan titkos állami küldetésekre tűnik el Mo-yeon szemei elől; hol egy film közepén rohan ki a moziból, hol egy helikopter jön érte a küldetés előtt. Ugyan hasonlóak a céljaik, más értékrendet képviselnek, és rengeteg belső és külső harcot kell megvívniuk, hogy falaikat maguk mögött hagyva együtt lehessenek.

Seo Dae-yong és Yoon Myung-ju Urukban

Mindeközben a Big Boss kódnévre hallgató Yoo Si-Jin jobbkeze, Seo Dae-yong törzsőrmester (Jin Goo) a koreai különleges alakulat tábornokának lányával folytat hosszas szeret-nem-szeret harcot. A kétes hátterű törzsőrmestert Yoon Myung-ju katonai orvos főhadnagy nő édesapja szerint nem megfelelő férj alapanyag, ezért a tábornok mindent megtesz, hogy távol tartsa őket egymástól. Ám a 16 rész sokán minden lehetséges próbát kiállnak a halálos betegségen keresztül a háborús robbantásokon át, míg Myung-ju édeasapja végül beadja a derekát és jóváhagyja a törzsőrmester lánykérését.

Szereplők, karakterefejlődés

A történet elején főszereplőink figyelmét szinte csak karrierjük köti le, a siker és ez elismerés iránti vágy mellett háttérbe szorítják saját érzéseiket. Kang Mo-Yeon doktornő (Song Hye-ko) éjjel-nappal a Haesung kórházban operál, hogy felettesétől végre kiérdemelje a professzori címet, a harmadik próbálkozásra. Ám sajnos a protekciós vetélytársa ezúttal is előnyt élvez, és így ismét elesik a lehetőségtől. Hogy kimeneküljön ebből a múkuskerékből, a kórház managementje elküldi egy önkéntes misszió vezetőjeként Urukba, ahol az orvosi csapat a különleges alakulat háborús övezetben kihelyezett állomásán segédkeznek egy földrengésben és egy halálos járvány megállításában. Ezek az embert formáló élmények minden szereplő életében sorsforduló szerűen hatnak, amit papírforma szerint bemutat a sorozat is természetesen.

A színészi játék szempotjából személy szerint kevés negatívumot tudok felsorolni. A főbb szereplők közötti kémia tökéletesen működik, mindenki hozza a szerepét, ráadásul külön felhívnám a figyelmet a kisebb szerepeket játszó színészekre, például a fiatal rezidens Lee Chi-hoont alakító Onew-ra a SHINee nevű K-pop zenekarból, aki nemcsak énekesként remekel, hanem optimizmussal teli naív fiatal orvosként is. A sorozaban a mellékszereplők szálai is kidolgozottabbak, látható a pozitív karaterfejlődés, ami a sorozat egyéb hiányosságai miatt teljes mértékben kárpótól.

Lee Jin-ki, mint fiatal rezidens az uruki földrengés közben

Lee Jin-ki, mint Lee Chi-hoon, a fiatal rezidens az uruki földrengés közben

Negatív megjegyzések

Yoo Si-jin ezredes és Kang Mo-Yeon a földrengés utáni mentőakció közben

A DOS sok kritikát kapott azért, mert a plot nagyrésze eléggé kiszámítható, és nem kifejezetten vezet sehová. Annak ellenére, hogy ez jól érzékelhető a sorozat utolsó két részében, mégis sikerült megtartani az izgalmat és a korábbi részek hangulatát az utolsó részig. Illetve sokan nem nézték jó szemmel, hogy rengeteg jól látható termékpromóció szerepel a sorozatban. Sajnos manapság ez nem meglepő, szinte minden hasonló sorozatban találunk szponzorált tartalmat. Ezt leszámítva ez a sorozat szinte minden epizód végéig tűkön ülve hagyott, a kiszámíthatóság ellenére voltak benne váratlan fordulatok. Bevezetésként a K-drama sorozatok világába ajánlom azoknak, akik szeretik az akció jeleneteket, a katonai és az orvosi drámákat.