Oldal kiválasztása

Az angolok, azok a fránya angolok az ellenállhatatlan akcentusukkal, a fantasztikus színészeikkel, a lehengerlő történeteikkel – ezúttal egy kisvárosi krimibe oltva, úgy, hogy minden pillanatot szétvet az izgalom, mikor egyetlen bűnügyet gördítünk fel, ahol lassú és precíz nyomozás zajlik.

Dany Latimer (Oskar McNamara) holtestére a Broadchurch közeli partoknál találnak rá, az elsőre balesetnek tűnő ügy azonban hamar átcsap gyilkossági nyomozásba, amit az újonnan érkezett nyomozó, Alec Hardy (David Tennant) vezet. Az arrogáns és pökhendi, ám szakmailag toppon lévő férfi a kisváros nyugalmát szerette volna, ám a gyilkosság az ő emlékeiből is előhúzta munkája legnagyobb kudarcát. Hardy társa, Ellie Miller (Olivia Colman) lett volna a kisváros főnyomozója, ám a férfit ültették a helyére, amit Miller nehezen viselt, ám az ügy során kialakult közöttük egyfajta baráti viszony. A nyomozás előrehaladtával egyre több lett a gyanúsított, ugyanakkor folyamatosan sikerült kizárni őket, míg végül csak egy ember maradt, akit le is tartóztattak, ám ekkor jött az igazi fekete leves: a tárgyalás.

A vádlott ugyanis nem vallotta magát bűnösnek, annak ellenére, hogy beismerte a tettét, így egy hosszadalmas és igen megterhelő bírósági tárgyalás, kihallgatások sorozata és bizonyítékok felmutatására került sor, és hát el kell ismerni, a legnagyobb jó szándék mellett is történtek hibák a nyomozás alatt. De vajon fel tudják dolgozni Danny szülei, Beth (Jodie Whittaker) és Mark (Andrew Buchan), hogy ismét át kell élniük életük legszörnyűbb pillanatait.

Eközben Hardynak lehetősége van visszatérni egyik legnagyobb kudarcához, és ismét nekiáll nyomozni az Ashworth gyilkossággal kapcsolatban, ami Miller is besegít, és a nyomozó hathatós segítségével sokkal közelebb állnak a megoldáshoz, mint eddig bármikor.

A széria első évadáról még PillerEmi írt egy külön évadértékelőt, de mivel a Broadchurch első két évada összefügg, így elengedhetetlen, hogy egyben legyen az egész – plusz rendkívül megszerettem a szériát, és nagyon jól esik róla írni. Az angolok tényleg nagyon tudnak, ha krimiről van szó, persze ehhez fontos elem, hogy ne húzzák a végtelenségig (most rád nézek Luther és alkotó csapata). A sorozatból készült egy amerikai verzió, a Gracepoint amiről Misplaced írt évadértékelőt.

Sőt, a Doctor Who rajongóknak igazi csemege a széria, mivel nem csak két Doktor, hanem egy útitárs is a szereplőgárda tagja: itt van nekünk Tízes és Tizenhármas, valamint Arthur Darvill, aki a sci-fiben Rory Willaimst, míg a Broadchurchben a helyi tiszteletes játssza.

A rendkívül összetett nyomozás egy percig nem lankadt, és annak ellenére, hogy csupán egyetlen bűnesetet figyeltünk végig, mégis állandó izgalmakban tartottak minket az alkotók – avagy nincs szükség állandó autós üldözésre, hogy az adrenalin szintünk az egekbe csapjon. A nyomozópárosunk közös munkája, a kellemes adok-kapok és a kissé összeférhetetlen személyiségük igazi kincs a mai krimisorozatok között.

v.l.n.r. Ellie Miller (Olivia Colman), Alec Hardy (David Tennant)
Honorarfrei – nur für diese Sendung bei Nennung ZDF und Patrick Redmond Weiterer Text über ots und www.presseportal.de/pm/7840 / Die Verwendung dieses Bildes ist für redaktionelle Zwecke honorarfrei. Veröffentlichung bitte unter Quellenangabe: “obs/ZDF/ZDF/Patrick Redmond”

Óhatatlanul is össze kell hasonlítanom a Broadchurchöt a The Killinggel, bár az egyik angol a másik pedig amerikai, mégis, valahogy az amerikaiaknak nem sikerült ilyen jól és ilyen izgalmasan megfogni egyetlen bűnesetet, pedig szintén kivalló színészek dolgoztak a szériában.

A Broadchurch minden krimi rajongó álma, ötletes, csavaros, izgalmas, jó színészekkel, fantasztikus dél-angol tájképpel, és mindehhez Tennant fantasztikus skót akcentusát is hagyták szállni a széllel, a nézők legnagyobb örömére!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.