Oldal kiválasztása

Nagyjából három epizód után úgy tűnik, végre kezd visszabillenni A szolgálólány meséje a rendes ütemébe. A múltkori filler, és az előtte lévő csalódások után most egy igazán pörgős és eseménydús részt kaptunk, amiben nem is kicsit haladt előre a cselekmény. Bár voltak rövidebb üresjáratok a Bear Witnessben is, az irány teljesen jónak tűnik, amíg az évad hátralevő pár epizódjában sem térnek le a megszabott útról az alkotók.

A kórházban töltött hosszú idő után June (Elisabeth Moss) ismét a külvilágban találja magát, új sétapartnerrel és tervekkel kiegészülve. Mindehhez már csak cinkostársak és némi információ kell ahhoz, hogy beindulhasson a gépezet, és mindezek megszerzéséhez June nyomban hozzá is kezd. Terve az, hogy minél több szolgálólány gyermekét kimenekítse Gileádból, és ehhez minden információ rendelkezésére áll Lawrence parancsnok (Bradley Whitford) lakásában, Janine (Madeline Brewer), Alma (Nina Kiri), és egy csapatnyi Martha pedig a szállítmányozásba szállnak bele. Minden a terv szerint halad egészen addig, míg a Waterfordok bele nem köpnek a levesbe, és jelennek meg váratlanul Lawrencék lakásában a lehető legrosszabbkor.

Úgy hiszem, a széria egyik legfontosabb mondata Lawrence szájából hangzott el ebben a részben: „Nem gondoltam volna, hogy rám is kihatással lesznek a törvények”, mondta az az ember, aki gyakorlatilag Gileád fő alapítója és a törvények lefektetője volt a legelején. Serena Joynak (Yvonne Strahovski) is volt egy hasonló realizációja valamikor a második évad során, és ezek a szavak hatalmas jelentőséggel bírnak. Egy elnyomó társadalomban az elnyomók abban a hitben élnek, hogy ők minden és mindenki felett állnak, és ez lehet, hogy eleinte így is van, de előbb-utóbb fenékbe billentik őket a saját korlátaik, és általában ez vezet az ő mélyrepülésükhöz. Lawrence-nél ez most bekövetkezni látszik, innentől már csak idő kérdése, hogy mikor kerül sorra a többi gileádi vezető is.

Azért teljesen panaszmentes ez a kritika sem lesz, hiszen June karakterizációjával még mindig akad némi problémám. Az előző rész vége, és a Bear Witnessben tanúsított viselkedésének nagyrésze is bizakodásra adott okot, egészen a Janine-nel folytatott párbeszédéig. Nyilván nem arról van szó, hogy egy főhősnek tökéletesnek kell lennie, hiszen emberből van June is, tehát kell néha hibáznia, de hogyan várják el tőlünk nézőktől, hogy egy manipulatív emberrel szimpatizáljunk, még ha elnyomott is?

A fent említettek ellenére én bízom abban, hogy tud még javítani A szolgálólány meséje és egy jó finist kialakítani – nemsokára meglátjuk, igazam lesz-e.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.