Oldal kiválasztása

Diablo-s Sorceress van kiállítva a Vault 51-ben – PixlStudio

Név: Domonkos Anita

Nick: Nia

Link: https://www.facebook.com/niacosplayworld/

Csillagjegy: Oroszlán

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: Orvosként diplomáztam, de már nem dolgozok a szakmában, szerintem nem kell magyarázni, hogy miért…

Kedvenc film/sorozat:  Jajj, túl sok van… XD Star Wars, X-men filmek + Evolution, Gyűrűk Ura, Trónok Harca, estig sorolhatnám

Kedvenc zenei stílus/előadó: szimfonikus metál – sokáig az Apocalyptica volt az abszolút kedvenc, bár mostanában inkább Within Temptation, Rammstein vagy Muse az aktuális hangulatomtól függően

Kedvenc videójáték: Diablo II, mert az szippantott be a gamer világba. De a Heroes of Might & Magic V is a szívem csücske, még egyetem alatt vizsgaidőszakokban sokat játszottunk öcsémmel, szóval ahhoz szép családi emlékek fűznek

 

rúdtánc versenyes Belle – Rekaph

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

Legelőször DeviantArton láttam cosplayt, amikor Vadóc (X-men) fanartokat böngésztem, még vagy 15 éve. Már akkor is foglalkoztatott a gondolat, milyen jó lehet egy-egy kedvenc szereplőnk bőrébe bújni. Abban az időben viszont itthon még kb nem volt cosplayes kultúra, eléggé csodabogárnak nézték aki ilyet csinált. Én meg akkor még gyáva voltam hozzá, hogy felvállaljam a társadalom előtt, hogy ilyen különc vagyok. Az elmúlt pár évben viszont nagyon sokat dolgoztam a saját személyiségfejlesztésemen, és már sokkal magabiztosabb vagyok, nem bátortalanít el az, ha a többség flúgosnak/furcsának/akárminek tart valami miatt. Ennek köszönhetően kezdtem bele többek között a cosplaybe és a rúdtáncba is, mindkettő régi vágyam volt. Később megcsináltam a saját Vadóc cosplayem is.

Mi volt az első cosplayed?

Diablo II Sorceress – 2016-ban készítettem el, szóval viszonylag későn kezdtem a cosplayezést, pedig már azóta szerettem volna kipróbálni, milyen Varázslónőnek lenni, hogy elkezdtem a játékkal játszani (akkor még azt se tudtam, hogy létezik ilyen dolog, hogy cosplay).

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

Szerencsére mindig is támogatóak voltak, bármit is csináltam. Nem is miattuk nem mertem belevágni, hanem az általános társadalmi véleménytől tartottam, hogy majd az emberek kigúnyolnak, elítélnek, stb. Ami persze így visszatekintve hülyeség, mert nem a névtelen tömegek véleménye kell, hogy számítson, hanem azoké, akik fontosak számomra. De legfőképp az számít, hogy nekem örömet okoz valami, mert magamért csinálom, mások szórakoztatása csak mellékhatás.

League of Legends-es Jinx is jelölve lett a HCC-ben a hónap képének – Swords&blueberries creatives

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Fejben ízekre szedem, próbálom kitalálni, hogy milyen elemi alkotóelemekből épül fel. Egy rajzolt/animált karakter ruhája, felszerelése kb bármilyen lehet, ahogy a grafikus megálmodja, viszont ha én hordani akarom, akkor még a tényleges craftolás előtt ki kell találnom, hogy fogok tudni belebújni a ruhába, hogy kell rögzítenem, hogy ne essen le rólam, tudjak benne mozogni, és még ezernyi más apróság.

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?

A varrás elég jól megy, csak szabásmintát utálok tervezni. Konkrét kedvenc anyagom nem igazán van, de mindig szeretek új technikákat kipróbálni, nem csak cosplay, hanem más barkácsolás terén is. Karácsonykor például pirográffal dekoráltam fából készült ajándékokat, és nagyon élveztem. Mellé csináltam egy bőrkötéses mappát is. Előtte nagyon féltem a bőrtől, hogy nehéz lesz vele dolgozni, meg drága is, de pozitívan csalódtam a bőrben, és a saját képességeimben is.

Általában hány jelmezt készítesz el egy év alatt?

Borzasztó lassú vagyok, kb évi 1 új jelmezt tudok kipréselni magamból. Nem is igazán amiatt, mert annyira bonyolult jelmezeket készítenék, vagy annyira lassan dolgoznék, hanem mert egy csomó más hobbi és szociális elfoglaltság mellett ritkán jut időm leülni cosplayt gyártani.

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Sailor Pluto – Stormcloud Studio

Több férfi cosplayes kellene!

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Nehéz kérdés, mindegyik különleges számomra valamiért. Ráadásul ha valamelyikkel van egy photoshootom, akkor mindig az az aktuális kedvencem XD Ha muszáj választani, akkor a Diablos Sorceress: az volt a legelső cp-m, ennek ellenére még most is megállja a helyét, sőt ezzel értem el eddig a legnagyobb sikert. Tavaly volt vele fotózásom, a pálcát és a fejdíszt feljavítottam addigra az eredetihez képest, de a ruha részével most is elégedett vagyok. A képek nagyon jól sikerültek, a HCC csoportban több is jelölve lett a hónap képének, az egyikkel meg is nyertem, most a Vault 51-ben van kiállítva.

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

Conra akkor mentem először, amikor megcsináltam az első cosplayem, 2016-ban. Akik régebb óta járnak, azok már akkor is panaszkodtak, hogy régen jobbak voltak, de nekem akkor nagyon új és izgalmas volt ez a világ, az első két évben szinte minden nagyobb és több kisebb rendezvényre is kimentem. Lehet, hogy akkoriban a sok con miatt telítődtem az ilyen élményekkel, mert mostanában nem élvezem őket annyira, nem igazán tudnak újat mutatni. Az interaktív dolgokat szeretem leginkább, amikor ki lehet próbálni játékokat, mütyüröket, bármit, viszont nagyobb rendezvényeken akkora tömeg van, hogy esélytelen hozzáférni a jó dolgokhoz, hacsak nem akarsz egy csomó időt sorban állással tölteni, ami viszont cosplayben nem túl jó program… Az meg tény, hogy a Hungexpon tartott rendezvények egyre kisebb területre vannak bezsúfolva, szóval egyre nagyobb a tömeg, fotózni is egyre kevesebb hely marad, ahol nem nyüzsögnek az emberek és ki is néz valahogy. Szóval mostanában inkább keresek magamnak minőségi fotósokat, és velük leszervezek fotózásokat.

Pocahontas – Swords&blueberries creatives

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az animéből vagy filmből, ki lenne az?

Obi-Wan Kenobi! Biztos tudna egy csomó izgis történetet mesélni a kalandjairól, és még néhány Jedi-bölcsességet is tanulhatnék tőle.

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?

A Szépség és a Szörnyetegből Belle-hez eddig csak olyan ruhám van, amit rúdtánc versenyre készítettem, szóval csak félig cosplay, mert úgy kellett alakítani, hogy lehessen benne mászni, ugrani, bukfencezni, ráadásul át tudjak öltözni a színpadon 20 másodperc alatt 😀 Valamikor jó lenne megcsinálni valamelyik eredeti rajzfilmes ruháját is.

Miként változtatott téged meg a cosplayezés? A munkában, hétköznapokban segített vagy inkább hátráltatott ez a kreatív élvezet?

Azóta még kevesebb a szabadidőm. Az alkotási folyamat ráadásul mindig tele van bosszankodással, amikor nem úgy sikerül valami, ahogy elterveztem, vagy épp a varrógép nem akar együttműködni… De a végeredmény mindig jó érzéssel tölt el, olyan, mint egy ajándék saját magam számára.

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?

Hawkgirl a Justice League-ből már majdnem olyan régóta dédelgetett álmom, mint a Diablo-s Sorceress, csak eddig paráztam a szárnyak elkészítésétől. Nemrég viszont találtam nagyon jó tutorialokat, szóval már csak a sűrű életembe kéne bezsúfolni a craftolást. Az biztos, hogy ez egy nagyobb, bonyolultabb project, úgyhogy tippelni sem merek, mikorra lesz kész…

Vadóc superhero landing – Swords&blueberries creatives

Kávé vagy tea?

Csak tea! Nem szeretem a kávé ízét

A cosplayen kívül van még valamilyen hobbid?

Elég sok, ezért készülnek lassan a cosplayeim. Mostanában sokat szerepjátékozunk, társasozunk. Mozizni is szeretek, illetve sorozatokat nézni meg olvasni, főleg fantasyt és sci-fit. Időnként videójátékozom is, leginkább a párommal vagy a barátaimmal közösen. Igyekszem heti 2-3x sportolni is, rúdtáncra járok, emellett pár év kihagyás után nemrég újra elkezdtem lovagolni járni.

Mi volt a kedvenc gyerekkori játékod?

Plüssök! Egy időben olyan sok volt, hogy az ágyam felét elfoglalták. Néhány még a mai napig megvan.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.