Oldal kiválasztása

Gondori kósza (Csűrös Rozi társaságában), Gyűrűk Ura. Fotó: Bloo

Név: Nagy Tamás

Nick: Beren

Link: https://www.facebook.com/BerenCosplay/

Csillagjegy: Vízöntő, de nem hiszek a horoszkópban

Szülőváros: Pápa (1976…)

Foglalkozás: szállítmányozási vezető helyettes

Kedvenc film/sorozat:  Conan, a barbár, Breaking Bad

Kedvenc zenei stílus/előadó:  ír folk-punk

Kedvenc videójáték:  Skyrim, Fallout 4, Mount & Blade: Warband

Zseniális Teknős a Dragonball sorozatból, Lippai Lászlóval, Son Goku szinkronhangjával.(Fotós:Random járókelő, akinek a kezébe nyomtam a telefont.)

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

Ha gyerekkoromban indián skalpinget és tolldíszt csináltam magamnak, az számít?

A klasszikus értelemben vett cosplay talán a steampunk-on keresztül érintett meg, de akkor még nem csináltam magamnak jelmezt.  Aztán hagyományőrző/íjász felszerelésemből kiindulva beöltöztem gondori kószának, a Gyűrűk Ura Cosplay Clubhoz csapódva, valamelyik Hobbit-filmmel kapcsolatos rendezvény során. Tetszett, ezért ezt a felszerelést fejlesztettem tovább.

És hogy miért? Azt hiszem, szeretek beöltözni képzeletbeli karaktereknek, kb. mint mikor a gyerekek cowboyosat, lovagosat stb. játszanak. Lehet mondani, hogy nagyra nőtt gyerek vagyok.

Mi volt az első cosplayed?

A már említett gondori kósza.

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

Családilag cosplayezünk: kedvesemet hamar megfertőztem ezzel a hobbival (hagyományőrző volt korábban is, nem volt nehéz meggyőzni, hogy hobbit legyen mellettem,  és kisfiunkat (2 éves múlt) is visszük magunkkal, egyszerűbb cosplayekkel, úgy tűnik élvezi. Persze, vannak, akik nem értik miért jó ez az egész nekünk, de szerencsére nagyon sok ismerősünk van ebből a szubkultúrából.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Tervezgetem, hogy miből és hogyan fogom megcsinálni. Ne gondolj komoly dolgokra,  inkább csak fejben megy,  és néha csak úgy beugrik, hogy “ez pont jó lenne ahhoz, amit tervezek!” Na meg persze képeket gyűjtök a gépemre az elkészítendő cuccokról.

Dragonborn a Skyrim játékból. Fotó:Kovacevic Géza (G Z A)

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?

Ezek az eva, worbla stb. dolgok nekem nem nagyon mennek, de jobban is szeretek olyan anyagokat használni, amik közelebb állnak a megjeleníteni kívánt anyaghoz. Pl. a skyrimes vértemhez bőrt és birkagyapjút is használtam. A Falloutos cosplayemhez pedig sok-sok kiegészítőt készítettem hulladékokból – ahogy azt a játékban is csinálják.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Összetett a dolog, számít persze, hogy milyen felszerelése és kiegészítői vannak, de kell még valami, ami miatt magaménak érzem a karaktert. És amit jobban élvezek, az nem az “alap” cosplay elkészítése, hanem a kis apróságok – amiket aztán sokszor nem is látni, csak ha külön megmutatom.

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Nem tudom, talán a “csoportok” közti nézeteltéréseket törölném el.

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Nehéz kérdés. Összességében a Falloutos karakteremmel foglalkoztam a legtöbbet. Nem az alap öltözet, hanem a kis apróság miatt, amikből már annyi van, hogy nem is tudom egyszerre magammal vinni őket. De Master Roshit (Zseniális Teknős) is nagyon szeretem – egyszerű cosplay, de az emberek nagyon szerették.

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

Ha rendezvényen fotóznak.  Komolyra fordítva: nem sok fotózáson vettem részt, azt élveztem, de alapból a rendezvényeket szeretem, ott sok hozzám hasonló lökött alakkal találkozhatok.

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

Lone survivor a Fallout4 játékból.

Mikor Balogh Tibiként (Argo) mentem akkor igen. Skótnak öltözve csak nagyon megbámultak, de a Falloutos kezeslábasban szerintem simán valami szerelőnek néztek.

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?

Fallout 4-ből már van két karakterem, és még Skyrimból tudnám elképzelni a karaktert más felszereléssel, de nem hiszem, hogy megcsinálom. Egyszerűen túl sok a terv, és kevés az idő megvalósítani.

Miként változtatott téged meg a cosplayezés? A munkában, hétköznapokban segített vagy inkább hátráltatott ez a kreatív élvezet?

A munkámra nincs hatással.  Hétköznapok: mikor egy cosplayes + hagyományőrző család lakik panelban, akkor elég nehéz gazdálkodni a hellyel. 🙂 És persze most, hogy a kis lurkó rohangál a lakásban, időt is nehézebb a bütykölésre szakítani, szóval inkább a hétköznapok vannak hatással a copslayre. Ami pozitív hatása lehet a cosplaynek (a sok új baráton felül), hogy ez is plusz egy indok volt arra, hogy  próbáljak az alkatomon változtatni. Pl. hogy ha egyszer elkészül Kratos, ne legyen annyira pocakos. :

Bud Spencer valamelyik western karaktere. Fotó: Szőcs István Bence

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?

Kratost szeretném megcsinálni a God of War 4-ből.

Kávés vagy inkább teás vagy?

Tea, főleg ízesített rooibos. Nem kávézok.

Versenyzés vagy szereplés előtt van lámpalázad?

Persze, de a versenyzést épp csak kipróbáltam, nem nekem való.

Most milyen jelmezen vagy jelmezeken dolgozol éppen?

Elméletileg Kratoson, de igazából épp csak pár levágott vastag bőrdarab van egymás mellé rakva, még nem kapott el a gépszíj.

A cosplayen kívül van még valamilyen hobbid?

Természetjárás, kockulás, HEMA (történelmi európai vívás)

Pc vagy konzol?

Pc.

Ha a Föld bármely pontjára ellátogathatnál, hova utaznál legszívesebben?

Nehéz kérdés, mert vonzanak a mediterrán és az északi területek is.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.