Oldal kiválasztása

Biztos vagyok benne, hogy azért nem ismert nagyon ez a film, mert valami számomra felfoghatatlan oknál fogva, a fordítók a Wet Hot American Summer címből ezt hozták ki: Gyagyák a gatyában, avagy tudom, kit fűztél tavaly nyáron – és ígérem, ez az utolsó alkalom, hogy leírom ezt a címet. És az a probléma, hogy ezzel a címmel elbagatellizálták azt a finom szatirikus felhangot, aminek szellemében a film készült!

A Tűzifa tábor lakói utolsó napjukat töltik a táborban, és bár első látásra ez egy normális tábornak tűnik, valójában kicsit sem az: tanoncainál vigaszt kereső rajztanár, moslékot főző kanos szakács, és persze a szokásos tinis fellángolások, elmúlások, pletykák, kitúrások, persze mind jókora csavarral. De a tábor elég komoly veszélybe kerül, amit csak egyetlen embert oldhat meg, meg persze egy csapat gyerek!

Nem is tudom, hol kezdjem a film minősítését, mint klasszikus vígjáték egy nagy adag lócitrom, ugyanakkor ezt nem is annak szánták, hanem egy okos és vicces szatíra az Amerikában olyan népszerű nyári táboros filmekről, amikben mindig minden megoldódik, a szerelmesek egymásra találnak, a rejtélyek kitudódnak, a barátságok megköttetnek.

Orlissa mondja mindig, hogy egy jó paródiához, szatírához elengedhetetlen, hogy szeresd az alapot (mint azt láthattuk az Űrgolyhókban), és bizony a Wet Hot American Summer esetében is ez a helyzet, a készítők számtalan táboros vígjátékot láthattak, miközben belepakolták a saját személyes emlékeiket, amit aztán rendesen a feje tetejére állítottak, nem is csoda, hogy a Netflix egyik első nagy dobása sorozatok terén az volt, mikor elkészítette a film, vagyis a Tűzifa tábor lakóinak első napját.

És hát a színészi kavalkád is önmagáért beszél: Janeane Garofalo, Paul Rudd, Christopher Meloni, Joe Lo Truglio, Amy Poehler, Ken Marino, Bradley Cooper, Elizabeth Banks, és még napestig sorolhatnám a szeplőket, akkor sem érnék a végére. Egyszerűen mindenki remek a szerepében, és látszik, hogy élvezik a kuszaságot, és az a mögött lévő rendszert. Külön megemlíteném Michael Showaltert, aki az írója és egyben az egyik főszereplője is a filmnek, és akinek a további folytatásokat is köszönhetjük!

A Wet Hot American Summer pontosan az a film, amire egy meleg nyári napon szükségünk lehet, ami szórakoztat, kikacsintgat, és közben feltölt minket a nosztalgia kellemes érzésével.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.