Oldal kiválasztása

Egyelőre jó úton halad A szolgálólány meséjének harmadik évada. Mint múltkor írtam, úgy érzem, ebben a szezonban még több változás fog bekövetkezni a történetben és a szereplők életében. Ezt a teóriát erősíti a második, Mary and Martha címre hallgató epizód, ami egyszerre akció, thriller és drama, és mindhárom zsánernek pazar bemutatása röpke ötven percbe sűrítve. A tempóval néhol akadtak gondjaim, ám ezek a problémák szerencsére nem voltak annyira zavaróak, hogy miattuk ne legyen élvezhető a rész.

June (Elisabeth Moss) a történtek után próbál beilleszkedni új helyén, Lawrence parancsnoknál (Bradley Whitford), vagyis annál a férfinál, aki segített Emilynek (Alexis Bledel) megszökni. A szolgálólány nem is tétovázik sokáig, a háta mögött cask egyre fokozódó veszély ellenére is szinte egyből segíteni kezd az ellenállásnak. Első küldetéseként egy Marthát próbál átmenekíteni az ország déli részére, hogy a felkelőknek segíthessen. June egy új, mélyen vallásos és a rendszernek behódoló sétapartnert is kap, akitől információkat kap a gileádi rendfenntartás helyzetéről, amit tovább adhat a felkelőknek. Eközben Emily újdonsült szabad életét szokja Kanadában, ami sokkal nehezebb feladat, mint először gondolta, főleg traumáival, valamint egy újszülöttel a képben.

Kezdem azzal, ami nem tetszett, mégpedig Emily legtöbb jelenete ebben az epizódban. Értem, miért így oldották meg a történet ezen részét az alkotók, és alapjában véve sem az írással, sem a kivitelezéssel nincs gond – sőt, Alexis Bledel lehengerlően játszik minden egyes szcénában. Viszont számomra kicsit túl percet töltött Emily szomorúan távolbameredéssel, amit akár másra is lehetett volna használni, vagy éppenséggel kiegészíteni például egy belső monológgal, hogy jobban érzékeltessék a helyzet súlyosságát, ez azonban nem történt meg. Mivel nem csak egy jelenetről van szó, hanem visszatérő pillanatokról, ezért ezek a percek kissé szétdördelték az egyébként gördülékeny cselekményt, és ez azért böki a csőrömet egy picit.

De jöjjenek inkább a pozitívumok, mert akad belőlük rengeteg. Az „elmélázós” momentumokat leszámítva igazán pörgős volt a cselekmény, ami –ahogy a bevezetésben is említettem –, egyszerre volt akció, thriller és dráma is. A Martha megszöktetése, illetve annak a következménye, a sorozat egyik legizgalmasabb jelenete, lenyűgöző színészi játékkal megspékelve. A rendezői munkát ismét csak dicsérni tudom, lélegzetelállító perspektívákkal operáltak, és a zenei betétek is remekül színezték a hangulatot.

Erősen kezdett A szolgálólány meséjének harmadik évada, és remélem lendület és az izgalmak megmaradnak a szezon végéig.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.