Oldal kiválasztása

A fantasy rpg-k és a trpg-k a mai napig nagyon népszerűek a játékosok körében, platformtól függetlenül. Mai alanyunk, a Langrisser Mobile pedig bár az androidos játékok sorát erősíti, mint kiderült, hosszabb útja van ennek a darabnak, mint az elsőre gondolni lehet.

A játék története úgy indul, mint minden második fantasy shounen anime: főhős triónak adva van a  forrófejű kardforgató srác, az ő humoros legjobb barátja, valamint a nebáncsvirágként induló gyógyító leányzó, akinek nem kevés vaj a füle mögött. A Langrisser Mobile központi hősei Matthew, Almeda és Grenier azután indulnak útnak, hogy néhány rosszarcú elakarja rabolni Almedát, aki nem mellesleg egy isten avatarja. Harcukban nem maradnak egyedül, ugyanis Langrisser akaratából képesek (pontosabban Almeda képes) idézés segítségével időn és téren át a korábbi idők legendás hőseit megidézni.

Eleinte azt hittem erről a játékról, hogy néhány mostanában kijött anime sorozathoz hasonlóan visszanyúl a régebbi (90-es, 2000-es évek eleje) stílusához, aztán megtudtam hogy nem. Vagyis nem teljesen. Elődje – egyben a széria legelső darabja a Langrisser: The descendants of Light egy 1991-es kis trpg (tactical roleplay game), amit sajnos az idő jó sok porral fedett be, ahogy később jövő darabokat is (a legújabb darabot 2015-ben jött ki), de legnagyobb ismertséget azt egyértelműen az androidos verzió hozta meg.

Aki nem ismeri annyira a játék világát, annak elsőre piszkosul kesze-kusza lehet a karakterek közötti kapcsolatrendszerek, de némi utána olvasás után minden értelmet nyer. A fő történetszál a fentebb nevezett hármas és a velük egy korban élők körül forog, de mivel speciális küldetések is vannak, igy visszatudunk nézni a korábbi idővonalakba, amikor még a korábbi játékok főhőseit irányíthatjuk.

Nagyon nagy palettára az egyedi karakterekből sajnos annyira nem számíthat a játékos,a legnagyobb többségben a kötelező archetípusok vannak (forrófejű főhős, bölcs mester, hallgatag külföldi), de van egy-két üdítő kivétel (pl:Scott,Bernhardt vagy Feraqeua). A harcrendszer egyszerű, mint egy faék, csak arra kell mindig nagyon figyelni, hogy a megfelelő harcosokat vigyük be csülök párbajba, különben, hiába lehet sokkal erősebb, a felé szemben erősebb mob képes komoly bajokat okozni.

A summon egy kicsit nagyon hasonló az FGO és az Onmyoji stílusához (mármint abban, hogy a legerősebb harcosokért bizony csengetni kell), viszont a különféle buildet végett, képesek vagyunk egy adott karaktert többféleképpen tudunk variálni és a harcokban használni – legyen szó pve vagy éppen az arénás pvp-ről.

Hiába a felújított színvilág, a Langrisser Mobile nem tudja letagadni, hogy a régebbi korok gyermeke, de őszintén szólva – nem is kell neki. Igazából pont emiatt válik még érdekesebbé, valamint a stílusa miatt rendelkezik némi nosztalgia faktorral is. Egy jó tanács, azoknak, akik akarják próbálni a közeljövőben: mielőtt még belevágnak, előtte ismerjék meg a korábbi játékokat is, mert csak úgy nyer értelmet a teljes történet.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.