Oldal kiválasztása

Mivel elég sokfajta stílust kedvelek, ezért rendre belefutok olyan szériákba, amik igazán minőségi tartalmat nyújtanak, mégsem tudnak megfogni akkora széles nézőközönséget, hogy a csatornák a fenntartás illetve a folytatás mellett döntsenek (így járt az Almost Human, az Aftermath, a Dead of Summer, és még sorolhatnám). A The Brave is ilyen, ám sajnos egy időben kijött vele egy másik katonai sorozat – ami amúgy igen gyenge –, de egyszerűsége okán mégis az vitte a prímet, és az NBC elkaszálta ezt a nagyszerű, pörgős, innovatív és csavaros szériát.

Patricia Campbell (Anne Heche) az irányítója annak a különleges egységnek, ami a forrongó közel-keleti térségben tevékenykedik, és aminek feladata az amerikaiak védelme, akár agressziót is bevetve. Campbell csapata elemzőkből, és technikusokból áll, akik a térség szakértői, jól beszélik a nyelvet, és távolról segítik az Adam Dalton (Mike Vogel) vezette különleges egységet. Dalton csapata pedig a legjobb, hiszen a legtöbbször ők az utolsó mentsvár, legyen szó emberrablásról, beépülésről vagy felderítésről.

Bár egyáltalán nem különleges széria a The Brave, mivel szimplán egy megszokott katonai sorozat, ahol a katonák jók, erősek és képesek bármire. A sorozat igazi erejét a történet adja, mai rendkívül csavaros és szövevényes. Ugyan nagyvonalakban sejthető, miképpen is hajtják végre az aktuális küldetést Dalton emberei, mégis rendkívül sok csavart vittek bele a készítők, és ezzel rendkívül érdekessé és ügyessé tették a széria minden egyes epizódját.

Külön tetszett, hogy az alakulat tagjai mennyire érdekesek, bár nem sokat látunk a hátterükből, azért szépen lassan megismerünk egy-két részletet, miközben senki sem a megszokott sztereotípiák szerint működik: a legjobb mesterlövész egy nő, a legérzelmesebb a vezető, és a legalázatosabb a gazdag családból származó. Külön kiemelném, hogy a szériában látott nőalakok mennyire erősek, kemények, ugyanakkor mindenki megmaradt nőnek és viccesnek – nagyon, nagyon sok szériában észrevehető, hogy a női szereplő igazából férfi lenne, csak a politikai korrektség fejében színésznőre cserélték a színészt, de a jellemén nem változtattak, mint például a Six második évadában.

Rendkívül érdekes, ahogy az epizódokban megmutatják, hogy a katonák is szenvednek a veszteségtől, őket is megviseli a kudarc, és igen, sok a kudarc, az áldozatok olykor brutálisak, és nem mindig van mindenkinek ínyére a küldetés. Óhatatlanul is össze kell hasonlítanom Boreanaz sorozatával, ahol a katonák élete csupa csillogás és tesztoszteron, miközben a fejük felett lebeg a nagy amerikai zászló!

Az akciók pedig igazán pörgősnek bizonyultak, meg merem kockáztatni, hogy majdnem minden epizód akciófilm minőségben készült, és képes lenne bármikor lealázni egy Mission Impossible filmet! Borzasztóan sajnálatos, hogy ezzel egy időben jött ki a SEAL Team, David Boreanazzal a főszerepben, ami a lába nyomába sem ér a The Brave-nek.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.