Oldal kiválasztása

Szó szerint vergődök, ha a Trónok harcáról vagy a kritikájáról van szó – addig húzom, ameddig csak lehet – vagy még azon túl is –, és ez sokkal többet árul el a sorozat utóbbi időben mutatott minőségéből, mint azt korábban hittem.

Most, hogy leverték a Mások seregét, Dany és hadserege délre vonul, hogy ott megküzdjön Cersei arany kompániájával és végre elfoglalja az őt megillető trónt. Ám Cersei pontosan tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy kiborítsa Danyt, miközben Jon titka is kiderül, és ez beláthatatlan következményeket hoz magával. És míg Tyrion mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédjen egy egész népet, addig mindig más annak pusztulását készíti elő.

Mondhatnám, hogy ez volt a széria mélypontja, de erős túlzás lenne részemről, mivel még hátra van a mindent eldöntő utolsó epizód! Az a baj, hogy mióta az írók a saját fejük után mennek, azóta minden egyes résszel romlott a minőség, a logikai kohézió, ellenben nőtt az írói önkény és egyúttal számos olyan apró pont is feledésbe merült, ami bár nem lényeges a nagy egészhez, mégis csodálatos volt figyelni őket és remekül árnyalták a végkifejletet.

Vegyük például Dorne-t, vagy Homoki Elariát, vagy Bran képességét a múltban, vagy a jóslatot, vagy egy olyan egyszerű dolgot, hogy nincs komolyan vehető földterület Királyvár körül! De persze kaptunk eszméletlen mennyiségű vért és halált, továbbá rengeteg tüzet és rombolást – igen, persze a Trónok harca tele van erőszakkal, de ez írói eszköz nem pedig a végcél kell hogy legyen, csak hát Martin könyvei nélkül csak ezt tudja felmutatni a sorozat írópárosa.

Ellenben kaptunk egy teljesen elő nem készített karakterfordulatot, aminek se füle se farka, de mindenáron igyekeznek lenyomni a torkunkon – és mit mondhatnék még, amit az internet népe nem mondott még el ezzel az évaddal kapcsolatban?

De hogy valami jó is legyen, a térképszobás jelenet, az nagyon ott volt, és dacára minden CGI-nak vérnek és halálnak, az epizód egyik legszebb jelenete lett a Lannistereké után.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.