Oldal kiválasztása

Idén már sokadik alkalommal jutottam el a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, a könyvmoly társadalom egyik legigazibb és legizgalmasabb gyűjtőhelyére – az évenként megrendezésre kerülő Könyvhét mellett természetesen –, ahol nem csak könyvekkel és könyvmolyokkal, írókkal és kiadókkal lehet találkozni, hanem számos program is színesíti a rendezvényt.

A fesztivál iránt érdeklődők idén is a Millenáris Park területén találhatták meg az eseményt, amely immár tizenkettedik alkalommal adott otthont ennek a nagyszabású rendezvénynek, amely – ha jól gondolom – a Húsvét miatt csúszott egy héttel későbbre a szokásosnál. Idén ugyanis április 25-28. között voltak látogathatóak a felállított standok, programok, előadások.

A fesztivált megelőző sajtótájékoztatót április 16-án, délelőtt tartották, amelyen Glázer Tamás, a Millenáris Park ügyvezetője mellett részt vett Olav Berstad norvég nagykövet, hiszen az idei program külföldi díszvendége Norvégiából érkezett közénk írótársaival. A sajtótájékoztatón a fesztivál szakmai programját Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke ismertette, valamint több kiadó munkatársa is részt vett és bemutatta újdonságaikat, várható programjukat.

Az előző évekhez képest volt bizony változás is a helyszíneket illetően, ugyanis a Millenáris Park B épületén és a külső helyszíneken túl idén nem a D épületben, hanem a február 15-én átadott Nemzeti Táncszínház épületének előcsarnokában rendezték be a Gyermek(B)irodalmat. Ezt egyébként mi nem tudtuk, s mikor péntek délután kiértünk, szemérmetlenül besétáltunk a D épületbe, ahol nagy meglepődésünkre egy darab könyves stand sem volt, helyette azonban a Millenáris Startup Campusnál találtuk magunkat.
Idén valamivel zsúfoltabbnak találtam a standok elhelyezését, azonban színes változatosságot jelentett az elmúlt évekhez képest, hogy több standot úgy állítottak fel a kiállítók, hogy az érdeklődők bemehettek, közelről megnézegethették a könyveket, szóval sok helyen eltűnt az az „én vagyok az eladó, te vagy a vásárló” határvonal. Legalábbis fizikailag. Szerintem ez – bár valahol veszélyes, mégis – egy nagyon jó kezdeményezés, mert valahogy közelebb hozhatja egymáshoz a két felet. Ezt a nyitott stand-hangulatot leginkább a Fumax/Főnix Könyvműhely közös standjánál éreztem, ahol Tót Barbi fordítóval és A. M. Aranth íróval is tudtunk beszélgetni egy kicsit.

Mivel idén nem terveztünk nagy vásárlást, ezért arról nem tudok érdemben referálni, hogy tavalyihoz képest több vagy kevesebb standnál volt lehetőség bankkártyás fizetésre. Mindenesetre, az biztos, hogy POS terminál nem volt mindegyik standnál.
A fesztivál egyik legkelendőbb termékei a könyveken túl a vászontáskák voltak. Nagyon sok standnál lehetett találkozni könyves idézetekkel, könyvekre utaló szövegekkel vagy éppen karakterekkel díszített vászontasikkal.

A kiállítók többsége igen kedvező könyvvásárlási akciókkal várta a látogatókat, de bizony akadt sajnos olyan is, ahol az érdeklődők nem találtak kedvezményt.

Természetesen idén sem maradhattak el a dedikációk sem. A norvég delegációval érkező, Karl Ove Knausgård író volt idén a fesztivál díszvendége, és nyerte el a Budapest Nagydíjat, aki egy korábbi interjújában elmondta, hogy Krasznahorkai Lászlót annyira kiváló kortárs írónak tartja, hogy vele íratná meg legszívesebben az életrajzát. Legújabb könyvét, a Harcom sorozat, Élet című negyedik kötetét a fesztiválon mutatták be.
Knausgård mellett azonban méltán híres írók és költők emelték könyveink értékét aláírásukkal. Az Agave Könyvek kiadó meghívására érkezett a világhírű sci-fi író, John Scalzi, akinél hasonlóan hosszú sor alakult ki, mint Knausgårdnál, valamint számtalan magyar alkotót is fel lehetett keresni, hogy dedikálják a köteteket.
Mi is több íróhoz elmentünk, így pénteken délután Háy Jánossal találkoztunk, akinek most jelent meg Kik vagytok ti? című legújabb kötete, valamint felkerestük Robin O’Wrightlyt az Imádom a könyveket standjánál. Az Imádom a könyveket egy írókból álló csapat, így igazából Robin mellett találkoztunk Krencz Nórával, Mason Murray-vel, de láttuk Mary M.-et és Leda D’Rasit is.
A dedikációk közül a legtermékenyebb nap természetesen a szombat volt. Ezen a napon találkozhattam Szaszkó Gabriellával, Marék Veronikával, Lovranits Júlia Villővel, Ecsédi Orsolyával, Moskát Anitával, Böszörményi Gyulával. Utóbbi két írónak új könyve is megjelent a fesztivál idejére. Anitának Irha és bőr című kötete, míg Gyula bátyónak az Ambrózy báró esetei sorozat új, kiegészítő kötete debütált, Szer’usz világ címmel.
És hogy igazán rendhagyó legyen az idei fesztiválunk, még vasárnap is kimentünk, így Párom Integrálva című könyvét is dedikáltattuk az íróval, Bakti Viktorral, valamint összefutottunk Sprit Bliss írónővel is. Több közszereplőt is láttunk, mint például Soma Mamagésát, Koltai Róbertet vagy a Dumaszínházból ismert Dombóvári Istvánt és Aranyosi Pétert, akik éppen nagyon örültek egymásnak.

A fesztiválon sok-sok könyvbemutató, előadás, irodalmi est, kerekasztal-beszélgetés, koncert, színházi bemutató, kiállítás, filmvetítés várta az érdeklődőket. A programokat végig böngészve már jó előre lehetett látni, hogy kifejezett hangsúlyt fektettek a szervezők a gyermekprogramokra, valamint a fiatalabb korosztály olvasásra szoktatására. Ez nagyon jó, és nagyon fontosnak is tartom, hogy a picurkákkal korán megszerettessük az olvasást, megismerhessék a történetek adta örömöt.
Bár több előadásra terveztem beülni, sajnos csak egy esetében volt sikeres a tervezés. Szombaton annyira elhúzódott az egyik dedikálás, hogy két előadást is beáldoztam annak az oltárán, azonban nem szomorkodom, mert így is fantasztikus napok vannak a hátunk mögött. Vasárnap azonban semmi sem tarthatott vissza, így másfél órában hallgattuk meg egy beszélgetést a kortárs science fiction- és fantasy-irodalomról, melynek résztvevői Kleinheincz Csilla (GABO), Németh Vladimir (Fumax) és Velkei Zoltán (Agave Könyvek) voltak. Sok érdekességet hallottam a témában, szóba kerültek a nemzetközi díjak, mint például a Hugo és a Nebula, ezeknek a húzó ereje a magyar könyvpiaccal kapcsolatban, de a résztvevők beszéltek a Netflix szerepéről is. Igazán érdekes volt.

S egy kis szakmai meglepetést is tartogatott a Watchaholics számára az idei könyvfesztivál, ugyanis Moskát Anita írónővel sikerült beszélnem, így hamarosan egy interjút készítek majd vele, ahol szóba fog kerülni többek között legújabb könyve is, az Irha és bőr. Ezentúl pedig két recenziós példánnyal gazdagodtam a GABO Kiadó jóvoltából, így még az idén érkezik két könyvértékelő is, ezek pedig Anita 2014-ben megjelent Bábel fiai, valamint a már említett, Irha és bőr című kötetei lesznek.

Végezetül talán még annyit tennék hozzá, hogy a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ismét egy fantasztikus esemény volt, köszönöm, hogy elhoztátok újra a világot nekünk! Valamint köszönöm a sok-sok kedves írónak, kiállítónak, a kiadók munkatársainak, hogy lehetővé tették az elmúlt hétvége jó hangulatát és persze végül, de nem utolsó sorban köszönöm minden kedves barátomnak és ismerősömnek, akikkel sikerült találkozni és jókat beszélgetni, együtt sorban állni egy-egy standnál, dedikálásnál. Mert a könyvek és programok mellett a könyvfesztivál bizony egy fantasztikus baráti találkozó és közösségépítő esemény is egyben.

Gyertek ki Ti is jövőre, ha pedig nem szeretnétek ilyen sokat várni, akkor júniusban jön a 90. Ünnepi Könyvhét. Találkozzunk ott (is)!

Fotók forrása: www.bookfestival.hu