Oldal kiválasztása

A MOMkultban ünnepelte első születésnapját a POKET zsebkönyvek. Háy János új novelláskötetével és a Költészet Napja alkalmából egy új hatásalapú versválogatással köszöntötte a Sztalker Csoport a vendégeket.

 A MOMkultban, közel ezer vendég részvételével ünnepelte első születésnapját a POKET zsebkönyvek. Igazi ősbemutatót tartottak, hiszen itt mutatták be a sorrendben 15. POKET-et, Háy János új, Szteccs című novellás kötetét, Beck Zoltán ajánlásával. Az eseményen többek között fellépett Hegedűs D. Géza, Háy János, Vecsei H. Miklós, Ifj. Vidnyánszky Attila, Beck Zoltán, Juhász Anna és Egyedi Péter is.

Mivel a POKET születésnapja éppen egybeesik a Költészet Napjával, egy “hatásalapú” verseskötet is készült az alkalomra: többszáz közéleti személyiséget kérdezett meg a Sztalker Csoport Horváth Panna irodalmi vezetésével, hogy mely versek voltak legnagyobb hatással az életükre. Így állt össze a POKET első, klasszikus és kortárs verseket tartalmazó versválogatása, Kazincytól Závadáig „A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából” címmel.

A Vecsei H. Miklós színművész ötlete alapján, a Sztalker Csoport által megvalósított POKET projekt komoly feladatot vállalt magára: az okostelefon méretű, modern és klasszikus regényeket tartalmazó zsebkönyvekkel azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok utazás közben ne csak mobiltelefonjaikat nyomkodják, hanem alternatívaként legyen ott minél többüknél egy zsebkönyv. Az olvasás népszerűsítése mellett ezzel egy egymásra jobban odafigyelő közösség létrehozására is törekszenek.

Az elmúlt év robbanásszerű népszerűséget hozott a projektnek: jelenleg 7 zsebkönyvautomata működik a főváros forgalmas pontjain, a Keleti és Déli pályaudvarokon, a Széll Kálmán téri és Móricz Zsigmond téri metrómegállóknál, a Vígszínháznál, az Örkény Színház bejáratánál, valamint a Batthyány téri HÉV megállóban. Ez utóbbi már közösségi adományozás keretében került kihelyezésre. Szintén a POKET közösség erejét mutatja, hogy immár 24 ezer fős, rendkívül aktív Facebook csoport működik, ahol az első pillanattól kezdve nagy igény mutatkozott arra, hogy Budapesten kívül, más településeken is elérhetőek legyenek a zsebkönyvek.

Éppen ezért a POKET második évének fontos projektje lesz a vidéki települések „meghódítása” is: már működik automata Szentendrén, Tatán és Gödöllőn, a mai napon pedig a veszprémi és komáromi automata kerül átadásra. Hamarosan   Tatabánya, Székesfehérvár, illetve Cegléd, Eger, Gyöngyős, Miskolc , Szolnok és Debrecen lakói is számíthatnak könyvautomatára városukban, hiszen a tervek szerint a következő év folyamán 20 egyetemi városban lesz elérhető a POKET.

A nyár pedig idén is a fesztiválokról szól majd: klasszikus magyar irodalomi alkotások angol fordításaival készülnek a szervezők, hogy az idelátogató turisták és fesztiválozók is megismerkedhessenek a magyar irodalommal.

Szerző

Watchaholics
Blog könyvekről, filmekről, sorozatokról, és minden egyéb jóról az internet gráciáinak digitális tollából!