Oldal kiválasztása

A február meglehetősen tevékeny hónapnak tűnik a metálzenekarok háza táján, hiszen az Avantasia műremeke után most a holland szimfonikus metál egyik éllovasai, a Delain is új kiadvánnyal tértek vissza. A Hunter’s Moon ugyan papíron „csak” egy kislemez, mégis tartalmaz négy vadonatúj dalt, valamint tíz koncertfelvételt is az előző évből, ezáltal számában és menetidejében is bőven meghaladja egy rendes album hosszát – így ez a kiadás sokkal több lett, mint egy egyszerű gyűjtői darab, és simán megállja a helyét a diszkográfia maradék tagjai között.Erősen indít az új négyes első része: a Masters Of Destiny – ami egyben az első promóciós szám is az albumról – lassan kezdődik, de aztán nagyot üt, és picit experimentális, ám lényegében mégis rendkívül Delaines darab. Ezt követi a lemez címét adó Hunter’s Moon, ami tökéletesen keveri a finom, dallamos betéteket a hörgős énekkel, és remekül funkcionál második single-ként is. Úgy tűnik a hollandok eléggé rákaptak a hörgős témákra, hiszen a következő két dalban, a The Silence Is Mine-ban, valamint az Art Killsben is megjelenik ez a fajta ének. Az előbbi számot kicsit nehezen tudom elhelyezni: önmagában nem rossz darab, hiszen remek gitár és zongoratémák vannak benne, de kicsit össze-visszának érződik, és túl hirtelen is van vége. Ezzel szemben az utóbbi – ami nem mellesleg Merel Bechtold gitáros első saját szerzeménye a bandában – már egy sokkal izgalmasabb dal, amiben tökéletesen megférnek egymás mellett a picit elektronikus zenére hajazó billentyűtémák és a kemény húros riffek.

A négy újdoság után következik tíz régi darab élő felvétele a tavalyi évből. Meg kell mondjam, szeretném én a koncert hanganyagokat, azonban eddig a kedvenceimnél azt tapasztaltam, hogy nem tudnak jól sikerülni. Vagy a felvétel minősége nem olyan kiváló, vagy épp egy olyan előadást vettek fel, ahol technikai problémákba ütköztek, vagy egyszerűen nem tudták megtalálni az arany középutat abban a tekintetben, hogy mennyi hallatszódjon a zenekarból, és mennyi a közönségből. Szerencsére a Hunter’s Moonnál nem ez történt, és így remek minőségben hallhatjuk az olyan közkedvelt dalokat, mint a Hands Of Gold, a Danse Macabre, a Control The Storm vagy a The Gathering. Pár szám erejéig a Nightwishből ismert Marco Hietala szintén feltűnik, akárcsak az eredeti felvételeken, és a végére még egy Queen feldolgozás, a Scandal is belefért, amiről őszintén szólva nem tudtam elképzelni, hogy valaha is eljátszanák élőben.

Összességében teljesen meg vagyok elégedve a Hunter’s Moonnal, hiszen egy ilyen összeállítás mellett abszolút nem hiányzott egy teljes, önálló album. Ugyan Delainék nemrég adtak ki egy koncert DVD-t, az élő felvételek így is megállják a helyüket, az új dalok pedig elég érdekesek ahhoz, hogy kiadják őket.

 

Dallista:

 1. Masters Of Destiny
 2. Hunter’s Moon
 3. The Silence Is Mine
 4. Art Kills
 5. Hands Of Gold (élő)
 6. Danse Macabre (élő)
 7. Scarlet (élő)
 8. Your Body Is A Battleground (élő)
 9. Nothing Left (élő)
 10. Control The Storm (élő)
 11. Sing To Me (élő)
 12. Not Enough (élő)
 13. Scandal (élő)
 14. The Gathering (élő)

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.