Oldal kiválasztása

Tavaly kissé elmaradt a sci-fi filmekkel, így gyorsan el is kezdtem behozni lemaradásomat, amihez az UFO remek választásnak tűnt, de hogy mennyire, az csak a film utolsó perceiben lett igazán bizonyos.

Derek (Alex Sharp) kiváló képességekkel bíró egyetemista, aki a matematika egyik legújabb tehetsége lehet, azonban a srác folyton elkalandozik. Pont egy ilyen elkalandozás során vélt felfedezni egy matematikai mintát, amit egy repülőtéri ufó észlelés során számított ki. A beszámolók azonban ellentmondásosak, és ahogy derek beleássa magát, rájön, hogy nemcsak a sajtóközlemények, de a számok sem stimmelnek. Eközben Derek elhanyagolja a legnagyobb matematikai felmérőjét Dr. Hendricks (Gillian Anderson) óráján, továbbá már a barátai előmenetelét is veszélyezteti az egyetemen. De vajon Derek tényleg talált valamit, vagy csak a számok összessége játszanak vele.

Bevallom aggódtam kicsit a film egésze alatt, ugyanis eléggé bevett gyakorlat a sci-fi filmeknél, hogy miközben elhalmozzák a főszereplőt – és a nézőket – rejtélyekkel és megoldásra váró problémákkal, nem adnak valódi végeredményt semmilyen formában sem. Spoiler nélkül annyit azonban elárulhatok, hogy a film egy kerek egész, így kapunk választ a kérdéseinkre.

Az UFO tipikusan az a sci-fi, ami űrhajók nélkül is képes fenntartani az érdeklődésünket, miközben olyan vérre menően izgalmas, hogy a körmünket rájuk, pedig nem látunk mást csak egy fiatal férfit, számolni – de mégis, az írók és a rendező kiváló munkát végeztek, mert az UFO egy igazán feszes és izgalmas alkotás, és állítom, hogy sok akciófilmmel felvenné a versenyt.

Szereplőink közül csak két nagy nép tűnhet fel, az egyik persze Gillian Anderson, aki megkerülhetetlen név a sci-fik világában, ehhez nemcsak az X-akták járult hozzá, hanem a színésznő lehengerlő és magas minőségű alakítása minden munkájában, és most sincs ez másként. David Strathairn-t pedig szintén nem kell bemutatni ebben a berkekben, mivel mind az Alfákban, mind a The Expanse új évadában nagyon odatette magát – utóbbinál pedig rajongtam az Övbéli akcentusáért.

De minden izgalom és ügyesség ellenére az UFO csupán egy egyszer nézhető darab, ami bár nem ad hozzá a sci-fi műfajához, azért kellően ügyes és emlékezetes.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.