Oldal kiválasztása

Szerintem minden gamernek vannak olyan régi, és kvázi elavult játékai, amihez rendre visszatér, annak ellenére is, hogy eljárt felette az idő, a grafika gagyi, és úgy egészében mindent tud arról, hogyan is vigye sikerre a küldetést, építse fel a birodalmat – vagy esetünkben vigye sikerre az állatkertet.

A Blue Fang által készített, és a Microsoft által kiadott első Zoo Tycoon 2001-ben látta meg a napvilágot, és a címéből egyértelmű, hogy ez egy állatkert szimulátor, se több, se kevesebb. A játék kezdetekor megadjuk, mennyi pénzt szeretnénk, illetve, hogy kicsi, közepes vagy nagy állatkerti helyet, és ezután már le is tehetjük az első kerítést, hamburgerbódét, és már telepíthetjük be az állatokat, gondozóikkal együtt. Presze a kezdeti tőkéhez van lehetőség egy kisebbfajta cheatre, én ezt általában ki is használom, és feltolom 50 ezerről 50 millióra a pénzem – én az állatok miatt szeretem a játékot, nem azért, hogy pénzügyileg hatékony céget vezessek.

A kezdetek kicsit döcögősek, mert nem érhető el minden állat, kiegészítő, árus és dísz azonnal, de ahogy telik az idő, ez változik, plusz lehetőség van kutatás megindítására, amivel új és ritka fajokat adhatunk állatkertünkhöz (így lehet pandánk és okapink is). Ráadásul két kiegészítő is érkezett a játékhoz: a Dinosaur Digs-el kedvenc dínóinkat is hozzáadhatjuk az oroszlánok, pingvinek és komodói sárkányok díszes táborához (ők amúgy elég szökősek, és akkor hamar lemegy az állatkertünk népszerűsége, valamint a Marine Mania, amivel megérkeztek a játékba a tengeri élőlények, mert mindenhol kell legalább egy delfin akvárium, és a bálnákat sem érdemes kihagyni.

A játék során persze megindulnak a látogatók, minél több látogató, annál több belépti díj, annál több éttermet és árust lehet letenni, annál többen jönnek és ez így tovább. Érdemes az állatkertünk marketingjére is költeni, ami rém egyszerű, csak három kattintás, és feltoljuk a maximumra.

Persze a grafika az olyan amilyen, közelről minden pixeles, de nagyon, azonban 18 év távlatából sem tudom megunni a játékot – és még sok hasonló Tycoon típusúval van ez így nálam.

2004-ben aztán megérkezett a Zoo Tycoon 2, ami már sokkal pörgősebb játékként funkciónál – persze itt is az állatkert a lényeg – ráadásul számos új funkció, új faj, új kiegészítők (szám szerint öt: Endangered Species, African Adventure, Marine Mania, Dino Danger Pack, Extinct Animals) érkeztek. Ugyanakkor a számos új funkcióval kissé túlbonyolították a játékot – még mindig nem tudom rendesen hasznosítani azt a libegőt – de a grafikai tuning, a szélesebb állatkínálat miatt okkal lett ez a játék is igen népszerű.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.