Oldal kiválasztása

Lassan kezdek letenni arról, hogy értelmes Young Adult adaptációt képesek alkotni a filmesek, mert az Éhezők viadala óta nem sokat tudtak letenni az asztalra. Megkaptuk A lenyűgöző teremtményeket, amiből pont a szarkazmus veszett ki, kaptunk egy Beavatott filmfolyamot, ami saját logikátlanságába pusztult bele, és itt van nekünk a Sötét elmék is, amit Alexandra Bracken jegyez, és ennek a filmes adaptációja szerintem az egyik legnagyobb csalódás a 2018-as évben.

Az emberiség romokban hever miután a gyerekek egy rejtélyes kortól szenvedve sorra meghalnak, és olyan kevesen maradnak, hogy ez akár kihaláshoz is vezethetne, ugyanakkor a túlélők között furcsa és megmagyarázhatatlan képességek tűnnek fel: manipuláció, tűz és hasonló megmagyarázhatatlan eredetű dolgok bukkannak fel, ezért az amerikai kormányzat úgy dönt, minden gyereket kivizsgálnak, fogolytáborba küldik őket, és gulág szerűen dolgoztatják.

Rubyval (Amandla Stenberg) is ez történik, akit kisgyerekként kapnak el, és annyira veszélyesnek ítélnek meg, hogy azonnal likvidálná az őt vizsgáló orvos, ám a lány képes manipulálni az elmét, és ennek köszönhetően életben marad. Ám egy lázadás során kiszabadul, és három fiatalhoz csapódik, akik szintén menekülőben vannak. A „szabad világ” azonban nem szabad többé, és mikor kiderül, hogy Ruby mennyire különleges és erős, akkor mindenki őt akarja saját katonájának, de vajon egy ilyen világban melyik a jó oldal és melyik a rossz, de a legnagyobb kérdés, ki az igazi ellenség?

A trailer alapján én egy bájos, ám azért ütős filmre számítottam, ami azért bemutat egy elég komoly társadalmi problémát, miközben az emberiség kihalásának gondolatával foglalkozik (helló Éhezők viadala), de ehelyett kaptam egy lehetetlen és élhetetlen történetet (helló Beavatott), aminek már az alapjai is rogyadoznak, de kezdjük az elején. A gyerekek meghaltak, vagyis az emberiség jövője, a gyerekek nagy része (értsd, kb 80 százaléka halott), és erre fel a kormányzat elveszi a maradékot, hogy munkatáborba zárja! Könyörgöm, ha ezt tennék akár egy várossal, ott kő kövön nem maradna, az emberek akár kövekkel vagy fáklyákkal vonulnának ki és utolsó cespp vérükig harcolnának a gyerekeikért. Ezt annyiban igyekezett megmagyarázni a film, hogy Ruby szüleinél valami történt az emlékezetükkel, de a kislány szobája attól még ott van, meg a játékai, meg a képek a falon.

A címszereplőnk Ruby esetlensége mondjuk szerintem a ritka értelmes dolgok egyike a filmben, bár a lány egy ideig a szüleivel él, utána a gulágba kerül, így sem neki, sem a többieknek nem tud kialakulni az ellenálló, kvázi logikus személyisége, nincs benne életre akarás, hiszen nem ezt nevelték beléjük, hanem az elnyomást. Az, hogy a lány szépen lassan felenged a srácok körében szintén jó pont, mivel végre van előtte viselkedési minta, és annyi esze azért van, hogy ezt kell követnie valamelyest.

Sőt, akadt egy jelenet, ami szerintem pazarul volt megalkotva, mert hogy is lehetne két olyan fél harcát bemutatni, akik az elméjüket használják? Hát irányítással, mások irányításával, és el kell mondjam, ez bizony igazán ügyes megoldás volt a készítők részéről, mivel ezt a filmvásznon nem igazán lehet jól bemutatni (kivéve a South Parkban, de nem hiszem hogy Cartman útja a járható út itt).

Egy szó mint száz, a Sötét elmék nem egy jó film, és gyanítom, mivel az alapfelvetés és a főbb szálak a könyvre építenek, így az sem igazán combos, mert lássuk csak mivel is foglalkozhatott volna a film: a gyerekek elnyomásával, a pszichológiai hadviseléssel ellenül, ennek a szociológiai problémájával, és azzal a ténnyel, hogy haldoklik az emberiség!

És már csak egy kérdés maradt, ha a Beavatott az Éhezők viadala agyhalott kistetvére Orlissa szerint, akkor a Sötét elmék az agyhalott Beavatott agyhalott kistestvére? Egyáltalán lehet valami duplán agyhalott?

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.