Oldal kiválasztása

Avagy ez történik, ha egy jó alapanyaghoz (Tom Clancy), kellő tisztelettel és odafigyeléssel nyúlnak, miközben átemelik a modern korba – meg ez is példázza, ha elkap a gépszíj, pillanatok alatt letekerem a szériát a pilotmustra után.

Jack Ryan (John Krasinski) a CIA elemzője, aki a közel-keleti pénzmozgásokat figyeli, különös tekintettel a terrorista gyanús utalásokra. Az új főnök, James Greer (Wendell Pierce) érkezése kicsit felbolygatja a kedélyeket, ám Ryan köti az ebet a karóhoz, és nem hajlandó letenni az új Bin Laden vezér elméletéről, akit Suleimannak neveznek. Ryan makacssága odáig fajul, hogy ellentmond közvetlen felettese utasításának, ám ennek köszönhetően a helyi katonai erők elfognak két gyanús alakot, így Ryannek és Greernek Jemenbe kell repülnie. Ám az addig sima terrorizmusnak hitt eset hamar túl nagyra nő, és ez már a nagyobb kormányügynökségeket is érdekelni kezdi.

Nem is tudom, hol kezdjem az Amazon legújabb sorozatának az elemzését, és bármennyire is próbálok fogást találni rajta (nem hiszek a tökéletességben), nem találok, mert ez egy igen jó széria, és képtelen vagyok a dicséreten túl mást írni róla.

Tom Clancy által jegyzett történetek ravaszak, pörgősek és akciódúsak, de meg kell hagyni, a nemrég elhunyt szerző munkái felett valamelyest eljárt a kor, azonban az Amazonos alkotók ezzel tökéletesen tisztában voltak, és szépen átemelték Jack Ryant a huszonegyedik századba, annak minden technikai előnyével és technikai hátrányával együtt. A főszereplőnk által üldözött terroristák már nem telefont használnak, hanem videojátékot, Ryan pedig drónok segítségével figyeli az ellent, de ezek a modernkori ráncfelvarrások tökéletesen aládolgoznak a történet szövevényes nagyszerűségének.

John Krasinski alakítása rendkívül hiteles – és szerencsére tökéletesen ellentmond az Office-ban látott szerepének – ő egy elemző, aki bár katonai kiképzést kapott, az életében történt valami, ami arra késztette, hogy visszahúzódjon a terepről. Ahogy haladunk előre a sorozatban, úgy látjuk át, hogy Jack mennyire összetett személyiség, hogy nem egy tökéletes irodista, de nem is egy tökéletes katona, ő egy ember, aki néha hibázik, aki jobb hellyé akarja tenni a világot, és akinek van annyi szíve és lélekjelenléte, hogy néha kilépjen a megszokottból és kitekintsen a dobozból.

Az Amazon (Bosch, Vanity Fair, The Marvelous Mrs. Maisel) az utóbbi időben nagyon ügyesen válogat a szériák között, és alig várom már a Jack Ryan folytatását – amiről bár nincs hír, én szeretnék még hasonló kalandokat látni.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.