Oldal kiválasztása

Nem titkolom, hogy a kórházsorozatok a gyengéim (legalábbis egy a sok közül). Nevetségesen és kínosan sokat néztem már belőlük, mindezt úgy, hogy mindig én vagyok az első, aki beismeri: ez bizonyos bűnös élvezet. Van, amelyiket kifejezetten „ironikusan” nézek. Vagy csak azért, mert épp nincs más. A francba is, még azt sem átallok kijelenteni, hogy némelyik kifejezetten rossz. Ettől függetlenül azonban nézem őket, és valószínűleg egy évtized múlva is fogom, most pedig, hogy egy kicsit „terjesszem az igét”, hoztam nektek egy kis összefoglalót, hogy jelenleg milyen kórházas sorozatok közül is válogathattok a négy nagy amerikai csatorna kínálatából.

A mátriárka: A Grace klinika

Talán ezt nem is kell bemutatni, hiszen a hosszát tekintve lassan már lekörözi a régi nagyot, a Vészhelyzetet is, ráadásul itthon is adják már egy jó ideje. Ennek a szériának az esetében kifejezett koncepcióról nem igen beszélhetünk – pontosabban már nem. A kezdet kezdetén volt koncepció, méghozzá az, hogy egy csapatnyi sebész rezidens próbál belépni a metaforikus felnőttkorba, miközben szarvas hibákat vétenek – mind a műtőben, mind a magánéletükben –, küzdenek, hogy bizonyíthassanak, és közben gyakorlatilag mindenkivel lefekszenek, akivel csak tudnak. Sokszor azzal is, akivel nem kéne. Szóval az elején A Grace klinika szexi volt, merész, és pont annyira ponyva/szappanopera, hogy még ne feküdje meg a nézők gyomrát. Azóta azonban eltelt közel tizennégy év (a széria 2005 márciusában debütált), a sorozat megélt jó pár hullámvölgyet, és közben az alapkoncepcióját rendesen elfelejtette. Manapság a hangsúly inkább a szereplőkön magukon van, nem pedig a közös helyzetükön. Emiatt fókusz annyira nincs, és ha maguk a karakterek nem fognak meg, akkor nem sok minden lesz, ami maradásra késztet, másfelől viszont ennek nyomán a széria megengedheti magának, hogy komolyabb, szociálisan releváns kérdéseket boncolgathasson. Miközben továbbra is borzalmasan ponyva.
Csatorna: ABC
Évad: Jelen pillanatban a 15., úgy tűnik, lesz 16. is.
Magyarul: A 11. évad végéig

A franchise: Chicago Med

A Chicago Med esetében az a koncepció, hogy a széria egy nagyobb narratíva része: előbb volt a Chicago Fire, ami a chicagói tűzoltók életét mutatta be, aztán jött Chicago PD, ami a rendőrökkel foglalkozott, némi karakter-alapú áthallással a kettő közt (az egyik női tűzoltó bátyja detektív, például), végezetül pedig megérkezett a Chicago Med, szintén hozva ezeket a kapcsolatokat (pl. az egyik orvos és az egyik rendőr fivérek). Szóval itt az alkotók mégiscsak igazán arra apelláltak, hogyha valaki szereti az előbbi kettőt, akkor a harmadikat is nézni fogja, és azt hiszem, ez be is válhatott nekik, hiszen még mind a három műsoron van (bár azóta, úgy tudom, volt már más, rövid életű spin-off is). Ezen felül azonban itt sincs nagyon egyedi koncepció: a széria legfőképp egy chicagói kórház sürgősségijén játszódik, bár a szívsebészet is fontos szerepet kap. Az egyes epizódok cselekményét az új páciensek történetei és az orvosok/nővérek magánéleti problémáinak elegye adja, és a sorozat igazából nem is akar nagyon több lenni ennél – vagyis hozza a klasszikus, papírforma kórházas sorozatot. Egy dolog azért mégis van, amit szeretnék kiemelni, ez pedig az, hogy a testi bajokon kívül a széria a lelkiekkel is foglalkozik, miután a főszereplők egyik pszichiáter.
Csatorna: NBC
Évad: 4
Magyarul: Bár mind a Chicago Fire, mind a Chicago PD egészen jól áll szinkron-ügyileg (gyakorlatilag csak a jelenleg futó szezonoknak nincs még magyar verziója), a Chicago Med egyelőre még érkezett meg a hazai képernyőkre.

A radikális: A rezidens

A rezidens, ami még egy éves sincs (januárban kezdődött, éppen a második szezonját éli), még éppen elég friss ahhoz, hogy konkrét koncepciója legyen, ez pedig nem más, mint az egészségügy elüzletiesedésének kritikája. Ennek a keretein belül a széria szembe állítja egymással az kórház őszinte, lelkiismeretes „kisembereit” – rezidenseket, ápolókat, pár orvost – a korrupt óriásokkal – olyan neves orvosokkal és az egészségügy egyéb nyerészeivel, akik számára az emberélet már másodlagos a profit mellett. Ennek megfelelően eddig mindkét szezonnak megvolt a maga saját tematikája: az első az orvosi műhibák eltusolásával és a „rák-üzletre” (és természetesen hazugságokra) épülő pénzhajhászattal foglalkozott, míg most a második az orvosi eszközökkel foglalkozó cégeket veszi górcső alá. És bár a sorozat maga elsőre elég hatásvadásznak tűnhet, és, persze, megvannak a maga sokk-faktor elemei, már csak a két oldal közti polarizált feszültség miatt is, az összehatás végérvényben egészen kellemes, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató. Ez mondjuk az érdekes karaktereknek is köszönhető, akik éppen annyira diverzek, hogy az izgalmas legyen, ne pedig erőltetett.
Csatorna: Fox
Évad: 2
Magyarul: A Prime éppen a héten adja az első évad fináléját

Az inkluzív: Doktor Murphy

Az ABC az előző szezon újoncai közül minden kétséget kizáróan az amúgy egy koreai dráma alapján készült Doktor Murphyvel dobta a legnagyobbat – a főszereplő Freddie Highmore-t még Golden Globe-ra is jelölték a szerepért. A koncepció itt elég egyszerű, de talán pont azért nagyszerű: a sorozat központjában álló kórházba egy új rezidens érkezik, akit autizmusa tesz különlegessé. Dr. Shaun Murphy zseniális, ám nehezen kommunikál, és a körülötte kavargó, emberi problémákat sem érti igazán, és az ő egyedi helyzete az, ami a sorozat sava-borsát adja – mert amúgy rajta kívül elég tucat orvosi dráma minden. Jó, az első évad első fele még kirítt a maga módján, mivel meg mert lépni egyes dolgokat (pl. megölt olyan betegeket, akik a Grace Klinikában biztos túlélték volna a dolgot), a végére azonban sokat veszített a lendületéből, és a második szezonnak is igazából az tett nagyon jót, hogy az írók kicsit jobban fókuszáltak Shaun magánéletére és kapcsolatára szomszédjával, Leah-val. De ezen felül, ha Shaunt kicsit félrerakjuk, az összes többi szereplő elég szokványos, és manapság az egyes esetek sem feltétlen túl emlékezetesek. Freddie Highmore azonban továbbra is zseniális.
Csatorna: ABC
Évad: 2
Magyarul: A jogok az RTL Klubnál, a legjobb tudomásom szerint eddig az első évad ment le szinkronnal

A PC: New Amsterdam

Biztos nektek is van olyan sorozatotok, amit nem feltétlenül szerettek, de mégis nézitek, akkor, amikor „épp nincs jobb” és nincsen kedvetek hatvanadszorra újranézni a nagy kedvenceket, mert éppen jobban esne valami újdonság. Na, számomra ez a New Amsterdam. Mert vannak olyan szériák, sőt, kórházas szériák – lásd fentebb például A Rezidenst vagy a Doktor Murphyt –, amik úgy inkluzívak és diverzek, hogy az természetes, kellemes hatást kelt, ám mégis rámutat arra, hogy mi is a baj ezzel a világgal, meg vannak olyanok, amik ugyanezt az üzenetet a szádba akarják rágni. A New Amsterdam az utóbbi kategóriába tartozik. Mert van itt a szentté avatástól csak egy hajszálnyira lévő igazgató, aki közben rákos; van pszichiáter, aki meleg, és a férjével örökbefogadott három gyereket a Közel-Keletről; néger szívsebész, aki nem hajlandó fehér nőkkel járni, mert milyen üzenetet közvetít az a fekete nőknek, ha ő egy fehéret vesz feleségül, és aki direkt kisebbségi nőket alkalmaz az osztályán; indiai doki, akinek a fia gyógyult alkoholista; néger doktornő, aki éppen egyedül akar gyereket vállalni; fehér doktornő, aki titkolja a mentális problémáját… és még folytathatnám a sort. És persze, ilyen sztorik természetesen a Grace Klinikában is felbukkantak már, csakhogy tizenöt évad, nem pedig kilenc rész alatt. Úgyhogy a New Amsterdam minden egyes epizódjába azt érzem, hogy az írók majd’ megfeszülnek, hogy beletömjenek még legalább egy társadalmi problémát/helyzetet, amiről beszélni lehet, csakis azért, hogy megmutassák, ők mennyire felvilágosultak. De ettől meg borzalmasan izzadságszagú az egész.
Csatorna: NBC
Évad: 1
Magyarul: Tudomásom szerint még nincs

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.