Oldal kiválasztása

Ahogy már múlt héten említettem, a mostani, The Spear névre hallgató epizód a midseason finálé, amiben általában leginkább arra megy ki a játék, hogy jól felbolygassák az állóvizet a szünet előtt, hogy aztán nekünk rajongóknak legyen nagyjából egy hónapunk őrjöngeni és/vagy teóriákat gyártani. Hát, kérem szépen, ez mind meg is valósult – az előző rész sem volt piskóta, de az eheti aztán tényleg mindent vitt, leginkább a cselekményt nézve, de azért karakterizáció szempontjából is van itt mit górcső alá venni.

A srácoknak végre sikerült Mihály (Felisha Terrell) nyomára bukkanni, és az ideje vérfarkasként élő Garthot (DJ Qualls) bevonták egy titkos küldetésbe, amiben ki kell derítenie, mire is készül az arkangyal. Ez azt foglalja magában, hogy a srácnak is csatlakoznia kell Mihály épülő hadseregébe, kifigyelni minden történést, és azt jelenteni a Winchestereknek. Eközben Deanék (Jensen Ackles) Ketchet (David Haydn-Jones) bízták meg, hogy szerezzen arkangyalcsapdát, ám azt végül csak a hagyományos úton tudja eljuttatni Kansasbe, vagyis postán. Amint kiderül pontosan, mire is készül az arkangyal, Sam (Jared Padalecki), Dean, Cas (Misha Collins) és Jack (Alexander Calvert) a nyomába erednek egy különleges fegyverrel felszerelkezve, hogy végre legyőzzék őt, ám úton-útfélen nehézségekbe ütköznek.

Ez az epizód – akárcsak az elődje – úgy tökéletes, ahogy van. A sztori remekül építkezik, és komolyan mondom, olyan frappánsan összemosták benne a különféle műfajokat, hogy csak pislogtam: volt benne akció, horror, sőt, némi paródia is, illetve még egy kis karácsonyi hangulatot is sikerült becsempészni a történetbe. Mindez egy igen bizarr, ám mégis roppantul élvezhető egyveleget ad. A cselekmény eszeveszett tempóban halad előre, egy pillanatra sem ül le, és végig a körmeinket rágva figyeljük az eseményeket. A vége pedig természetesen valamennyire sejthető volt, ugyanakkor rendkívül jól el is találták.

Ami a szereplőket illeti, még mindig imádom, hogy Sam Winchester ennyire – a korábbiakhoz képest legalábbis – kezdeményező, és sok esetben átveszi a vezető szerepkörét. Egy pár epizód óta Cast sem helyezik annyira háttérbe, mint eddig olyan sokszor, és ezen a héten is kivette a részét a cselekményből. Jack továbbra is egy tünemény, aki még mindig nem találta meg a helyét a világban az ereje nélkül, de igyekszik így is hasznossá tenni magát, és ez eddig sikerült is neki.

És ezen a ponton abba kell hagynom, különben túlzottan spoileressé válna ez a kritika, amit viszont nem szeretnék. Az Odaát kifejezetten jól teljesített eddig ebben a szezonban – az előzőhöz képest főleg –, úgyhogy kíváncsian várom, mit tartogatnak az alkotók az ünnepek utánra.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.