Oldal kiválasztása

Na, ezt már szeretem! A múltkori rész sikerét egy újabb remek epizód követte ezen a héten. Ezúttal ismét egy idegen bolygóra jutottunk el, ahol egy teljesen hétköznapinak tűnő dolgot fedeztünk fel a szereplőkkel, persze sci-fis tálalásban. A Kerblam!-ban leginkább a nyomozást helyezték fókuszba, ám volt itt egy kis akció is, sőt, érzelmes pillanatokkal is megajándékoztak minket az alkotók. Lehet – sőt, biztos vagyok benne –, hogy korábban mondtam már, de ilyenből kérek még!

A Doktor (Jodie Whittaker) egy rejtélyes csomagot kap, aminek a csomagolásán egy segélykérő üzenetet rejtettek el. A pakk az univerzum legnagyobb kereskedőjétől, a Kerblamtól jött, a Doki pedig, kis csapatával együtt el is indul a főhadiszállásukra, a Kandoka nevű bolygó egyik holdjára, hogy felderítsék, kitől jött az üzenet. Az elosztó központban a két helyi főnök, Judy Maddox (Julie Hesmondhalgh) és Jarva Slade (Callum Dixon) fogadják, akik – a TARDIS team fedősztorijának értelmében – egyből munkába is állítják őket. A tagok külön osztályokra kerülnek: Graham (Bradley Walsh) takarít, Yaz (Mandip Gill) leltáraz, a Doki és Ryan (Tosin Cole) pedig csomagolnak, és pont így fogják tudni szép lassan összeszedni a kirakós darabjait. Arra azonban senki nem számít, ki áll a történtek mögött, na meg arra sem, hogy milyen bonyolult a Kerblam rendszere.

Kérem szépen, így kell jó krimit írni! Bizony, ha eltekintünk a sci-fi elemektől, ez az epizód színtiszta nyomozós kaland, méghozzá egy olyan, amit remekül felépítettek az írók. Látunk itt olajozottan működő csapatmunkát, ám a karakterek egyénileg is kőkeményen odateszik magukat, és egymás nélkül nem, vagy csak nehézségek árán jutottak volna el a megfejtésig. Pazar krimihez mérten a mellékszereplők közül is mindenki gyanús, míg ki nem derül róluk, hogy ártatlanok, a tettes pedig természetesen pont nem az, akire gyanakodtak akár a nézők, akár maguk a Dokiék.

Egy ilyen környezetben játszódó történethez mérten a Kerblam! a való életbeli párhuzamoktól sem volt mentes. Gyakorlatilag az elejétől a végéig találhattunk utalásokat a nagy cégek kapzsiságával, a munkások kihasználásával, a túlzott automatizáció hátrányaival, vagy éppen a nem megfelelő munkakörnyezettel kapcsolatban. Az alkotók igyekeztek finoman körbe járni ezeket a témákat, ahelyett hogy az arcunkba tolnák, ám így lett tökéletes. Maga a főgonoszunk is iskolapéldája annak, hogyan tud – szó szerint – az őrületbe kergetni valakit a munka, és ez hogyan csapódhat le a kollégákon, vagy akár éppenséggel az ügyfeleken.

Örömmel látom, hogy kezdi összeszedni magát a Doctor Who is, azért már épp ideje volt. Remélhetőleg az évad hátralevő három része hasonlóan remek lesz majd!

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.