Oldal kiválasztása

Két kissé rosszul szereplő epizód után ezen a héten ismét egy remek kalandot láthattunk a képernyőkön – ezek szerint a történelmi vonal jobban fekszik Chibnallnek és csapatának. A Demons of the Punjabban minden meg volt, ami egy kiváló Doctor Who részhez kell: izgalmak, érzelmesebb jelenetek, felemelő pillanatok, valamint a vallás, sőt a politikai konfliktusok is helyet kaptak. Ugyan a heti alienünk nem lett olyan kiemelkedő, a sztori többi része mindezt ügyesen el tudja feledtetni velünk.

Yaz (Mandip Gill) és családja nagyanyjuk (Leena Dhingra) születésnapját ünneplik, mikor a hölgy a múltjáról kezd el mesélni. A lány figyelmét egy törött karóra kelti fel, aminek történetét viszont titok övezi, és Umbreen nem is hajlandó felfedni azt. Yazt azonban nem hagyja nyugodni az óra története, és a Dokihoz (Jodie Whittaker) fordul, azt kérve tőle, hogy menjenek vissza az időben kideríteni a valóságot. A Doktor először vonakodik, ám végül komoly feltételeket szabva beleegyezik. A kiscsapat végül 1947-ben landol az indiai pusztaságban, ahol épp történelmi jelentőségű folyamat zajlik, hiszen az ország kettészakad, és feszültség keletkezik a hinduk és a muszlimok között. Az események kellős közepébe csöppennek nem csak a Dokiék, hanem az akkor még fiatal Umbreen is, akinek az új politikai helyzet komoly változást hoz az életében.

Ebben a részben ismét egy kisebb csapatnyi mellékszereplőt vonultattak fel az alkotók, ám érdekes módon ezúttal tökéletesen meg tudtak birkózni a feladattal. Senki sem került túlzottan háttérbe, de ugyanakkor senkit sem szerepeltettek túl. Sőt, mi több, annyira jó volt a karakterdráma, hogy mellettük a heti alienek majdnem totálisan eltörpültek. Feledésbe talán nem fognak merülni, mert arra azért figyeltek az írók, hogy egy érdekes és pozitív háttérsztorit rittyentsenek nekik is – én pedig pont az ilyen pillanatok miatt (is) imádom annyira ezt a szériát!

És akkor ideje is rátérni a lényegre, mégpedig a karakterábrázolásra, és magára a történetre. Fontos megemlíteni, hogy az epizódot egy indiai származású férfi írta, aki – érthető okokból – roppantul személyessé tette a sztorit. Vinay Patel egy románcon, valamint két testvér kapcsolatán keresztül mutatja be, milyen meghatározó következményei lehettek és voltak is az ország szétszakadásának, illetve a hinduk és a muszlimok közötti viszálykodásnak. A Demons of the Punjab szintén egy rendkívül fontos tanmese a szeretet kettősségéről: spoilerezés nélkül annyit elárulhatok, hogy bemutatnak egyszer egy kölcsönös tiszteleten és kitartáson alapuló kapcsolatot, valamint egy olyat is, amit az egyik félről a politika és a gyűlölet megmérgezett, a másik fél azonban még megvédi azt.

Igazi felüdülés volt most ez a Ki vagy Doki rész, főleg a gyengébb előzőek után. Már csak azt tudom remélni, hogy innentől kezdve nem fog lejjebb engedni a színvonal.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.