Oldal kiválasztása

Az utóbbi időben elmaradtam az idei filmek megtekintésével, így az év végi uborkaszezonba igyekszem ezt pótolni, így akadt meg a szemem a Zéró páciens nevű thrilleren, ami ráadásul poszt-apokaliptikus mű és olyan főszereplőket említ, mint Matt Smith, Natalie Dormer vagy Stanley Tucci.

Egy globális és ismeretlen eredetű járvány az emberiséget egy brutális, vérszomjas és erőszakos ösztönlényekké változtatta, akik széttépnek minden élőlényt, és tönkretesznek mindent, ami megmaradt az emberiségből. Egy földalatti katonai bázison tovább folyik a kutatás az első fetőzöttért, ugyanis Dr. Gina Rose (Natalie Dormer) szerint az lehet a kulcs a gyógymódhoz, és akár az egész vírusos megbetegedés visszafordításáért. Ebben segítségére van Morgan (Matt Smith), akit bár megharaptak, mégsem változott át, ugyanakkor képes kommunikálni a fertőzöttekkel.

Azonban ahogy telnek a hetek, a fertőzöttek is egyre közelebb jutnak a bázishoz, és miközben a bezártság és a kilátástalanság elveszi a katonák eszét, a fertőzöttek egyre eszesebb ragadozókká válnak.

Hiába az illusztris színészgárda, a film nem tudott több lenni a műfaj árnyékánál: egy unalomig látott klisés sztori, amiben muszáj lennie legalább egy szerelmi háromszögnek, ahol a logika csak nyomokban megtalálható, és ahol az egyetlen dolog, ami meghökkentő az az állandó gusztustalanság.

A Zéró páciens alapja jó, sőt, kifejezetten tetszett az eleje, ahol minden egy szűk térben játszódik, és ahol a kíméletlen összezártság kicsit átalakítja a morált, a kapcsolatokat és a kötődést – kicsit a Blue Gender anime űrbéli bezártságára hajazott, és ez jó. De ahogy haladt előre a történet, úgy csúszott bele minden a logikátlanság feneketlen mélységébe, és vált az egész egy értelmetlen katyvasszá.

Hiába jött be a második felében Stanley Tucci, mint értelmes fertőzött, az egészet akkorra már megette a fene – igen, a párbeszédeket is, amik annyira élvezhetőek voltak, mint egy tál romlott leves –, sőt, ő maga is hozzájárult a film gyatra minőségéhez, és nem hittem volna, hogy valaha ilyet írok róla.

A poszt-apokaliptikus és zombi filmek kedvelőit úgysem tudom lebeszélni a filmről (ahogy magamat sem tudtam volna), de azért készüljenek fel, hogy egy unalmas és tucatszor látott, ugyanakkor egyszer néződ filmet kapnak – a nem-rajongók meg persze kerüljék el a Zéró pácienst!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.