Oldal kiválasztása

A The Witcher univerzumát a könyveivel megalkotó Andrzej Sapkowski író már megbánta, hogy egyszeri fizetséget fogadott el történetéért a CD Projekttől.

A CD Projekt még a kétezres évek elején kereste meg az írót azzal, hogy szeretné megvásárolni a The Witcher játékadaptációjának exkluzív készítési jogát. A cég eredetileg felajánlotta Sapkowskinak, hogy az elkészült játékok eladásai után fizetne egy bizonyos százalékot jogdíjként, azonban az író saját bevallása szerint egyáltalán nem hitt a fejlesztőcég sikerében, ezért inkább az egyszeri kifizetést választotta.

A CD Projekt 35 ezer złotyita, azaz 2,6 millió forintot fizetett a jogokért. A CD Projekt a mai napig három The Witcher játékot készített: az első kettő aránylag sikeres volt, de a nagy áttörést a 2015-ös harmadik rész hozta meg, mostanra 33 milliónál is több példányban fogyott.

Sapkowski most extra kompenzációt szeretne kapni a vállalattól: egy szerzői jogi törvényre hivatkozva felszólította a CD Projektet, hogy fizessen neki 60 millió złotyi, azaz 4,5 milliárd forint jogdíjat.

A CD Projekt szerint a vád alaptalan, a szerződésben Sapkowski az egyszeri fizetségért cserébe odaadta neki a játékadaptációk készítésének a jogát, nem kell a második és a harmadik The Witcher után további jogdíjat fizetnie.

Szerző

Watchaholics
Blog könyvekről, filmekről, sorozatokról, és minden egyéb jóról az internet gráciáinak digitális tollából!