Oldal kiválasztása

Robin O’Wrightly az egyik legtermékenyebb író, akivel az elmúlt egy évben megismerkedtem. Csupán idén három könyve jelent meg és nincs vége a sornak, ugyanis szeptemberben várható kettő saját és egy közös szerzemény, amelyet Krencz Nórával együtt alkottak. Robin nem ragadt le egy műfajnál, színes a tárháza, a repertoárból pedig most egy családregényt hoztam, amely az Emlékkönny címet viseli.


Hol is kezdjem? Talán ott, hogy az Emlékkönny nem egy tipikus regény, sokkal inkább érzem egy különleges alkotásnak. Mégpedig azért, mert Robin saját családjának történetét meséli el benne. Azt a történetet, amit ő maga sem ismert éveken keresztül, hiszen az idő és a felmenők titoktartása ezt megakadályozta. Még most sem kerek egész, sok mindent homály fed, és csak remélni tudom, hogy idővel felfedi majd magát a teljes történet.
Az élmény pedig, hogy olvashattam ezt a művet igazán megtisztelő számomra, hiszen nem mindennap történik meg az emberrel, hogy egy másik ember családjának a történetét kutathatja, ismerheti meg egy érintett szemüvegén keresztül. Köszönöm szépen Robin, köszönöm ezt a bizalmat.

A történet az első világháború idején kezdődik, amikor Rácz Éva találkozik egy francia katonával, Jean-Pierre Moulinnel. Bár a két nemzet a háborúban nem egymás oldalán harcolt, mégis ez a fiatalok szívében nem tudja meghátrálásra bírni azt a bizonyos érzést. Igen, azt, amelyiktől úgy érezzük, hogy pillangók repkednek a gyomrunkban, amitől a felhők felett szállunk és rózsaszínben látjuk a világot. De vajon lehet közös jövőjük ebben a világban? Az idő, és természetesen Robin választ ad erre a kérdésre, ahogy a történet eljut egészen a 2015-ös Párizst ért terrortámadás szörnyű eseményéig.

Igaz a legvége már tisztán fikció – erre az írónő is felhívja a figyelmet – és én magam is éreztem, hogy az már nem igazán a családregényhez tartozó rész. Kicsit úgy voltam vele, hogy egy külön könyvet érdemelne a két fiatal – Perle és Tomi – megismerkedése és további története. Persze érzem és tudom, hogy Robin ezzel lehetőséget kívánt adni, még ha csak kitalált szereplőket helyezett is egy valós esemény közepébe.
Ettől eltekintve egész végig élveztem a négy generáción át tartó történetet. Együtt mosolyogtam, örültem és sírtam a szereplőkkel, szóval biztosan állíthatom, hogy a szívembe zártam.

A karakterek – hiába az élet adta meg hozzájuk az alapot – szépen kidolgozottak. Tudtam őket szeretni, esetenként még haragudni is rájuk, sőt bizonyos lépéseiket teljesen át is éreztem, egyetértettem velük. Nem mindennel, mert hát hibátlan ember nem létezik, mégis akit a leginkább a szívembe zártam, az egy olyan szereplő, aki szinte egész életén át egy valósnak hitt sérelem miatt szenvedett és ez olyan nagyon felőrölte a lelkét, hogy az egész életére kihatással volt. Tett elítélendő dolgokat, de melyikünk nem? Mégis a sorok között olvasva látom, hogy nagyon jó ember volt ő. Ahogy a többi szereplő is, de valahol mégis a sors gonosz viccének áldozatai lettek. Ezzel együtt szép karakterfejlődéseket lehetett végigkövetni.

Valahol mégis örömmel fogadom, hogy a sors ilyen játékot űzött. Keserédes öröm ez, mert sok minden fájt az én szívemnek is, mégis bizonyos dolgoknak kifejezetten örülök, mert ha nem így alakult volna, akkor nem születhetett volna meg ez a történet sem.

Természetesen ebből a könyvből sem hiányoznak a fantasztikus illusztrációk. A fogalmazás, a stílus teljesen Robin, ahogy a szerkesztés is abszolút őrá vall. Azonban több apró hibát felleltem olvasás közben, mint az eddig olvasott kötetek esetében. Persze majd az új kiadás alkalmával ezeknek nyoma sem lesz, hiszen legjobb tudomásom szerint az Emlékkönny új köntösben, kézzelfogható, fizikai példányban kerül a jövőben kereskedelmi forgalomba. Aki pedig nem szeretne várni az olvasással addig, annak jó szívvel ajánlom, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalán keresse meg a művet, hiszen az írónő ezt a csodát teljesen ingyen a közönség elé tárta 2016-ban.

Ha pedig Robin O’Wrightly többi könyve is érdekelne, akkor az alábbi repertoárból tudsz mazsolázni:
Andrea & Andrea (Mogul, 2018)
Emlékkönny (Magánkiadás, 2016)
Erelem (Magánkiadás, 2015; Magánkiadás, 2017)
Erelemkettő (Mogul, 2018 – várható megjelenés: 09.23.)
Tripiconi sztori 1.: Az amulett rejtélye (Mogul, 2018)
Tripiconi sztori 2.: Város a föld alatt (Mogul, 2018 – várható megjelenés: 09.23.)
Álomtalanítás (Ad Librum, 2016)
#Wetoo – Kettős kereszt (Mogul, 2018) – Álomtalanítás bővített kiadás
A követ 2.: Menedék (Magánkiadás, 2018 – Krencz Nórával közös alkotás)