Oldal kiválasztása

Meglehetősen szkeptikusan láttam hozzá a The Purge pilotjának – nem mintha nem kedvelném a filmeket, csak épp már eddig is egy kissé úgy éreztem, hogy húzzák a dolgot a készítők, mint a tésztát. Habár az alapötletet mindig is remeknek tartottam, a témaválasztás keretek közé szorítja a történetet, épp ezért már a harmadik és a negyedik részt is indokolatlannak tartottam. A sorozat pilotja viszont annak ellenére, hogy kezdetben meglehetősen negatívan vágtam bele, kellemes csalódást okozott.

thepurgeseries3

A The Purge – ha esetleg valaki nem tartaná a lépést –, vagyis A megtisztulás éjszakája filmsorozat az évenként megrendezésre kerülő, fiktív amerikában játszódó esemény körül forog. Az alapító atyák újítása folyamán minden évben egyetlen éjszakára, egészen pontosan tizenkét órára a törvények nagy része hatályon kívülre kerülnek – legálissá válik minden, amiért egyébként börtönbüntetés és egyéb nyalánkságok sújtanák a felborzolt idegzetű népet. Az elv, hogy amennyiben a söpredéknek lehetőséget adnak arra, hogy ilyen mértékben kiélhessék állati ösztöneiket, a béke és a rend könnyebben fenntarthatóvá válik. A sorozat pilotja a kérdéses éjszakát megelőző órában vág bele a történetbe. Ezalatt az idő alatt betekintést nyerhetünk abba, hogy a lakosság legkülönfélébb rétegei miképpen készülnek fel – vagy épp nem készülnek fel erre a veszedelmes éjre.

thepurgeseries4

Megismerhetjük Miguelt (Gaberiel Chavarra), akiről bár sokat nem tudunk meg, de a lényeget igen: a régen elveszett kishúgát keresi, amiért bármilyen eszközt képes bevetni. Hajlandó az erőszakra, a vesztegetésre, de akár a legveszélyesebb utcai vagányokkal is szembeszáll, hogy a lány nyomára akadhasson. Mindeközben a kérdéses kishúg mindebből mit sem sejt – ő ugyanis éppen egy hatalmas, vallási beavatásra készül. Hogy a beavatás tulajdonképpen mit foglal magába és miért jó, a csoport vezetői mélyeket hallgatnak, ám azt ígérik, hogy aki átesik rajta, a lelke megtisztulhat és új életet kezdhet. A hányattatott sorsú kamaszoknak nem is kell több, hogy igába hajtsák a fejüket, fanatikus vigyorral az arcukon szállnak fel a kékre festett buszra, amely előreláthatólag a végzetükbe szállítja majd őket.

thepurgeseries2

Találkozunk Jane-nel (Amanda Warren), aki egy nagymenő vállalatnál dolgozik és akinek az anyja éppen ezekben a nehéz időkben fekszik kórházban. Ezutóbbi azért is probléma, mert az éjszaka folyamán a rendőrségi és egészségügyi szolgálat nem elérhető, így ezek a szerencsétlen kórházi betegek elég nagy hátránnyal indulnak a túlélésért. Anyjával szemben Jane persze biztonságos menedéket kap a vállalat egyik lezárt emeletén, ahol a biztonsági szolgálat marcona, kétajtós szekrény emberei őrzik az értékes alkalmazottakat. Ez bennem persze felvet néhány kérdést, de hát még csak a pilotnál tartunk, így még akármi is kisülhet belőle.

Végül, de nem utolsósorban Jenna (Hannah Emily Anderson) és Rick (Colin Woodell) történetébe nyerhetünk bepillantást. Ők ketten állításuk szerint nem gazdagok – ez vicces, mert a csaj ruhája többe kerül, mint egy átlag havi fizetés –, de azért hivatalosak egy igazán puccos bálra, ahol biztonságban lehetnek a csőcseléktől, és együtt ünnepelhetik az Alapító Atyák zsenialitását. Ez egyébként hőseinknek annyira nem tetszik, de hát a biztos kuckóért mindent. Felveszik a pléhpofát és beállnak a sorba, mintsem vásárra vigyék a bőrüket. Az ő történetszálukat egyébként egy kissé gyengécskének érzem, mivel nem igazán látom át, mivel fogja előrébb vinni az eseményeken azon túl, hogy megleshetjük gazdagék hepaját az éjszakában.

thepurgeseries1

Úgy érzem, ez a sorozat, ugyan díjat nem fog nyerni, de a műfaj rajongóinak kellemes kikapcsolódás lehet. Ha kedvelted a filmeket, akkor a sorozat is jó móka lesz, de azért sok meglepetést nem valószínű, hogy tartogat majd. Akárcsak az egész estés társaik, ez is inkább a limonádé gyilkolászós történetek sorát fogja gyarapítani, de azt remekül csinálja.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!