Oldal kiválasztása

Fájó szívvel írom a negyedik évados kritikámat, mivel már biztosan tudom, hogy sajnos kaszálták a sorozatot, sőt még az aukciós is lezajlott, ahol a kellékeket is elárverezték. Egyszerre szomorú és szégyenteljes, hogy egy ilyen remek, okos és vicces sorozatot lelő a TNT csatorna.

A Könyvtár és a Könyvtárosok is túl vannak minden veszélyen, így ideje hát, hogy a Könyvtárt a mi valóságunkhoz kötni, és ezzel biztosítani a tudást az emberiségnek. Ugyanakkor ezek az első hónapok, hogy nincs minden meghatározva egy próféciában, és így kicsit tanácstalan mindenki. A legnagyobb döbbenetet persze nem ez okozza, hanem Jenkins (John Larroquette) titka, vagyis a fogoly a Könyvtár alatt, ami nemcsak a morálra van rossz hatással, hanem magára a Könyvtárra is.

Eve (Rebecca Romijn) képtelen elfogadni, hogy a Könyvtár kegyetlenségét, és miközben lassan mindenki elveszti a hitét, úgy nagyjából mindenben – különösen mikor kiderül, hogy mi történik, ha több Könyvtáros van – Eve, a pragmatikus katona lesz az, aki hittel és szívvel kiáll a Könyvtár mellett!

Rendkívül nehéz nem szuperlatívuszokban nyilatkoznom a sorozatról, mert a kasza ténye még mindig mardos belülről – valahogy úgy érzem magam, mint mikor a Fireflyt vagy az Almost Humant elkaszálták, bár a Titkok könyvtára legalább négy szezont kapott ellentétben az említett kettővel. Ez a sorozat bájos, szerethető, és vicces, de közben igen komoly témákat feszeget, de nem kell sötétbe burkolózni ahhoz, hogy láthassuk, hogy egy apa mennyire nem jön ki a fiával, vagy, hogy egy árva gyerekre milyen sors várhat. Nem kell földhözragadtnak és karót nyeltnek lenni, hogy feszegessük a nézők agyi kapacitását, hogy új dolgokat tanítsunk, és hogy emlékeztessük őket, bizony vannak harcok, amiket érdemes megvívni, még akkor is, ha nagy árat fizetünk érte.

Bár imádom a Könyvtáros triót, ebben az évadban Jenkins és Eve vitte a pálmát: Jenkins egy hihetetlen átalakuláson ment keresztül, és egy rendkívül fontos dologtól vett búcsút, ami eleinte zavarta, de később meglátta benne a jót, és ez arra sarkalta, hogy minden tapasztaljon meg. Eve pedig, Eve mindig is a paradoxonok embere volt, de az a hit és szeretet, amit a munkája és a Könyvtára iránt érez lenyűgöző, pont egy katona, akitől mindenki a parancsok osztogatását és az érzelemmentes döntést várja lesz a legnagyobb jó és a legnagyobb szív!

Külön köszönet, hogy végre egy egész epizódot szentelhettünk Ezékiel Jonesnak (John Harlan Kim) és így megtudhattuk, miért is választotta őt ki a Könyvtár. Korábban már láthattuk Jacob (Christian Kane) és Cassandra (Lindy Booth) hátterét is, de Ezékiel megmaradt a titokzatos tolvajnak, akinek minden habkönnyű – vagy mégsem?

A negyedik évadot még úgy forgatták le, hogy nem tudták, ez lesz az utolsó, de mint mindig, most is egy kerek egész történetet kaptunk, ami kicsit keserédes is, de ez nem baj, mert ezzel válik valódivá a negyedik évadbeli tettek összessége.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.