Oldal kiválasztása

“Ha madarat szeretsz, égbolt légy, ne kalitka.”

Szabó T. Anna első kisregénye egy csodaszép, varázslatos és költői mese felnőtteknek.

Az első nagy szerelem örök. Szárnyakat ad, átformál, megtanít a másikra és önmagunkra. De mi történik, ha annak, akit szeretünk, titka van? Ha nem akar egészen a miénk lenni? Ha feláldozza magát értünk, de közben mégis megtartja a szabadságát? Szabó T. Anna (japán nevén Kyoko) egy érzékeny magyar fiú és egy rejtélyes japán festőlány szerelméről mesél egy keleti legenda alapján, egyszerre mutatva be a kamasz-szerelem időtlen idilljét és a művészlét küzdelmes mindennapjait. Mindenkinek szól, aki nem fél az ölelés erejétől, és kész megtanulni a lényeget: ha madarat szeretsz, égbolt legyél, ne kalitka.

A Senki madara a magyar és japán kultúra érdekes találkozása. Elsőre kicsit furcsa is volt nekem, de pár oldal után már bele is rázódtam, és teljesen magával ragadott a hangulata. Olyan, mint az eső zenéjét hallgatni, vagy a szélben táncoló faleveleket nézni. Olyasfajta szépség, amibe keveredik egy cseppnyi nyugalom és szomorúság is, amitől csak még édesebb lesz.

Egy álomszerű, leheletfinom szerelem története ez, gyönyörű szavakkal és képekkel elmesélve. Bölcsesség, a természet tisztelete és a szabadság, az alkotás iránti szeretet és vágy árad minden sorából. Ez a nem mindennapi mese olyan üzenetet közvetít az olvasóinak, amit érdemes megőrizni. És mindezt nem tolakodó módon teszi, nem sulykolja belénk, inkább egy suttogásra hasonlít, ami mégis a lelkünkig hatol.

A történet és a szöveg mellett muszáj kiemelnem az illusztrációt, ami Rofusz Kinga munkája. Letisztult, színeiben és alakjaiban is egyszerű képei nagyban hozzájárultak ennek a könyvecskének a varázsához. Nem csak kiegészítik a mesét, hanem tényleg a részévé is válnak, és egy csodálatos egészet alkotnak az írónő szavaival.

Az egész könyv rendkívül igényes kiadás, le a kalappal a kiadó előtt. Az árát ugyan kicsit sokallom, tekintve, hogy ötven oldal körül van a hosszúsága, de bőven nyújt érte élménybeli és esztétikai kárpótlást. Egyébként hangoskönyvként is elérhető; én ugyan hagyományos formában olvastam, de biztosan remek lehet Szabó T. Anna előadásában hallgatni.

A Senki madarából táncelőadás is készült Tóth Tünde rendezésében, amit a Nagyvárad Táncegyüttes mutatott be 2018 januárjában.